NESTEN ENIG: Ap-nestleder Trond Giske mener Sylvi Listhaug viderefører deres linje i asyl- og flyktningepolitikken og har ingen store innvendinger mot den, utover at det er for dårlig når det gjelder intergrering av de som faktisk får bli. Foto: Robert S. Eik , VG

Ap-Giske freder asyl-Listhaug

Ap-nestleder Trond Giske synes Frp er forsiktige i sine
innstramminger i flyktning- og asylpolitikken. – Dette er ikke
provoserende, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes Listhaug og regjeringen i stor grad viderefører hovedlinjene i Stoltenberg-regjeringens og Solberg-regjeringens flyktning- og asylpolitikk, samt det som ligger til grunn for asylforliket i Stortinget før jul. Vi er i stor grad enig i at vi skal ha en streng linje, sier Trond Giske til VG etter at innvandrings- og integreringsministeren la frem sine forslag til innstramminger tirsdag.

– Problemet er at Listhaug og regjeringen er mye svakere på integrering: Vi kan være enig i at det er bra å være streng på at de skal lære seg norsk og at de skal få seg jobb. Men da må det følges opp med aktive tiltak og ikke kutt i ressursene som skal brukes til norskopplæring, sier han.

Få oversikt: Dette er Listhaugs innstrammingsforslag

– Stortinget har pushet Frp

Mens SV raser og samarbeidspartiene KrF og Venstre varsler at det kan bli kamp om noen av forslagene, mener Giske at Frp er langt unna sine mer ekstreme forslag.

– Utvidelsen fra tre til fem år for å få permanent opphold i Norge fikk regjeringen fullmakt til allerede i 2013. Og tiltak for å stanse strømmen av flyktninger over Storskog burde vært gjennomført for lenge siden. Her har Frp latt være å handle når de kunne ha gjort det. Det er også bred enighet om prinsippet om norskkunnskap og selvforsørging, sier han.

– Problemet er at de ikke gjør noe for å hjelpe våre nye landsmenn til å få jobb. De opplever skyhøy ledighet og har store problemer med å få jobb. Dette er mennesker som har fått opphold og som vi er nødt til å hjelpe inn. Der svikter Listhaug, mener han.

Aktuelt: – Vil ikke ha innvandrere til Norge

I Arbeiderpartiet er de oppgitt over retorikken.

– Å si at vi ikke skal bære asylsøkere inn i landet på gullstol, tror jeg de fleste opplever som søkt, når det ikke er så lenge siden vi så barn bli skylt i land ved Middelhavet. Det er ikke mye gullstol over en slik død for et ungt menneske. Jeg skjønner at det provoserer, men ser en på hva de leverer, er det i hovedsak ingen store endringer i den norske linjen, sier Giske.

– Lukket mottak

Ap viser til en rekke forslag som Frp ikke har fremmet, som de har programfestet for 2013-2017:

** Å innføre kommunal vetorett mot etablering av asylmottak

** Muligheten for familieinnvandring begrenses til ektefelle over 24 år og egne barn under 18 år.

** Asylsøknader bør behandles i løpet av maksimalt seks måneder, og asylsøkere skal sitte i lukkede asylmottak i påvente av ferdigbehandlet søknad og avklart identitet.

Les: Venstres reaksjon

** Det er behov for å reforhandle EØS-avtalens bestemmelser knyttet til arbeids- og velferdsordninger.

– Langt unna valgløftene

– Når vi ser hva de leverer, er det ganske langt unna det de har lovet sine velgere å levere. Siv Jensen lovet før valget i 2009 at det maksimalt skal komme 1000 flyktninger til Norge. Nå sitter hun i en regjering som tar imot 30 000, sier Giske.

– Er det noen store og tunge forslag som dere er sterkt imot?

– Min første kommentar er at dette er en videreføring av en lang linje, som vi i hovedsak kan slutte oss til. Men så skal vi nå sette oss ned og se på konsekvensene av de ulike forslagene. Det vil vise hva vi mener bør endres.

– Hva med å stenge grensen til Sverige og Danmark hvis trykket blir for stort?

– Ja, det er helt greit; Norge har vært en solid forsvarer av 1. landsprinsippet.

Han sier det er mange detaljer som er viktige.

– Jeg ser at det reageres på forslaget om at det kreves fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted og at det går ut over barna. Men det er gitt unntak for barn, slik at det trolig ikke er relevant.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder