VILLE HJELPE ANDRE: Elisabeth Geisnes Langland tror hennes far ville vært stolt av beslutningen hun tok om å donere bort hans organer. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

488 transplantasjoner i Norge i fjor: Elisabeth (27) ga bort pappas organer

TRONDHEIM (VG) Da faren døde av hjerneblødning, måtte Elisabeth Langland Geisnes (27) avgjøre om organene hans skulle doneres bort. Overlege Sissel Nygaard oppfordrer familier til å snakke om organdonasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hun var i leiligheten i Oslo da hun i 2011 fikk sjokkbeskjeden: Faren Odd Langland (53) hadde falt om med voldsomme hodesmerter.

Da ambulansen kom var han bevisstløs.

- Jeg fikk panikk og følte meg plutselig veldig langt unna. Jeg kunne ikke komme meg hjem fort nok, forteller hun.
Synet som møtte henne på St. Olavs Hospital noen timer senere kommer hun aldri til å glemme.

VG+: Celine (7) må ha nytt hjerte for å leve

Tok avgjørelsen

- Pappa lignet ikke seg selv. Han så helt annerledes ut der han lå i respirator, med slanger ut av munnen og koblet til mange maskiner. Det var et grusomt syn.

MED FAREN: Elisabeth Geisnes Langland og faren Odd Langland, som døde av akutt hjerneblødning for tre år siden. Foto: PRIVAT

I to uker satt hun ved sin fars side og fulgte med på hver eneste lille forandring, men tilstanden ble bare verre.
Da hun fikk beskjed om at skadene var så store at faren ble erklært hjernedød, måtte hun som 24-åring ta stilling til om farens organer skulle doneres bort.

- Ville vært stolt

Hun bestemte seg for å gjøre det.

- Jeg hadde tidligere fortalt ham om mitt standpunkt i forhold til organdonasjon, og det var han positiv til. Han var frisk og sprek, så jeg var sikker på at hans organer kunne hjelpe andre.
- Jeg tror pappa hadde vært veldig stolt av den beslutningen, sier hun.

Hvor mange som mottok organer og hvordan det går med dem, vet 27-åringen ingenting om.

- Det syns jeg er veldig leit.

Langland vurderer å kontakte sykehuset for å finne ut hvordan det gikk med organtransplantasjonene, men innrømmer at hun gruer seg til samtalen.

Mangler donorer

I 2013 ble det gjennomført 488 transplantasjoner i Norge, ifølge ferske tall fra Oslo Universitetssykehus (OUS). Det er kun én mer enn i 2012. Til sammen¿ligning var det 365 transplantasjoner i 2004.

Ferske tall fra Oslo universitetssykehus (OUS) viser at det i 2013 ble gjennomført 37 hjertetransplantasjoner. Det er det høyeste antallet på fem år.

- Men generelt er vår største utfordring mangelen på donororganer, understreker overlege Sissel Nygaard ved Barnehjerteseksjonen på Rikshospitalet.
Hun oppfordrer familier til å snakke om muligheten for organdonasjon.

- For pårørende som allerede er i en meget sårbar og vanskelig situasjon, blir en slik avgjørelse ofte en ekstra belastning. Men en tragedie kan være andres redning, sier hun.

Én av tre sa nei

Av de 270 potensielle donorene som ikke falt bort av medisinske årsaker, sa én av tre nei til organdonasjon i 2013, viser tall fra Oslo Universitetssykehus (OUS).

BEKYMRET: Hege Lundin Kuhle, leder i Stiftelsen Organdonasjon. Foto: STIFTELSEN ORGANDONASJON

- Den høye andelen avslag er bekymringsverdig, mener daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle.
I noen tilfeller er det avdøde selv som ikke vil være donor, men stort sett er det pårørende som tar beslutningen, ifølge Kuhle.

- Altfor mange har aldri snakket om det. Pårørende som er usikre, lander ofte på nei. Derfor er det viktig at vi alle gjør oss opp en mening som vi deler med de nærmeste, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder