Mener det kan være spesielt positivt for innvandrer-elever

Kunnskapsministeren: Ikke nødvendig å regulere med politiske tiltak

DELTE UT CD: Tor Andre Johnsen (Frp) ble fylt av gode sangminner da han lyttet til CD-en Norske nasjonalskatter (1814-2014). Derfor kjøpte han et ekstra eksemplar og overleverte gaven til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Privat ,

Frp synger ut: Skoleelever må lære seg «Mellom bakkar og berg»

Stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen (Frp) mener norske skoleelever må synge oftere og lære seg tradisjonelle norske sanger som «Mot i brystet, vett i pannen» og «Mellom bakkar og berg utmed havet».

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Spesielt elever med minoritetsbakgrunn har godt av å synge de gamle norske sangene med en sterk nasjonal koloritt, mener Frp-politikeren som representerer Alf Prøysens hjemfylke Hedmark på Stortinget.

– Slike sanger skaper felleskap, identitet og stolthet. For innvandrere til Norge vil det være positivt å lære om disse. Da får de en følelse av å bli inkludert i det norske samfunnet, og de blir lettere en del av det nasjonale fellesskapet, foreslår Johnsen.

Les også: Ap-Bøhler synger ut om Groruddalen

Ikke statlig oppgave

I et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil han ha regjeringens skoleansvarlige statsråd til å ta initiativ til større bruk av de tradisjonelle norske sangene.

Men Røe Isaksen mener det ikke er en naturlig oppgave for statlige myndigheter å få elever til å synge av full hals.

– Både barnehager og skoler burde benytte seg av den rike, norske sangtradisjonen, men jeg tror på ingen måte det er nødvendig å regulere dette gjennom politiske vedtak. Det viktigste kjennetegnet på en levende kultur er nettopp at kulturuttrykkene brukes frivillig, skriver Røe Isaksen i sitt skriftlige svar til Johnsen.

Se video: Her er Frp-balladen

Gratis tiltak

Tor Andre Johnsen, som fortsatt er i stand til å huske teksten på både «Mot i brystet», «Du ska få en dag i mårå» og «Mellom bakkar og berg», nekter å gi seg i sin kamp for å la allsangen bli like naturlig som Iphonen blant norske skoleelever.

– En annen fordel er at dette tiltaket koster ingenting for skolene, argumenterer Johnsen.

Se video: Senterpartiets elleville landsmøte-dans

– Er det ikke noe gammeldags å synge «Mot i brystet, vett i pannen» for skoleelever i 2015?

– Nei, dette er ikke gammeldags. Det ivaretar en rik sangtradisjon. Så kan man selvsagt spe på med nyere sanger, svarer Frps sangglade hedmarking.

Les også: PST: Pleiet for nær kontakt med Russlands ambassade

– Synger dere mye i Fremskrittspartiet, Johnsen?

– Nei, dessverre. Arbeiderpartiet er flinkere enn oss til å dra i gang allsang. Tidligere sang vi mye Arne Bendiksens «Frem, frem, skritt for skritt» som vår partisang, men det skjer mindre hyppig nå for tiden.

Vil ikke synge live

Tor Andrè Johnsen avslår høflig å demonstrere sin sangglede for VGs mange lesere, seere og lyttere. Men han forteller gjerne om hvilke sanger han egentlig liker aller best.

– Jeg liker Jahn Teigen og Prima Vera fra 80-tallet veldig godt, i tillegg til en del svenske låter av typen lettere popmusikk.

– «Den jævla naboen», med Prima Vera?

– Ja, den kan jeg nok synge med på fortsatt, svarer Johnsen muntert.

Men han understreker at det ikke er den typen sangtekster han hadde i tankene når han skrev at «..slike sanger skaper fellesskap, identitet og stolthet for innvandrere som kommer til Norge.»

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Norsk musikk

Flere artikler

 1. Skole-Torbjørns formidable utfordring: Skal lære flyktningbarna å lese norsk
  - 1 av 2 innvandrerelever sliter fra før

 2. Det bør synges mer julesanger i skolen

 3. Regjeringen får ikke flertall for flere eksamener

 4. Deilig er jorden

 5. Sanner vil utjevne forskjeller i norskopplæring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder