Venstre og KrF vil ha høyere fribeløp

Per Sandberg (Frp) åpner for skatte-omkamp

Høyre står alene bak formuesskatt-forslaget i budsjettet

KREVER ENDRINGER: Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (Krf), her i Stortingets vandrehall Stortinget etter at statsbudsjettet ble lagt fram tidligere i oktober. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Full borgerlig sprik om formuesskatten

KrF og Venstre varsler nå at de vil forsøke å få endret formuesskatt-profilen i statsbudsjettet, når forhandlingene med Høyre og Frp starter i november.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Begge partiene antyder at det kan bli et større bunnfradrag enn regjeringen har foreslått, men ikke så store lettelser i prosentsatsene.

– Formuesskatt blir tema. Venstres modell er å øke fribeløpet i formuesskatten, sier Terje Breivik, Venstres finanspolitiske talsmann, til VG torsdag morgen.

Frps nestleder Per Sandberg åpner nå for at det kan bli omkamp om formuesskatten i budsjettforhandlingene.

Sandberg sier til Klassekampen i dag at han forstår reaksjonene – også fra sitt eget parti – på skatteprofilen i statsbudsjettet, hvor regjeringen bruker over fire milliarder kroner på å kutt i formuesskatten, av de totale skattelettelsene på 8,4 milliarder.

KRITISERER ERNA: Per Sandberg (Frp) mener statsministeren gikk over streken og åpnet for endringer i Frp-hjertesakene i statsbudsjettet. Foto:Jørgen Braastad,VG

Frp-nestlederen har reagert sterkt på uttalelser fra statsminister Erna Solberg (H) om at bilavgiftene – som er viktige for Frp – er aktuelle forhandlingskort. Sandberg sier rett ut at han mener statsministeren går over grensen:

Reagerer på profilen

– Når Erna Solberg sier at hun har forståelse for at sentrumspartiene vil øke bilavgiftene, så kan jeg si at jeg har forståelse for at mange reagerer på skatteprofilen, sier Sandberg til avisen.

Dermed er det bare regjeringspartiet Høyre som fortsatt stiller seg samlet bak lettelsene i formuesskatten slik de ble foreslått i statsbudsjettet – med økning i fribeløpet, samtidig som skattesatsen på formue blir kuttet.

Sandberg bekrefter at det har vært sterke reaksjoner internt i Frp på skatteprofilen. Han erkjenner også at uføre med barn kommer skjevt ut i statsbudsjettet, som følge av omleggingen av uføretrygden.

Les mer omregjeringens forslag til skatteprofil

– God sentrumspolitikk

– Summen av kommentarene fra Solberg og Sandberg, med endringer i formuesskatten og ikke så lave bilavgifter, kan bli ganske god sentrumspolitikk, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann, til VG.

– For oss er det interessant å få informasjon om hvor kampene har stått internt i regjeringen om dette budsjettet. Det er nyttig for oss å vite før vi forhandlingene starter, legger Syversen til.

Mens Sandberg vil flytte skattelette-kroner for å øke bunnfradraget for folk med lave lønnsinntekter, sier både Venstre og KrF at det er behov for økte bunnfradrag i formuesskatten:

Høyest mulig fribeløp

– Venstres foretrukne modell er å legge mest mulig penger inn i bunnfradrag. Hvis hele lettelsen i formuesskatten brukes på å heve fribeløpet, vil det kunne heves fra rundt en million, og opp til pluss-minus 2,5 millioner kroner. Da vil ytterligere 300-350.000 skatteytere slippe formuesskatt. Det vil være bra for små og mellomstore bedrifter, sier Terje Breivik.

– Blir det lettere nå når regjeringspartiene åpent krangler om skatteprofilen?

– Jeg kan ikke lage et forhandlingsopplegg ut fra hva Høyre og Frp krangler om i mediene. Jeg vil heller snakke om Venstres foretrukne modell, sier Terje Breivik.

Endret profil

Hans Olav Syversen er enig med Breivik i at det er viktigere å få til et høyere fribeløp i formuesskatten, enn å gi de største lettelsene til de med de største formuene.

– Vi er ikke helt ferdige med profilen i vårt alternative budsjett. Det er mulig at vi omdisponerer en del av den foreslåtte lettelsen i formuesskatten på over fire milliarder kroner, og bruker noe på avskrivingssatser og andre tiltak som kan komme næringslivet til gode, sier KrF-talsmannen.

KrF vil trolig publisere sitt alternative budsjett neste fredag. Venstre kommer ut med sitt økonomiske opplegg mandag 3. november. Deretter starter forhandlingene om budsjettet mellom de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre, på Stortinget. Mindretallsregjeringen er avhengig av en avtale med sentrum for å få flertall bak statsbudsjettet.

Les også

Mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Solberg-regjeringen
  3. Venstre (V)

Flere artikler

  1. Slik blir budsjettkampen

  2. Gir Erna nytt skatte-mareritt

  3. Venstre vil redde småbedrifter - dobler skattekuttene for pensjonister

  4. Budsjettforhandlingene er i gang: Frp-topp etter å ha sett KrF og Venstres krav: - Avstanden er stor

  5. Venstre gir etter i formuesskatten

  6. Kommentar: Trine på frierføtter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder