AKTIVIST: Susanne Kaluza har gjennom sine blogginnlegg og en epostaksjon på Stortinget, markert seg som en del av nei-siden i debatten om utvidet reservasjonsrett. Her møtte hun helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap) og overlegen Gro Nylander etter at temaet ble tatt opp i Stortingets spørretime 6. november i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Høie pepres med private høringssvar i reservasjonssaken

Nær 500 privatpersoner har så langt skrevet høringssvar til helseminister Bent Høie (H) i reservasjonssaken. Fagfolk kan ikke huske å ha sett tilsvarende engasjement i noen andre høringsrunder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det store folkelige engasjementet i reservasjonsrettssaken har nå flyttet seg til helse- og omsorgsdepartementets (HOD) høringsrunde.

Forslaget om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort ble lagt ut på høring i slutten av januar med frist til 30. april.

Frithjof Jacbosen kommenterer: Ernas marerittsak

Så langt har 483 privatpersoner skrevet sin mening om forslaget. Det store flertallet av disse har kommet i løpet av den siste uken, etter at blogger og redaktør av Foreldre.no, Susanne Kaluza, oppfordret leserne på sin populære foreldreblogg om å sende inn høringssvar sist mandag.

- Helt spesielt

Forskningsleder ved Iris og professor i statsvitenskap Hilmar Rommetvedt har forsket på lobbyvirksomhet og politisk påvirkning siden 1970-tallet. Han sier han ikke kan huske å ha sett noen høringsrunder hvor så mange privatpersoner har skrevet inn og gitt sin mening.

- Tradisjonelt er det jo interesseorganisasjoner og myndighetsinstanser som gir høringsuttalelser. Det er som regel ikke enkeltpersoner som responderer på disse høringene, sier Rommetvedt til NTB.

Sjekk hva din ordfører mener om reservasjonsrett her!

Jan Grund, professor i helseledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier han ikke kan komme på en annen sak på helsefeltet som har skapt lignende privat engasjement.

- Saker knyttet til bioteknologi, hvor man for eksempel ønsker å forandre på bioteknologilovene, pleier også å mobilisere en del mennesker, men jeg tror det engasjementet vi ser i denne saken, er helt spesielt, sier Grund.

TUSENVIS: Over 10.000 mennesker møtte opp på Youngstorget i Oslo på kvinnedagen 8. mars. Svært mange demonstrerte mot regjeringens forslag om reservasjonsrett. FOTO: Trond Solberg

I HOD ønsker ingen å kommentere saken. Det vises til at det ikke er vanlig å kommentere en pågående høringsrunde.

- Vanlige folk

Susanne Kaluza dro i gang en tilsvarende aksjon rettet mot alle Stortingets representanter i fjor høst, da avtalen mellom Kristelig Folkeparti (KrF) og regjeringen ble kjent. Da ble de folkevalgte teppebombet med eposter i den grad at Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner anklaget innskriverne for å mangle folkeskikk.

FASTLEGENE FORTELLER: Derfor vil vi ikke henvise til abort

Kaluza sier hun synes det er helt fantastisk at så mange har brukt tid og krefter på å sende inn høringssvar.

- Det er en seier for demokratiet. De som sender høringsuttalelser nå, er helt vanlige folk, de er trebarnsmødre og mammabloggere fra Sørlandet, de er damer som vanligvis driver strikke- eller kakeblogger og småbarnsfedre og andre helt vanlige folk som vanligvis ikke uttaler seg eller er blant de klassiske mediesynserne, sier Kaluza til NTB.

Engasjementet på ulike sosiale medier er også gitt en stor del av æren for at årets 8. mars tog ble det største på flere tiår. Bare i Oslo gikk 10.-15.000 i tog.

Generasjon selvsentrert

Susanne Kaluza sier hun synes det er spennende å se hvordan andre sosiale medier har fungert som mobiliseringsarena i saken.

- Jeg synes det er utrolig gøy å se. Spesielt fordi det kommer fra en generasjon som er beskyldt for å være selvsentrerte og likegyldige. Dette viser at når det er viktige prinsipper i spill, da reiser vi oss, sier Kaluza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder