BEKLAGER SINE UTTALELSER: KrF-leder Knut Arild Hareide innrømmer nå at han gikk for langt med sine asylbarn-uttalelser, og at han han har gått med en vond følelse i magen helt siden mandag. Foto: Therese Alice Sanne

Hareide med asylbarn-unnskyldning til SV

KrF-leder Knut Arild Hareide innrømmer at asylbarn blir sendt ut av landet til tross for asylbarnavtalen. Nå ber han SV om unnskyldning.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

Mandag triumferte Hareide etter at samarbeidsavtalen Krf og Venstre inngikk med Høyre og FrP. Han sa at løsningen som de fire borgerlige partiene oppnådde for asylbarna overgikk det SV oppnådde i regjering.

- Det SV har prøvd på i åtte år, har vi klart på 14 dager, sa Hareide på pressekonferansen.

Nå innrømmer han at han gikk for langt og ga for høye forventninger til mange, skriver Klassekampen.

- Jeg har gått med en vond følelse inni meg siden mandag. Nå er det på tide å si unnskyld til Audun Lysbakken og SV. Jeg burde aldri ha sagt det, sier Hareide, som allerede tirsdag sendte et brev til SV-lederen med unnskyldningen.

LES MER: Ny regjering gir amnesti til asylbarna

Det har hersket tvil om hvor mange barn asylavtalen vil gjelde for, og etter noen dager er det klart at avtalen, ifølge Redd Barna, i beste fall kun vil gjelde for rundt 100 av de 750 lengstboende asylbarna.

Faremo: - Keiserens nye klær

Justisminister Grete Faremo (Ap) kritiserte også uttalelsene til Hareide.

- Vi er så å si der at keiseren ikke har klær. Kun et fåtall av asylbarna vil få opphold, slik vi leser kriteriene, sa Faremo til VG tirsdag.

Hun pekte spesifikt på to begrensinger som det nye amnestiet har: Foreldre må ha medvirket til å avklare identitet, og de må komme fra land som Norge har returavtale med.

- Dette er en kjerneutfordring ved de lengeværende barnefamiliene, og en hovedgrunn til at mange ikke er tvangsreturnert.

Hun forsto heller ikke begrunnelsen for at asylbarna må komme fra land som Norge ikke har noen returavtale med.

- De fleste som vi returnerer sendes til land som vi ikke har returavtale med.

Lysbakken ble skuffet

SV-leder Audun Lysbakken uttalte til NTB tirsdag at han ble skuffet dagen etter at avtalen ble kjent.

LES MER: Les hele samarbeidsavtalen her

- Jeg trodde det var et amnesti, og gratulerte Knut Arild Hareide mandag kveld med at de hadde fått det til. Men etter å ha lest avtalen ser jeg at det ikke ser ut til å være det amnestiet vi har kjempet for. Det ser ikke ut til at Hareide hadde grunnlag for å si at de har løst asylsaken.

VG / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder