BUDSJETT-SELFIE: Mens de ventet på Høyre og Frps parlamentariske ledere tok KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande en selfie inne i forhandlingsrommet på Stortinget.
BUDSJETT-SELFIE: Mens de ventet på Høyre og Frps parlamentariske ledere tok KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande en selfie inne i forhandlingsrommet på Stortinget. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Venstre-Trine om budsjettet: – Må bli enige om vi skal ha makt

INNENRIKS

Krisestemning og mangel på framdrift førte
til at budsjettdragkampen ble løftet opp til de parlamentariske lederne tirsdag.

Publisert: Oppdatert: 11.11.14 19:47

- Vi har ikke hatt den progresjonen vi trenger, og det er krevende runder som gjenstår. Regjeringspartiene vet allerede veldig godt hvor de har KrF og Venstre, uansett hvem som forhandler for oss, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møterommet.

Tirsdag kveld overtok han og Venstre-leder Trine Skei Grande forhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet om statsbudsjettet for neste år.

I en uke har finanspolitikerne i de fire samarbeidspartiene forhandlet, men uten å komme til en enighet.

Klokken 19 gikk de to sentrumspartilederne inn til sitt første forhandlingsmøte. Der møtte de Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Etter bare en drøy halvtime rundt møtebordet kom de fire partitoppene ut igjen.

- Dette var et godt møte der vi først og fremst har diskutert progresjonen og hvordan vi skal legge opp forhandlingene videre, sa Trond Helleland, som også har inntatt rollen som forhandlingsleder.

- Vi vet at vi har ganske dårlig tid, men det viktigste er trossalt å oppnå en enighet og gode resultater, la han til.

Også Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide understreket at forhandlingene nå er under et visst tidspress.

- Vi kommer regjeringspartiene veldig godt i møte med vår nye kravliste. Vi har kommet opp med forslag vi faktisk tror kan være reelle kompromiss, sa Skei Grande, og la til:

- Man er aldri dømt til å bli enige, men dersom vi skal ha makt er vi nødt til å bli enige. Jeg tror vi har store muligheter for å bli enige, sa hun.

Venstre-lederen var også tydelig frustrert over at forhandlingene ikke hadde kommet lengre.

Tirsdag valgte Venstre også å gi etter for presset fra regjeringspartiene om å kutte i prosentsatsen til formuesskatten.

Budsjettforhandlingene er avsluttet for dagen og fortsetter onsdag klokken 12.

Her kan du lese mer om