Elever forbannet på Røe Isaksens forsøk på å kutte skulk

FÅR PEPPER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møter liten forståelse fra elevene i videregående når han fra høsten av strammer inn fraværsreglene. Her han på vei inn i statsrådbilen etter et arrangement på Ila skole i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Får fravær for å streike mot nye fraværsregler

Onsdag kommer elever ved en rekke videregående skoler til å streike mot regjeringens nye fraværsregler. Flere skoler svarer med å registrere streiketimene som ulovlig fravær.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

– Ja, elevene her ved skolen vil få registrert streiketiden som ulovlig fravær, sier rektor ved Asker videregående skole, Wenche Engen Hanevik til VG.

Hun har imidlertid forståelse for at elevene vil streike et par timer onsdag, selv om utdanningsdirektøren i fylkeskommunen ifølge rektoren har bedt henne om å registrere streik som fravær.

– Jeg synes det er greit at elevene aksjonerer. De kan godt investere litegrann ugyldig fravær i denne saken, sier Hanevik.

Og saken det dreier seg om, er regjeringens innføring av nye fraværsregler for elever i videregående fra høsten av.

STREIKER: Leder av elevrådet på Asker videregående skole, Katrin Havnes. Foto: Privat

Her kreves det blant annet at alt sykefravær skal dokumenteres med for eksempel legeerklæring eller dokumentasjon fra fagfolk som helsesøster og psykolog.

Elevene mener dette er en altfor rigid regel, der blant andre elever med periodiske psykiske lidelser ikke vil kunne få dokumentert fraværsgrunn fortløpende.

I tilegg vil mer enn ti prosent udokumentert fravær i et enkeltfag føre til at eleven ikke får karakter i faget.

Les også: Fraværsregler bremser hestekarriere

Streikevilje

Elevrådsleder Katrin Havnes (17) ved Asker videregående skal streike sammen med andre videregående-elever i Asker og Bærum fra klokken 13 onsdag.

Hun mener de nye fraværsreglene er altfor firkantede og viser en grunnleggende mistillit til elevene.

– Å skaffe legeerklæring hver gang man er borte fra skolen på grunn av sykdom, er i praksis umulig, sier Havnes til VG.

Se VGTV: Raser mot fraværsreglene

Hun merker at medelevene virkelig er forbannet på de nye fraværsreglene, som etter hennes mening i mye større grad burde vært styrt av lærernes skjønn.

Generalsekretær Martine Hoseth Myklebust i Elevorganisasjonen, som har 200.000 elever tilsluttet organisasjonen, varsler også om stor streikevilje blant elevene.

Flere aksjoner i mai og juni

– Dette er nok den største mobliseringen siden boikottene mot de nasjonale prøvene for flere år siden. Elevene vil markere sin sterke motstand mot de nye fraværsreglene. Da er det litt av et paradoks at de får registrert ulovlig fravær ved å markere sitt politiske standpunkt mot dette, sier Myklebust.

Hun har fått melding om at elever fra flere skoler vil streike på flere i disse fylkene onsdag: Oslo, Akershus, Hordaland, Buskerud, Telemark, Møre og Romsdal, Nordland og Aust-Agder.

I tillegg blir det flere streiker og aksjoner senere i mai og juni, før en større landsomfattende streikemarkering 17. juni - like før skoleårets slutt.

Røe Isaksen: – Lite klokt

Ansvarlig for de nye fraværsreglene, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har argumentert med at reglene innføres for å forhindre skulk og for å motivere til jevn innsats.

Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

– Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en sms til VG.

Han mener mange misforstår hva fraværsgrensen innebærer.

– Det er det udokumenterte fraværet vi vil ha bort. Jeg vil ha en skole som har nulltoleranse for skulking, men stor forståelse for at ungdom kan være i en sårbar situasjon. Det er også til elevenes beste, ifølge statsråden.

Røe Isaksen har tidligere i VG forsvart at fraværsgrensen er satt til ti prosent og ikke 15 prosent, som tidligere er antydet.

– Intensjonen med fraværsgrensen er å bygge opp under elevenes oppmøteplikt. Kombinasjonen av en høy grense og mange unntak, vil fort undergrave denne intensjonen. Jeg synes i utgangspunktet at en grense på 10 prosent med mulighet for flere unntak, er romslig, sa Røe Isaksen til VG 8. mars i år.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Lærere frustrerte av fraværsregelen - stjeler tid og skaper merarbeid

 2. Rektor sender syke elever hjem uten å registrere fravær

 3. Legeforeningen vil endre nye fraværsregler

 4. Nedgang på 40 prosent i fraværet i videregående skole

 5. Helsesøstre nedrent av elever
  - vil la foreldre signere fravær

Fra andre aviser

 1. Frykter økt fravær i videregående

  Fædrelandsvennen
 2. 10.000 elever ventes å streike mot ny fraværsregel

  Bergens Tidende
 3. Nye fraværsregler i videregående skole fra høsten

  Bergens Tidende
 4. Rektor sender syke elever hjem - uten fravær

  Bergens Tidende
 5. Fraværet i skolen stuper

  Fædrelandsvennen
 6. Elevfraværet i Agder redusert med 30 prosent

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder