GIR SEG: Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesviker inne i sin femte periode på Stortinget og har hatt politiske verv i Frp siden midten av 1980-tallet. Han er tydelig på at familien har betalt en pris for hans karrierevalg. Det er en av grunnene til at han nå ønsker å gi seg. Foto: Simen Grytøyr VG

Frp-topp gir seg på Stortinget

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ønsker likevel ikke gjenvalg til Stortinget. Nå blir Sylvi Listhaug trolig partiets listetopp i Møre og Romsdal.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vil ikke å binde meg for de neste fem årene, men dette er verken et farvel til partiet eller politikken, sier Nesvik til NTB.

Han ga opprinnelig beskjed om at han ønsket å stille til gjenvalg, men i helgen fikk nominasjonskomiteen endelig beskjed om at så likevel ikke er tilfelle.

– Det har vært litt fram og tilbake, men nå har jeg bestemt meg. Tiden er inne for å tre til side, sier Nesvik.

Vil ikke så i veien for flinke folk

Beskjeden kommer i tide til at nominasjonskomiteen kan bearbeide sitt listeforslag når andreutkastet nå skal oversendes fylkesstyret innen 19. november. Der vil trolig innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug stå på topp, etterfulgt av landbruksminister Jon Georg Dale. Fylkesleder Frank Sve er en annen aktuell kandidat til stortingslista.

Les også: Listhaug vurderer å gi seg i politikken

– Jeg ønsker ikke å stå i veien for flinke folk og store politiske talenter. Det gror godt i partiet, sier Nesvik.

Frp har i dag to representanter fra Møre og Romsdal. Ved siden av Nesvik er Oskar Grimstad i dag innvalgt fra fylket. Han trådte til side da Listhaug ga beskjed om at hun gjerne ville stille til valg i Møre og Romsdal. Nominasjonsmøtet finner først sted 4. februar neste år.

Familien

50-åringen er inne i sin femte periode på Stortinget og har hatt politiske verv i Frp siden midten av 1980-tallet. Han er tydelig på at familien har betalt en pris for hans karrierevalg.

– At jeg fra og med neste høst vil få mer tid med familien har absolutt noe med denne beslutningen å gjøre, sier Nesvik, som er far til to gutter på 14 og 17 år.

Fikk du med deg? Venstre-politiker trekker seg etter hets

Muligheten til å skaffe seg en karriere utenfor politikken er en annen grunn.

– Etter neste periode ville jeg ha vært 56 år gammel. Jeg tror sjansene for en annen karriere er bedre nå, sier Nesvik, som likevel ikke vil utelukke en statsrådspost dersom det skulle bli aktuelt.

– Men jeg er ikke beredt til å binde meg for enda en periode på Stortinget, sier han.

Motivert

Nesvik fortsetter som parlamentarisk leder i Frp og sier han er «megamotivert» for året som ligger foran ham.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg gleder meg til budsjettforhandlingene – til sene kvelder og netter på Stortinget, sier Frp-toppen, som sier han er «overbevist» om at regjeringen blir sittende perioden ut.

– Vi har hatt like tøffe utgangspunkt før, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder