Jensen: – Jobbet med hemmelig prosjekt

OSLO TINGRETT (VG) Ifølge Eirik Jensen har han arbeidet med et hemmelig nasjonalt prosjekt som få visste om.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den tidligere politioverbetjenten, som er tiltalt for medvirkning til narkotikasmugling og grov korrupsjon, startet sin forklaring i Oslo tingrett i ettermiddag.

Han startet med å fortelle om sin karriere i politiet. I den forbindelse kom han innpå det han kaller et hemmelig prosjekt som pågikk fra 1998 til 2011.

– Jeg har hatt oppgaver som ingen vet om. Det er nasjonale særdeles hemmelige prosjekter. Det har slitt både på meg andre. Det er vitner etter meg som gå inn på dette. På grunn av prosjektets karakter og ansvaret for folk 24/7, så har jeg levd et liv som ingen på politihuset har visst om, sier Jensen.

DIREKTE: Følg Jensens forklaring fortløpende her.

– Utrolig tungt

På spørsmål fra dommer Kim Heger om hvem som visste, opplyser Eirik Jensen at politiinspektøren visste om prosjektene, det vil si lederen av seksjonen.

– Men mine kolleger som er avdelingssjefer visste ikke hva jeg holdt på med, sier den pensjonerte politioverbetjenten.

– Det har vært utrolig tungt at jeg ikke kunne fortelle mine nærmeste ledere hva jeg holdt på med, legger han til.

Ifølge Jensen medførte det hemmelige oppdraget at han har levd annerledes enn de fleste andre politimenn.

– Det førte til at jeg reiste mye, hadde hemmelige telefoner, benyttet kodespråk og hadde hemmelige møteplasser. Jeg var også redd for kontraspaning, forteller Jensen.

– Det høres ut som en dårlig roman, men det er sant. Jeg har hatt våpen og penger tilgjengelig. Jeg kan ikke basere meg på at førsteinnsatsen blir ivaretatt av andre, fortsetter Eirik Jensen.

Han påpeker at Spesialenheten for politisaker har gradert opplysningene med begrunnelse i at de angår «rikets sikkerhet».

– Da sier det seg selv at det er alvorlig. Jeg har hatt mange feider for å få folk til å forstå at dette ikke er en lek. Man leker ikke med menneskers liv, forteller Jensen.

– Forankret på toppnivå

Ifølge Eirik Jensen var det hemmelige prosjektet forankret på toppnivå i norsk politi, og han antyder at riksadvokat Tor-Aksel Busch kan bekrefte det når han skal vitne.

– Er dette nye opplysninger for Spesialenheten, spør dommer Kim Heger.

– Det får de velge å svare på selv, svarer Jensen.

Forsvarer John Christian Elden avbryter dommeren og sier at han kan gi litt informasjon.

– Det er åpenbart ikke nytt for Spesialenheten. Vi har skriftlig bedt om å få disse opplysningene i saken. Vi fikk da vårt eget brev tilbake – overstrøket – med beskjed om at det er hemmelig, forklarer Elden.

Heger henvender seg til Spesialenheten og spør om de kjenner til prosjektet.

– Det er ikke nytt for oss i dag, svarer aktør Guro Glærum Kleppe.

– Mener dere at det finnes, spør Heger.

– Ja, svarer aktor Guro Glærum Kleppe.

Medtiltalte Gjermund Cappelen fulgte nøye med da Eirik Jensen startet sin forklaring etter lunsj tirsdag. Jensen fremsto som kampklar og svært opptatt av at dommerne skal forstå at han har levd et spesielt liv.

Flere ganger i forklaringen omtaler Jensen seg selv som utradisjonell og kontroversiell internt i politiet.

– Jeg så ikke ut som en vanlig politimann. Jeg hadde langt hår, hestehale, Harley og en interesse for det jeg jobbet med, forteller Jensen i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder