SJELDEN: Dette bildet av total måneformørkelse er tatt i Trondheim i 2001. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Se opp! Sjelden måneformørkelse over hele Norge

Send oss dine månebilder

For første gang siden 1964 blir det grytidlig mandag superstor fullmåne og total måneformørkelse samtidig i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi får se mandag:

– Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Les også: Her er solformørkelsen fullstendig

Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokka 04.11 og 05.24. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

Neste gang blir i 2033, men altså ikke i Norge.

Har du tatt månebilder? Del de med oss!

Blodmåne

En supermåne er når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, slik at månen ser større ut.

MÅNE-ENTUSIASTER: Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes. Foto: Jo Straube , VG

Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten.

Les også: Legene advarer mot solformørkelse: Hold barna inne!

Måneskiven blir imidlertid ikke helt mørklagt. Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød.

SEND OSS DINE BESTE MÅNEBILDER!

På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

– Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar, i Kina var det en drage som var ute etter månen, mens det i norrøn mytologi var en ulv. Det går igjen i flere kulturer at menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Les også: Her er dommedagsprofetiene som aldri slo til

Verdens undergang

Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner, for å beskytte seg, ifølge Illustrert Vitenskap. Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt, og at det er begynnelsen på verdens undergang.

Innen deler av jødedommen er det en sterk tro på at fire blodmåner på rad, som også sammenfaller med jødiske høytider, er hint om at en forestående omveltning for jødene.

Mandagens måneformørkelse er nettopp en slik.

Se bilder: Supermånen verden rundt

Den skal også være tegn på at bibelens profetier om verdens undergang snart går i oppfyllelse. Tidligere i år utga John Hagee, leder for den største kristensionistiske gruppen i USA, en bok om dette, omtalt blant annet i USA today.

Men ikke alle ser på måneformørkelsen som noe farlig:

– Batammalibafolket i Vest-Afrika så på den røde månen som et tegn på at månen og sola kjempet og lå i strid. Det var folkets oppgave å megle mellom de to, og de utviklet en skikk der de møtes ved totalformørkelsene for å løse konflikter. Den tradisjonen opprettholdes den dag i dag, sier Sannes.

Ikke væravhengig

Røed Ødegaard frykter uansett ikke månen mandag.

– Det blir mye fascinerende å se. Alle fasene av formørkelsen, hvordan fargene endrer seg. Uranus blir synlig 15 grader øst for månen. De lyssterke planetene Venus, Jupiter og Mars vil bli enda mer synlige. Det er godt vi lever i en tid hvor vi kan nyte synet uten den unødige dramatikken og redselen for verdens undergang!

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Når det gjelder været, blir ikke det så avgjørende som for eksempel ved en solformørkelse:

– En måneformørkelse er det mulig å se selv med vekslende skydekke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder