MOTELØVE: Statsminister Erna Solberg (H) kunne i muntlig spørretime på stortinget på onsdag konstatere at hennes utfordrer Jonas Gahr Støre stilte i flunkende nye fritidssko til dressen.
MOTELØVE: Statsminister Erna Solberg (H) kunne i muntlig spørretime på stortinget på onsdag konstatere at hennes utfordrer Jonas Gahr Støre stilte i flunkende nye fritidssko til dressen. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Joggesko eller fritidssko på Stortinget?: Hva er det du har på beina, Jonas?

Støre har bare to par svarte sko

INNENRIKS

Glemte «stortingsskoene» på hytta

Her går Aps leder Jonas Gahr Støre på Stortingets talerstol i dress og… «joggesko»? Eller er det «fritidssko»?

Publisert: Oppdatert: 18.03.16 10:36

Etter at statsministerkandidaten glemte sine tradisjonelle svarte skinnsko på hytta i vinterferien, har Støre sverget til en moderne reserveløsning.

– Synes du det sømmer seg av en veloppdragen vestkantgutt som deg å gå på Stortingets talerstol i joggesko?

– Det er ikke joggesko!

Fastslår Jonas Gahr Støre overfor VG.

– Hva bygger du den påstanden på?

– At jeg aldri ville ha jogget med dem.

Stortingspresidenten vekket oppsikt: - Jeg fant frem det fineste jeg har

– Hva slags sko er det da?

– Moderne, svarte fritidssko i semsket skinn! Som passer til mørk dress! De har fint design. Og de er godt egnet til bybruk.

– Hva er din forklaring på det utradisjonelle valget av sko?

Glemt på hytta

– Det har seg slik at jeg glemte mine svarte sko som jeg bruker på Stortinget på hytta på fjellet for tre uker siden. Jeg har bare to par svarte sko. Ett par pensko som jeg bare bruker innendørs, i selskaper og sånn. Og ett par som jeg kan bruke både på vei til jobben og inne på Stortinget, også på talerstolen. Så da måtte jeg finne alternativer. Og da fant jeg disse skoene, som jeg har fått av min nevø, som driver et skofirma i Stockholm. Og det synes jeg var et godt alternativ.

– Så dette er ikke et tegn på forfall?

– Nei, tvert imot. Jeg tenkte at det var unødvendig å kjøpe nye sko ettersom jeg skal tilbake til hytta allerede i påsken.

Les også: Politiker skulket Stortinget - dro til Syden

– Hvorfor har du bare to par sorte sko?

– Jeg trenger ikke flere. Dessuten kan jeg gå i skoene til min kjære nevø, sier Støre.

– Passer de på Stortinget?

Moderne og kule

– Jeg mener at de er moderne og kule og stilige.

– Kan dette ses på som et ledd i moderniseringen av Arbeiderpartiet under din ledelse?

– Så absolutt!

– Du glemte skoene på hytta. Er du distré?

– Jeg dro rett fra Stortinget til hytta, og der skifter jeg umiddelbart til fritidstøy. Da ble skoene stående innerst inne under en hylle, og jeg overså dem og dermed står de igjen. Men nå får jeg dem snart tilbake, sier Støre, som i helgen skal gå Birkebeineren på ski.

Husker du? Kongen hoppet over trontalen

– I fjor falt jeg stygt. Jeg satser på ikke å få hjernerystelse i år, sier Støre.

– Etter påske, når du har fått de vanlige skoene ned igjen fra fjellet, vil du da bruke dem eller vil du fortsatt bruke «fritidsskoene»?

– Det avhenger av humøret, reserveskoene har bestått prøven, og kan brukes både til fritids og stortings!

Klespolitiet

Stortingets visepresident, Marit Nybakk (Ap), tilhører nasjonalforsamlingens «klespoliti».

– Joggesko og sandaler kan man ikke bruke i Stortingssalen. Fritidssko blir en skjønnssak. Det kommer an på hvor fine skoene er. Hvite tøysko bør man for eksempel ikke ha. Vi har hatt flere tilfeller hvor folk har gått med trenings- eller joggesko og i ettertid har fått beskjed om det ikke må gjenta seg.

Men Nybakk vil ikke kritisere sin egen partileders valg av skotøy:

Utmerkede sko

– Som Stortingets visepresident kan jeg si følgende: Jonas sine sko er helt utmerkede. Jeg synes ikke det er noe i veien med dem. De er pene og diskret, og heller ikke outrerte. Det er absolutt ikke joggesko.

Stortinget er det imidlertid rutiner for denne type spørsmål.

– I begynnelsen av hver fireårsperiode blir representantene opplært i hvilke klesplagg og fottøy man kan bruke. Jeg holdt et innlegg høsten 2013 om kleskode og språkdrakt.

– Er du trygg på at Støre var til stede på det kurset og fikk med seg innholdet?

– Jeg husker ikke hvem som var til stede da.

– Jeans eller olabukser er heller ikke akseptabelt. Det er heller ikke mer enn tre perioder siden at en kvinnelig representant ble nektet å gå på talerstolen fordi hun brukte olajakke. Det sier litt om kleskoden i Stortingssalen. Den er høytidelig og man skal kle seg deretter.

– Stortingspresident Olemic Thommessen (H), er Støres nye sko «innenfor»?

– Ja.

- Trendy Støre

Min Mote-leder Martine Lunder mener Støre fortjener ros:

– Å bruke snekkere eller sporty sko til dress har noen av verdens best kledde menn som David Beckham og Kanye West kommet unna med i årevis, og det anerkjente magasinet GQ har laget utallige guider til hvordan man bruker sneakers til dress de siste par årene. For det har heller aldri vært mer trendy og innafor å blande sporty elementer med mer formelle antrekk - så jeg synes på ingen måte dette er noen kleskrise. Tvert imot skal Gahr Støre ha ros for at han tør.

– Når det er sagt, så er ikke dette de fineste skoene jeg har sett, de kunne godt vært i glatt skinn for å se hakket mer pyntet ut. Jeg synes norske politikere generelt har blitt mye flinkere til å kle seg, men fortsatt er dresser som ikke sitter særlig bra et utbredt fenomen i disse settingene - så når Jonas Gahr Støre kliner til med fritidssko til dressen, er det egentlig det siste man bør bekymre seg for, sier Lunder.

Her kan du lese mer om