FÅR IKKE FLERTALL:  Høyres pådriver for flere eksamener i ungdomsskolen, Henrik Asheim, i aksjon på talerstolen under Høyres landsmøte tidligere i vår.
FÅR IKKE FLERTALL: Høyres pådriver for flere eksamener i ungdomsskolen, Henrik Asheim, i aksjon på talerstolen under Høyres landsmøte tidligere i vår. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Regjeringen får ikke flertall for flere eksamener

Samtlige andre partier synes det er nok eksamener, testing og prøver

INNENRIKS

Regjeringspartiene Høyre og Frp stryker med glans i forsøket på å skaffe flertall for flere obligatoriske eksamener i ungdomsskolen.

Publisert:

Både støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre og samtlige av de andre partiene på Stortinget, synes forslaget fra regjeringspartiene bør kastes i papirkurven.

KrFs skoletalsmann Anders Tyvand sier til VG at partiet har bestemt seg for å avvise forslaget. Partiet mener det fra før er mer enn nok av press og prestasjonsjag med eksamener, tester og prøver i ungdomsskolen.

Regjeringen foreslo i stortingsmeldingen om å fornye og forbedre fagene i skolen denne uka en obligatorisk eksamen for alle elevene i alle de tre skriftlige eksamensfagene norsk, engelsk og matematikk.

Vil fortrenge andre fag

– Vi mener det også blir feil at flere nye eksamensresultater vil få forholdsmessig større verdi enn standpunktkarakterene som gir elevene en vurdering over tid, sier Tyvand.

Han mener også at økt fokus på de tre eksamensfagene vil fortrenge andre fag som kunst- og håndverk og KRLE.

Les også: Foreslår nye eksamener for alle i ungdomsskolen

VG har kartlagt samtlige partier på Stortinget. Både Venstre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og altså Kristelig Folkeparti synes obligatoriske eksamener i både norsk, matematikk og engelsk er et dårlig forslag.

Les også: Svakeste matte-eksamen noensinne i fjor

KrFs stortingsrepresentant i utdanningskomiteen sa allerede i en tidligere VG-artikkel at nye og obligatoriske eksamener ville medføre at lærere som har plenty oppgaver fra før vil få enda mer å gjøre.

Overfokuserer på ferdigheter

Venstre-leder Trine Skei Grande, som åpner Venstres landsmøte i dag, er like kritisk til regjeringens usvikelige tro på flere prøver og eksamener som KrF.

– Det er en klokkertro på at dersom du bare har eksamen i alle fag, blir du så mye bedre i fagene. Hva er faktagrunnlaget for det? Jeg skjønner ikke hvilke problem forslaget er ment å løse, sier Grande til Dagsavisen.

Grande mener Høyre overfokuserer på ferdigheter fremfor kunnskap, dannelse og mestring.

Lest denne? Taggere bommet i rettskriving

Ikke mer testing

Ap-politiker Marianne Aasen i utdanningskomiteen er langt på vei enig.

– Vi er enig i at det trengs en større satsing på ungdomsskolen, men er langt fra enig i at mer testing er det som vil gjøre ungdomstrinnet bedre og føre til at elevene lærer mer, ifølge Aasen.

Hun mener regjeringspartiene knapt har kommet med et eneste forslag som kan være med på å løfte ungdomsskolen. Å bruke nær 70 millioner årlig på flere eksamener, er elendig pengebruk, mener Aasen.

– Det er veldig mange andre tiltak vi heller vil bruke 68 millioner kroner på enn mer testing for testingens skyld. Vi vil heller bruke pengene på å gjøre ungdomsskolen mer variert, engasjerende og tryggere for elevene, sier hun.

Gammeldags politikk

Nyvalgt talsperson i MDG, Une Aina Bastholm, sier også at det er for mye tester og prøver som det er i skolen.

Av samme oppfatning er SV-leder Audun Lysbakken, som også sitter i utdanningskomiteen.

– Flere eksamener er gammeldags politikk, og vil ikke bidra til mer læring. Det kan slå ihjel de gode intensjonne Røe Isaksen har om mindre overfladisk læring i skolen, sier Lysbakken til VG.

Frp og Høyre skuffet

Både Høyres Henrik Asheim og Frps Bente Thorsen, som først fremmet regjeringens eksamensforslag, er skuffet over mangelen på støtte:

– Jeg er forundret. Det er for enkelt å avfeie dette forslaget med at det er nok prøver og tester. Denne ordningen med obligatoriske eksamener i kjernefagene, er jo mye mer rettferdig og ville ha avløst dagens mer tilfeldige trekkordning, sier Thorsen.

Henrik Asheim sier:

– Dette var veldig overraskende. Men vi har ikke gitt opp helt ennå. Vi må gå noen runder med flere av partiene for å finne en bedre eksamensløsning enn dagens.

– Burde dere gjort bedre grunnarbeid på Stortinget blant andre partier før dere fremmet forslaget?

– Det ligger jo i regjeringspartienes politiske plattform at vi ville vurdere andre eksamensformer på 10. trinnet. Så noen overraskelse kunne jo ikke dette være, svarer Bente Thorsen (Frp).

Kunne sondert bedre

Regjeringspartienes tradisjonelle støttespiller Anders Tyvand i KrF, mener Høyre og KrF kunne gjort en grundigere jobb.

– Hvis de hadde en intensjon om å sikre flertall for dette forslaget, så burde de nok gjort et bedre grunnarbeid, ja, sier Tyvand.

Sps skolepolitiker på Stortinget, Anne Tingelstad Wøien sier at også hun vil være negativ til flere eksamener med mindre Høyre og Frp går med på å fjerne noen av de mange nasjonale prøvene, testene og kartleggingene som finnes i ungdomsskolen idag.

Her kan du lese mer om