Flere ikoniske spisshus rammet **Lokalstyret etterlyser frivillige med spader ** Ingen skal være savnet

Ti hus tatt av ras på Svalbard: Én mann omkommet

LONGYEARBYEN/OSLO (VG) Lørdag formiddag ble ti hus tatt av et stort snøskred på Svalbard. Ti personer er sendt til sykehus og sysselsmannen har utløst storalarm. Én person er bekreftet omkommet.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Stian Eisenträger
 • Frank Haugsbø
 • Ole N. Olsen
 • David Andresen Vesteng
 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Thor Harald Henriksen
 • Kari Mette Hole

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge Svalbardposten var politi og redningsmannskaper tidlig på plass og startet jobben med å gå fra hus til hus ved rasstedet i Longyearbyen for å få oversikt etter at meldingen om raset kom rett etter klokken 10 lørdag.

Det skal være vanskelig å vite hvem som har vært hjemme, siden mange har dratt til fastlandet på juleferie. Klokken 14.40 opplyser Sysselmannen på Svalbard via Facebook at de per nå ikke har mottatt noen meldinger om savnede personer.

Totalt er ti personer sendt til Sykehuset i Longyearbyen. Syv har lettere skader.

14.30 bekrefter Universitetssykehuset Nord-Norge overfor VG at tre personer, hvorav to barn, er alvorlig skadet i snøraset.

Klokken 15.41 opplyser Sysselmannen om at en av de skadede, en fastboende mann i 40-årene, er omkommet etter skredet.

– Man jobber med å stabilisere de mest skadede pasientene på sykehuset i Longyearbyen, opplyser pressevakt Per-Christian Johansen ved UNN i Tromsø.

UNN har lørdag ettermiddag sendt tre ambulansefly med personell og utstyr til Svalbard.

– Vi sender blant annet anestesi- og barnelege. Dette planlegges og gjennomføres nå. Vi er i kontinuerlig dialog med Longyearbyen sykehus, og støtter våre kolleger der, sier pressevakt Marit Einejord ved UNN.

– Personalet vil avlaste de ansatte på sykehuset i Longyearbyen, og bidra i vurderingene av den medisinske oppfølgingen av de mest skadede pasientene, opplyser Johansen.

SKADER: En av redningsmannskepene på vei inn i et smadret hus. Foto: Geir Barstein , Svalbardposten

Ytterligere evakuering

I en oppdatering klokken 13.40 opplyser Sysselmannen at flere hus i den øverste rekken mot fjellsiden der raset gikk, skal evakueres på grunn av rasfare. Totalt 37 hus i ulike veier, samt det gamle sykehuset, må tømmes for beboere. Myndighetene vurderer også forløpende om ytterligere hus bør evakueres. Siste offisielle opplysning er fremdeles at flere personer er brakt til sykehus.

Tidligere var det opplyst at det var flere personer det ikke var gjort rede for, mens Sysselmannen 14.40 altså sier ingen meldinger om savnede personer er mottatt.

Les også: Øyenvitner: Kvinne hoppet ut av vinduet da skredet kom.

Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt, opplyser til VG rundt klokken 11.30:

– Vi har utløst den store alarmen. Alt tilgjengelig personell er utkalt, men vi har ennå ikke full oversikt over skadestedet. Vi jobber nå for å få oversikt over dem som bor i husene som er berørt. Vi har ikke oversikt over antall personer nå.

Avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Aksel Bilicz, sier til Svalbardposten klokka 11.55 at det så langt er kommet inn fire voksne og to barn, og at de voksne har kommet til fots.

– I hvert fall så vidt vi vet, er det ingen som er veldig hardt skadd. Ett av barna er undersøkt av lege. Det andre er det mindre skader på. Det som er kommet inn ser absolutt ut til å være håndterbart, men det er usikkerhet rundt dem som ikke er funnet ennå, sier han til avisen.

Sykehuset har bedt om forsterkninger fra Tromsø, og det blir ifølge avdelingslederen sendt opp fly med to ekstra legeteam fra Universitetssykehuset i Nord-Norge i ettermiddag.

Ifølge Sysselmannen er også folk med lavinehunder på vei fra Troms.

– Vi er i alarmberedskap og er forberedt, opplyser Bilicz til VG.

– Uvisshet

Flere hus er berørt av raset, men sysselmannen sier de ikke kan si noe om eksakt antall før de vet sikkert hvor mange hus som er tatt. Mens flere hus fysisk er flyttet av snømassene, er det uvisst om snøen har trengt inn i husene.

Ifølge Askholt deltar personell fra brannvesenet, kommunen, Store Norske, Sysselmannen og frivillige mannskaper fra Røde Kors i redningsarbeidet.På hjemmesidene til Lokalstyret i Longyearbyen, etterlyser de frivillige som kan komme til rasstedet med spade. Klokken 13.40 skal rundt 100 personer være involvert i redningsarbeidet.

Det er opprettet et senter for frivillige ved Lompensenteret, hvor folk oppfordres til å komme. Et pårørendesenter er opprettet på ungdomsklubben og i kirken, mens evakuerte får beskjed om å møte på Rabalder på Kulturhuset.

Mer info: Ber alle i Longyearbyen stille med spade.

– Vi har en egen skredgruppe på stedet, og sykehuset på Svalbard er satt i alarmberedskap. Det er også leger på rasstedet, sier Sysselmannen.

Da VG snakket med Askholt rundt 11.15, hadde Sysselmannen nettopp satt krisestab.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen i Longyearbyen nå?

– Situasjonen er uavklart. Det er det jeg vil si.

– Hvordan fikk du vite om raset?

– Jeg ble varslet av vakthavende ved Sysselmannens kontor.

RAMMET DISSE: Dette er spisshusene i Longyearbyen. Bildet er tatt rundt 2008. Foto: Toralf Seim Fredrikstad ,

Klokken 12.30 får Svalbardpostens medarbeider opplyst at fire så langt er har blitt hentet ut den siste timen. Tilstanden til disse er ukjent.

– Hoppet ut av vinduet

Skredet har løsnet fra Sukkertoppen og gått ned mot de såkalte spisshusene. Omfanget av skadene, eller hvorvidt noen befant seg i nærheten, er ikke avklart, men politiet opplyste tidligere til Svalbardposten at ti hus er tatt.

Klokken 12.30 opplyser Svalbardposten-journalist Christopher Engås at hele den bakerste rekken hus skal være ødelagt.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og en stor del av bebyggelsen i dalen ligger i dette området.

Engås forteller til VG at situasjonen på stedet er kaotisk og uoversiktelig.

– Det er ti hus som er flyttet fysisk av skredet som kom fra fjellet Sukkertoppen fjellet, som ligger bak de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen sier han.

Han var like i nærheten da skredet gikk, men sier i 11.15-tiden at det er for tidlig å si noe om skadeomfanget. En ambulanse skal ha rygget inn i området. Ifølge ham holdes folk på avstand av redningsmannskapene, men flere tilbyr seg å hjelpe til.

– Det var tilløp til panikk. Det kom en dame løpende og kastet seg rundt halsen på meg. Hun fortalte at hun hadde sett folk som kom ut av vinduene med lite klær på. Hun hadde selv hoppet ut av vinduet for å komme seg vekk og var på sprang over dalen, forteller journalisten.

RAMMET: Her er noen av husene berørt av skredet. Foto: Christopher Engås , Svalbardposten

– Alle som kan hjelper til

Klokken 12.40 forteller Frode Bjørshol, som jobber hos Sysselmannen, at de er flere hundre mennesker på stedet som leter. Da lette de etter en savnet person.

– Vi har gått gjennom husene, gravd og flytta snø. Nå prøver vi å komme ned der vi mistenker at den savnede personen kan være, sier han til VG.

Kato Magne Lorentsen på Svalbard forteller litt over klokken 11 at han er på vei til rasstedet.
– Mange folk er mobilisert. Alle som kan er på vei for å delta i redningsarbeidet, sier Lorentsen til VG på telefon fra Longyearbyen.

Ifølge Svalbardposten har uværet og vinden nå løyet, men det er mye snø, snøfokk og flere meter høye skavler enkelte steder.

Voldsomt uvær

Det natt til lørdag vært det verste uværet på Svalbard på 30 år, og stormen har revet løs hustak.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om hendelsen fra sysselmannen på Svalbard klokken 11.04.

– Vi har fått brief fra sysselmannen på Svalbard som sier at fem eller seks hus er tatt av skred. Situasjonen er uavklart og uoversiktlig foreløpig, sier vakthavende redningsleder ved hovedredningssentralen, Kjell Johansen.

– Hovedredningssentralen i Nord-Norge har vært i kontakt med Forsvaret og Troms politidistrikt, og sonderer diverse ressursmuligheter dersom vi får forespørsel om dette fra sysselmannen. Men det har vi altså ikke fått. Vi prøver å være litt i forkant hvis det skulle melde seg et behov for ekstra ressurser på Svalbard, sier Johansen til VG.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg fikk Sysselmannen melding om skredet lørdag formiddag klokka 10. På Sysselmannens hjemmeside opplyses det klokken 11.50 at ti hus er berørt av skredet.

Uværet natt til lørdag gjorde at Svalbardhallen ble stengt, og ifølge Sysselmannen gjorde de store snømengdene at brøytemannskapene kun klarte å holde hovedveiene åpne. Taket ble revet av en brakke i Longyearbyen, og flere blikktakplater løsnet fra taket på skolen.

Les også

 1. Fikk nabohuset på trammen: – Mamma, mamma, folk skriker ute på gata

  LONGYEARBYEN/OSLO (VG) Maria Klungseth Rotevatn (34) satt i stuen sammen med ettåringen, da huset plutselig begynte…
 2. Flere hus tatt av snøras: Ber alle i Longyearbyen stille med spade

  TROMSØ/OSLO (VG) Lokalstyret ber nå hele befolkningen i Longyearbyen om hjelp til med å lete etter mennesker i…
 3. Løse takplater skaper fare på Svalbard

  Svalbardhallen i Longyearbyen er stengt fordi takplater kan løsne i den sterke vinden, men det er ikke meldt om skadde…
 4. Savnet scooterfølge funnet

  Sysselmannens redningshelikopter har nå funnet de tre savnede.
 5. Turister angrepet av isbjørn på Svalbard

  Et turfølge fra Tsjekkia ble torsdag morgen angrepet av isbjørn ved Fredheim på Svalbard, og en person er skadet.
 6. Emanuel (21) omkom i snøskredet på Svalbard

  Det var Emanuel Storaunet (21) som omkom i et snøskred i Fardalen, cirka syv kilometer sør for Longyearbyen på Svalbard…

Mer om

 1. Svalbard-skredet
 2. Svalbard

Flere artikler

 1. Fikk nabohuset på trammen: – Mamma, mamma, folk skriker ute på gata

 2. Flere hus tatt av snøras: Ber alle i Longyearbyen stille med spade

 3. Her bodde det 24 personer

 4. Fullsatt kirke mintes Atle (42)

 5. Her rykker eksperter inn til bruddkanten for dødsskredet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder