SPLID: Flere i partiets egne rekker kritiserer Arbeiderpartiet for ikke å være tydelige på egen politikk. Foto: Helge Mikalsen , VG

Asylkaoset i nord skaper splid i Ap

Flere av Aps fylkesledere mener partiet ikke klarer å være tydelige nok i sin asylpolitikk.

– Det er en stor og alvorlig sak, og vi har naturligvis hatt mange diskusjoner om dette internt. Når det stilles spørsmål ved det grunnleggende verdisynet til Ap, er det viktig at vi tar det innover oss og ser om vi kommuniserer godt nok, sier nestleder i Ap Nord-Trøndelag, May Britt Lagesen, til Dagbladet.

Asylkaoset ved Storskog skaper splid i Arbeiderpartiets egne rekker. Flere av medlemmene har de siste dagene åpent kritisert sitt eget parti for å være utydelige, uten handlekraft og «i ledtog med Fremskrittspartiet» i sin håndtering av flyktningkrisen på den nordlige grensen. Dagbladet har hatt en ringerunde til 17 av 19 fylkesledere i Arbeiderpartiet, og runden bekrefter at flere stiller seg kritiske til eget parti.

Les også: Listhaug sier Russland er trygt, men vil ikke si hvorfor hun mener det

– Våre ordførere er litt i stuss. Det er flere medlemmer hos oss som mener at vi burde vært tydeligere, men jeg pleier å ta interne saker internt. Det er mye diskusjoner i partiet nå, for å si det sånn, sier Aps leder i Vestfold, Truls Vasvik til avisen.

Mislykkes i å få frem egen politikk

En av dem som går hardest ut, er Ap-fylkesordfører Tore O. Sandvik, som på bloggen sin mener at «Ap bør slutte å konkurrere med Frp om å være tøffest». Han mener partiet sakte, men sikkert vil tape seg selv om de lar panikken over velgernes stemmer ta over slik at Frp får diktere flyktningpolitikken.

Han får støtte av Lagesen, som mener at partiet har mislyktes i å få frem sin egen politikk.

Les også: Støre går i strupen på Listhaug

– Jeg opplever at vi ikke tydelig nok klarer å få frem hva vi står for i asylpolitikken. Tore O. drar opp en viktig debatt, sier hun til Dagbladet.

Arbeiderpartiet stilte seg bak asylinstruksen som ble inngått i november, og man kan nå tydelige se hvilke dramatiske scenarioer som utspiller seg på grensen i nord som følge av denne.

Før instruksen om å avvise asylsøkere som har hatt en form for opphold i Russland, fikk tre av fire syrere opphold i Norge. Ferske tall fra UDI viser at 258 nå kastes ut, mens én får bli. Arbeiderpartiet stilte seg bak hasteinstruksen.

Kommentar: Støre sliter mens Solberg soler seg i bildet av seg selv

Makt og avmakt

VG-kommentator Frithjof Jacobsen mener at det ikke er uventet at Erna Solberg seiler forbi Ap-leder Jonas Gahr Støre som folkets statsminister-favoritt.

«Regjeringen har full kontroll med dagsorden i denne saken. Den er vanskelig å drive opposisjonspolitikk på. Aps forsøk på å gjøre det har vært krøkkete og vanskelige å få grep om. Kanskje hadde det vært bedre for Støre om han lot være», skriver han i en kommentar.

Les også: PU fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

Han mener Solberg og hennes statsråder har fått vist frem hvilken makt og mulighet de har i posisjon, og fått frem hvilken avmakt som ligger i opposisjonstilværelsen.

«Når Ap og Støre i tillegg er den del av det forliket som styrer norsk politikk i møte med flyktningkrisen, så er det lite rom igjen. Han må gjøre som Solberg og velge nøyere hvilke debatter han skal gå inn i. I steden virker Støre fortsatt opptatt av å være dagens mann. Det holder ikke til å forføre velgerne bort fra Solberg og regjeringen», mener han.

Les også

 1. I to år har Erna slaktet Russland - nå ber Brende kritikerne dempe seg

  For ett år siden mente statsminister Erna Solberg (H) det var nødvendig å totalslakte menneskerettighetsituasjonen i…
 2. Alle i Vestleiren løslatt

  KIRKENES (VG) Politiets utlendingsenhet har fattet en avgjørelse om at alle likevel må oppholde seg i Vestleiren utenfor…
 3. PU i Finnmark fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

  KIRKENES/VESTLEIREN (VG) I ett døgn var Finnmarks PU-sjef Tor Espen Haga uvitende om at utenriksminister Børge Brende…
 4. Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

  KIRKENES (VG) Fra og med klokken 10.00 søndag hadde de løslatte asylsøkerne som befinner seg i Vestleiren utenfor…
 5. Russland stanser asyl-returer over Storskog

  KIRKENES/OSLO/TROMSØ (VG) Russiske myndigheter kontaktet fredag kveld utenriksminister Børge Brende og ga beskjed om at…
 6. UDI-ansatte om Storskog-instruksen: – Gikk veldig fort

  Tillitsvalgt og hovedverneombud i UDI bekrefter at ansatte har vært bekymret for konsekvensene av hasteinstruksen som…
 7. Brende om Storskog-stansen: - Vi har en skjør forståelse med Russland

  Utenriksminister Børge Brende (H) peker på at flere aktører…
 8. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

  Norge anser Jemen for å være et så farlig land at ingen flyktninger returneres dit.
 9. Tente fakler for iskalde asylsøkere

  KIRKENES (VG) Rundt 60-70 personer, både voksne og barn, møtte onsdag kveld opp på en markering i Kirkenes for…
 10. Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke i Kirkenes

  KIRKENES/ OSLO (VG) Samtidig som politiet sperrer av området rundt asylsenteret, har tre personer søkt tilflukt i kirken…
 11. Ap: Frykter økt kø hos domstolene

  At Utlendingsnemnda taper en av fem saker i retten, tror Helga Pedersen (Ap) kan føre til at flere utlendinger vil…
 12. V og KrF advarer mot Russland-returer, men støtter ikke full stans

  Venstre og KrF ber regjeringen stanse utsendinger til Russland, dersom asylsøkerne risikerer å bli sendt videre til…
 13. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

  Nye tall fra UDI avslører hvordan regjeringens hasteinstruks for Storskog dramatisk har endret syriske asylsøkeres…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder