MIDT I EKSAMENSTIDEN: Høgskolen i Oslo og Akershus er blant utdanningsinstitusjonene som kan bli rammet. Her blir i så fall en fjerdedel av de ansatte tatt ut i streik - noe som kan gå utover vårens eksamener.

MIDT I EKSAMENSTIDEN: Høgskolen i Oslo og Akershus er blant utdanningsinstitusjonene som kan bli rammet. Her blir i så fall en fjerdedel av de ansatte tatt ut i streik - noe som kan gå utover vårens eksamener. Foto: Frode Hansen VG

Kan bli streik i politiet, på Nav-kontorer og høyskoler: Fortsatt megling på overtid i statsoppgjøret

Partene i statsoppgjøret kom ikke til enighet ved fristens utløp midnatt natt til torsdag, men de er enige om å fortsette samtalene hos Riksmekleren, trolig til godt utpå morgenkvisten.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Meglingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag, og samtalene fortsetter utover natt. Faren for streik regnes imidlertid som stor i år, og en rekke offentlige tjenester blir rammet dersom det blir streik fra torsdag morgen av.

Tidlig torsdag morgen var det fortsatt ikke kunngjort noen løsning.

Riksmekler Nils Dalseide kunne i 23-tiden berette at partene har kommet nærmere hverandre i løpet av kvelden.

– Vi har arbeidet med alle spørsmål kontinuerlig i tre dager nå, og vi nærmer oss å se et større landskap og å komme til kjernen av uenigheten. Så vi er noe nærmere å se om det lar seg gjøre å finne en løsning enn vi har vært før i dag, sa Dalseide.

– Med en konstruktiv dialog kan vi arbeide lenge med å lete etter en løsning før vi eventuelt må konstatere at vi ikke får det til, fortsatte han.

Til sammen 5560 ansatte kan være i streik fra første uttak. Blant annet vil Nav-kontorer i Oslo og Mo i Rana bli rammet.

– Vi har gjort en vurdering og bestemt oss for å legge uttak hovedsakelig til Oslo og Mo i Rana. Dette gjør vi for å ramme arbeidsgiversiden, samtidig som vi forsøker å begrense konsekvensene med tanke på at vi også er en tjenesteleverandør, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO stat til NTB.

Bryggeri-streik: Kan bli øltomt i finværet

LO tar dessuten ut en rekke administrativt ansatte i departementer og direktorater. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Skattedirektoratet og Statens vegvesen er blant etatene som berøres. I tillegg kommer flere av etater i justissektoren, som Friomsorgen og Politiets utlendingsenhet.

Kan by på eksamens-trøbbel

Eksamen kan muligens ryke for mange av landets studenter, om det blir streik. Unio har tatt ut medlemmer ved høyskoler i blant annet Oslo og Akershus, Stord og Haugesund og Sogn og Fjordane. Universitetene i Agder, Bergen, Oslo og Stavanger har også flere hundre streikeklare medlemmer.

Les også: Dette fikk de ut av hotellstreiken

– Vi har ønsket å gå bredt ut, og streikeuttaket representerer de gruppene som Unio representerer. Samtidig har vi lagt vekt på at liv og helse ikke skal stå i fare, men at det vil merkes på arbeidsgiversiden, sier Kjetil Rekdal, andre nestleder i Unio.

Skattekontorer vil også bli rammet, men det er ingen fare for skattepengene. Derimot handler det om skatterevisorer som jobber med virksomheter.

Unio tar også ut en rekke politifolk over hele landet. Rekdal understreker at det ikke vil ha noen konsekvenser for folks sikkerhet.

– Det som vil bli berørt er etterforskning, vaktberedskap, uttransportering og sivilrettslige oppgaver, sier han.

Tollere på Gardermoen tas ut

YS Stat tar ut 400 medlemmer i første uttak. De aller fleste er administrativt ansatte i departementene. Men fra lørdag morgen kan også tollere på Oslo lufthavn Gardermoen være i streik.

Dessuten er det varslet at medlemmer fra fengsler og kriminalomsorgen vil bli tatt ut fra mandag av.

LO-topp legger seg flat: Kjøpte ni pizzaer fra restaurant i streik

Det ble brudd i statsoppgjøret natt til 1. mai, og partene har siden da forhandlet videre med hjelp fra riksmekler Nils Dalseide.

Ifølge forsker Kristine Nergaard ved Fafo er årets oppgjør særlig krevende fordi det handler om prinsipper og ikke penger. Staten krever en fullstendig revisjon av lønnsoppgjøret, med det mål at nesten all lønnsdannelse skal tas lokalt. Det har de tre hovedsammenslutningene LO stat, Unio og YS gått imot. Staten har tidligere inngått en egen tariffavtale med den fjerde av hovedsammenslutningene i staten, Akademikerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder