OPPHØRER BEVÆPNING: Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til Politiforum at PSTs trusselvurdering ligger til grunn for at den midlertidige avvæpningen opphører. Foto: Helge Mikalsen , VG

PST: Lavere trusselvurdering i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til VG at trusselbildet i Norge er noe lavere. Fra og med onsdag har Politidirektoratet (POD) bestemt at norsk politi skal gå ubevæpnet.

  • Linn Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Om en drøy uke kommer PST med sin årlige rapport om trusselvurderingen i Norge. Ifølge fagbladet Politiforum heter det i denne rapporten av trusselbildet i Norge er bekymringsfullt og komplekst.

Likevel har POD besluttet at den midlertidige bevæpningen av politiet, som har foregått i mer enn et år, skal opphøre i neste uke.

− Våre trusselvurderinger er ment som en støtte til myndighetspersoner. Vi beskriver trusselbildet, og det er opp til POD å iverksette nødvendige tiltak eller redusere tiltak med utgangspunkt i våre vurderinger, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

Det er etter at seniorrådgiver Martin Bertnsen fredag blant annet sa til Politiforum at «Det er en beslutning POD selv må stå inne for».

– Trusselbildet i Norge har vært forhøyet over tid, frem til november i fjor da vi beskrev en forsiktig reduksjon i trusselbildet. Tidligere skrev vi at det er «sannsynlig» at det vil bli gjennomført et terrorangrep i Norge. Nå skriver vi at det er «mulig», sier Bjørnland.

Mindre trussel enn før

Når PST kommer med en ny trusselvurdering om en drøy uke, vil de også påpeke at norske potensielle Syriafarere kan utgjøre en trussel.

Mandag denne uken kom Europol med en ny terrorrapport, hvor det blant annet heter at «Det er all grunn til å tro at IS, IS-inspirerte terrorister og andre religiøst inspirerte terrorgrupper vil gjennomføre et terrorangrep et eller annet sted i Europa, spesielt i Frankrike».

– Denne rapporten har et europeisk perspektiv, og trusselbildet i land som Frankrike, Belgia og Storbritannia er jo annerledes nen i Norge. Jeg kan ikke si noe om trusselbildet der, men jeg registrerer at landenes myndigheter over tid har beskrevet et forhøyet trusselbilde, sier hun.

Nesten halvparten av oss er redde: Flere frykter norsk terrorangrep

Da PST nedgraderte trusselen i november, argumenterte de for at en del av de som utgjorde en trussel skal ha blitt drept eller fengslet.

PST-vurderinger ligger til grunn

Ifølge Politidirektør Odd Reidar Humlegård er det imidlertid nettopp PSTs trusselvurderinger som ligger til grunn når POD opphører den midlertidige bevæpningen.

Stor VG-oversikt: Dette er de norske Syria-farerne

– Vi har tatt vår beslutning basert på de fire siste trusselvurderingene fra PST, som alle beskriver et lavere trusselnivå fra 27. oktober og frem til i dag. Dette trusselnivået hjemler ikke en fortsatt midlertidig bevæpning. Derfor har vi gått tilbake til fremskutt lagring, sier Humlegård til Politiforum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder