TILBYR RØYK-AVTALE: Harald Tom Nesvik (Frp) vil ha e-sigaretten i fritt salg i Norge, i bytte for å støtte helseminister Bent Høies nye emballasjeregler for røyk og snus. Foto:Roger Neumann,VG

Vil gjøre e-sigaretten lovlig i Norge

Frp misliker Høies nye røykpakke

Frp vil ha elektroniske sigaretter i lovlig salg i Norge, i bytte mot at helseminister Bent Høie (H) får grønnfarge røykpakker og snusbokser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Harald Tom Nesvik, Frps parlamentariske leder, sier at partiet går inn for å klassifisere e-sigarettene som et middel for røykeavvenning, og dermed åpne for fritt salg over disk.

Bent Høie la mandag formiddag fram et høringsnotat som åpner for forbud mot de vanlige tobakkspakkene og de såkalte design-snusboksene.

– Tobakkspakken er en viktig reklamekanal. Snusbokser er identitetsskapende, sa Høie på en pressekonferanse med Kreftforeningen.

Inngripende

Nye røykpakker og snusbokser ble vist fram på pressekonferanse med helseminister Bent Høie. Foto:Mattis Sandblad,VG

Men Harald Tom Nesvik i Frp sier at han er uhyre skeptisk til forslagene:

– Frp har ikke tatt stilling til helseministerens forslag, det skal gi gjøre i et senere gruppemøte. Selv mener jeg det er ganske inngripende i omsetningen av et tross alt lovlig produkt. Men som et minimum for å støtte dette, må e-sigarettene kommer i lovlig salg i Norge, sier Nesvik til VG.

Elektroniske sigaretter inneholder en utskiftbar beholder med en væske som enten er med eller uten nikotin. Men ettersom det i dag ikke finnes nok dokumentasjon på innhold og hvilken effekt e-sigaretten har for folk som forsøker å slutte å røyke, er salg i Norge forbudt.

Import til eget bruk er imidlertid lov, og det antas at 40 000 nordmenn bruker e-sigaretter.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har tidligere uttalt at e-sigarettene er dramatisk mye mindre skadelige enn vanlige sigaretter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder