MINNES KOMPISEN; Elevene ved Mandal VGS har satt opp et minnested for sin avdøde kamerat Joakim Ophaug Røksland. Foto:Petter Emil Wikøren,

Mandal-drapet: Russevennene minnes Joakim

Joakim Ophaug Røksland ble drept av kameraten

På Mandal videregående skole har vennene til Joakim, som ble funnet drept onsdag, satt ut lys og blomster til minne om gutten de beskriver som en gledesspreder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Joakim var en storsjarmør. Han var alltid i godt humør og fikk andre til å le, forteller Maiken Feyling til VG.

19-åringen er ansvarlig medie-kontaktperson for russekullet på Mandal videregående skole. Hun forteller at det har vært en lang og tung dag da VG møter henne i Mandal sentrum onsdag kveld.

– Det er ingen som forstår hva som har skjedd. Det er rart å sitte i kantinen på skolen nå fordi plutselig knekker noen sammen i gråt, mens andre minnes den fine tiden vi har hatt sammen. Det er utrolig mange følelser i spill, og alle i kullet håndterer sorgen forskjellig, sier hun.

Til VG fortalte forsvareren hva den siktede 19-åringen har uttrykt

Ble kjent på russerevy

TRIST: Maiken Feyling forteller til VG at hun kjente begge guttene godt. Hun skjønner ikke hva som kan være årsaken ti drapet. Foto:Privat,

Feyling forklarer at siktede startet på skolen deres for ca. ett år siden. Han gikk på en annen linje, mens hun selv gikk på samme linje som Joakim. 18-åringen forteller at hun ble kjent med siktede gjennom arbeidet med kullets russerevy.

– Vi har øvd til denne revyen siden før jul, og det var slik jeg ble kjent med siktede, som vi alle visste var en god venn av Joakim. Han var veldig sjenert, men også kjempe giret på å være med på revyen, sier hun.

En skole i sjokk

Det var onsdag denne uken at elevene ved Mandal videregående skole fikk den dramatiske beskjeden om at Joakim Ophaug Røksland var drept, som følge av stikkskader, hjemme hos skolekameraten.

Kort tid etter drapet ble skolekameraten pågrepet og drapssiktet. I avhør samme kveld erkjente han å stå bak ugjerningen.

Feyling forteller at hun og de andre elevene har prøvd å holde sammen i dag. De har tilbrakt mesteparten av dagen på skolen. Der har de tent lys, snakket med lærere og holdt minnestund.

For kun to dager siden var stemningen en ganske annen blant russekullet. På mandag avholdt de den offisielle russedåpen og Feyling forteller at stemningen var god.

– Alle var så giret på å starte feiringen. Stemningen mandag står i sterk kontrast til det vi føler nå, sier hun.

LES OGSÅ: PST bekrefter kjennskap til den drapssiktede

Mange års vennskap

Russepresident Nørgaard, som VG snakket med tidligere i dag, var på samme russebil som drapsofferet. De spilte fotball sammen, og hadde vært venner i mange år.

– Joakim var en gutt med et stort hjerte. Han var humoristisk, koselig og rett og slett bare god. Han var en fantastisk person, beskriver han.

Nørgaard legger til at Røksland viste mye omsorg overfor 19-åringen som nå er siktet for drap.

– De hadde et veldig godt forhold. Joakim tok seg veldig av ham, sier Nørgaard.

Politiet bekrefter

Politiet bekrefter overfor VG torsdag ettermiddag at drapsofferet og drapsmannen var nære venner.

– Siktede erkjenner de faktiske forhold, noe som gjør at vi har et greit bilde av hva som har skjedd, sier politiadvokat Liv Seland i Agder politidistrikt til VG.

Hun bekrefter at offeret ble drept med et stikkvåpen og at han var død da politiet kom til stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder