KOKKENES FANGST: Peter Arambasic lempet langen opp i en trillebår og satte kursen mot sin egen arbeidsplass, kjøkkenet på Statfjord C-plattformen. Det ble kjempefisken filetert og frosset ned. Foto: Privat

Monsterfangst på Statfjord C!

– Alarm! Alarm! Jeg har et monster her! Jeg trenger hjelp!  meldte Peter Arambasic til kontrollrommet på Statfjord C-plattformen. Da hadde han halt en lange på nesten to meter opp til havoverflaten fra 150 meters dyp.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Når Peter fra Kristiansand ikke lager mat til oljearbeiderne på Statfjord C-plattformen i Nordsjøen, prøver han seg gjerne på storfisken. Gjett om det røsket til da denne ruggen beit på!

– Den var 198 cm lang og veide 35 kilo! Jeg trodde snøret satt fast. Det hender at krokene setter seg fast i plattformbeinet. Men så merket jeg at det rikket seg litt i den andre enden. Jeg tenkte at kroken satt i en tung gjenstand. Det var veldig tungt å få opp til overflaten, forteller fiskeren som har sjekket med plattformene i området:

Dette er den største langen som er dratt opp i området.

LES: Dette kan være verdensrekord i torsk!

PLATTFORMREKORD: Først tok han et par småsei. Så beit det virkelig på nede på havbunnen, 190 meter under der Peter Arambasic stod og fisket på plattformdekket på Statfjord C-plattformen. Feltet ligger utenfor Florø. Ingen har registrert at det er dratt opp større lange enn denne fra plattformene i Nordsjøen. Foto: Privat

– Det er verdensrekord fra plattform! Det er jo litt kult, sier Peter.

Peter låste snella og ringte kontrollrommet da han forstod hva som plasket i havet under ham.

– Det kom en mann og hjalp meg. Sammen fikk vi dratt inn kjempefisken. Det var veldig tungt, sier Peter.

Å fiske fra plattform er ikke som å slenge ut et snøre fra et svaberg i sjøkanten. Det er 40 meter ned til havoverflaten. Ved Statfjord C er Nordsjøen 150 meter dypt og fiskearten lange som er i slekt med torsken, beveger seg på havbunnen.

– Jeg fikk et par småsei før den store fisken beit på. Lyr og sei er det mest av her, ikke så mye torsk. Det er det mer av på Ekofisk. Vi fisker med hjemmelagde sneller som plattformene har. Vi har et hjemmelagd lodd i enden og gummimakker i forskjellige farger som fisken biter på.

Da kjempen var vel ombord og fotografert, ble den lempet opp i en trillebår og fraktet til kjøkkenet.

– Den er filetert og ligger i fryseren. Jeg tror det ble rundt 18 kilo filet som skal serveres familie og gode venner i Kristiansand, sier Peter Arambasic.

Trening og fisking er favorittaktivitetene på fritida langt ute i havet.

– Fisking i solnedgang på havet og frisk luft, det er helt fantastisk, sier han.

NB! Den største langen som er fisket av en sportsfisker i Norge, ble tatt utenfor Hitra i 2012. Den veide 46,7 kilo og var 182 cm lang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder