RASER: Byrådsleder Raymond Johansen mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ikke burde gått ut med personlige meninger i sistnevntes nye bok «Kode Rød».

Ap-Raymond slår kraftig tilbake mot Nakstad: − Manglende rolleforståelse

Byrådsleder Raymond Johansen retter skyts mot assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstads rolleforståelse etter sistnevntes nye bok, «Kode Rød».

Av 

Kristoffer Solberg

Publisert:

– At en av statens mektigste menn under coronahåndteringen anklager alle andre for alvorlige feil, er ikke det vi trenger når vi alle skal lære av coronahåndteringen, skriver byrådslederen i et innlegg på Facebook tirsdag kveld.

Han mener Nakstad viser manglende rolleforståelse når han som embetsmann deler sine private meninger under en pandemi:

– Jeg har fått opplyst at Nakstad i innledningen til boken si skriver at dette er hans private meninger med mindre noe annet er oppgitt. Dette er forvirrende og vitner om manglende rolleforståelse som høytstående statlig tjenesteutøver. Selvsagt oppfattes kritikken fra Nakstad mot både byrådet og Folkehelseinstituttet som en kritikk fra assisterende helsedirektør Nakstad.

– Det pågår nå store evalueringer av nettopp coronahåndteringen både nasjonalt og i Oslo, som til sammen vil gi oss et veldig godt grunnlag for læring og diskusjon rundt hvordan vi håndterte nyere tids største krise, skriver byrådslederen videre.

Les hele innlegget her.

KRITISK: Espen Rostrup Nakstad er kritisk til at man ikke klarte å få ned smittetrykket under den andre smittebølgen i September i Oslo i fjor.

I sin nye bok «Kode rød» gir assisterende helsedirektør Espen Nakstad Oslos byrådsleder Raymond Johansen deler av skylden for at hovedstaden ikke fikk kontroll da den andre bølgen med coronavirus først brøt ut i fjor høst:

Nakstad trekker frem at Oslos byrådsleder sa nei til noen av tiltakene Helsedirektoratet og FHI ville innføre for å snu den økende smittetrenden i hovedstaden i slutten av september. Blant tiltakene de sa nei til, var maks fem personer i private samlinger og innslipp-stopp klokken 22.

Ifølge boken ble han skuffet over at «en unik mulighet til å snu den andre smittebølgen glapp på et tidspunkt da befolkningen viste seg motivert til å bidra med et krafttak».

På spørsmål fra VG om Nakstad mener at et «ja» fra Raymond Johansen kunne snudd smittebølgen svarte Nakstad følgende tidligere tirsdag:

– Jeg tror nok vi kunne klart å kupere den bølgen tidligere, før smitten bet seg fast i flere bydeler i Oslo. Etter hvert gjorde kommunene en stor innsats for å få det til, men vi klarte aldri å få smittepresset ordentlig ned før regjeringen innførte en 14 dagers sosial nedstengning i januar.

Men, han understreket samtidig at han ikke gir Raymond Johansen skylden for bølge to, som startet med importsmitte.

Espen Nakstad tar oppgjør med Raymond Johansen i ny bok

Johansen er ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen til Nakstad, slik han har fått kjennskap til den gjennom norske medier. Byrådslederen presiserer i innlegget at han ikke har lest Nakstads nye bok.

– Det er ikke sant at det rådet full forvirring om hvilke regler som gjaldt i Oslo i fjor høst. Befolkningen forholdt seg til strenge og klare tiltak over lang tid.

Johansen trekker frem importsmitte som hovedårsaken til den andre smittebølgen:

– Det er ikke sånn den andre smittebølgen i Norge kan forklares med at Oslo innførte litt andre varianter av tiltakene enn det Helsedirektoratet anbefalte. Det er godt dokumentert at den andre smittebølgen i Norge først og fremst skyldtes importsmitte og manglende tiltak på grensen.

– Uansett var ikke forskjellen mellom hva Helsedirektoratet anbefalte og hva Oslo kommune gjorde spesielt stor, og budskapet var uansett felles og krystallklart: Alle skulle ha så få nærkontakter som mulig, legger han til.

I «Kode Rød» skriver Nakstad også at han mener pressekonferansen til Johansen i september markerte første gang det hadde gått partipolitikk i coronahåndteringen – og at byrådslederen fra Ap ikke godtok at helseministeren fra Høyre truet med å overstyre kommunen.

Johansen skriver at han er «grunnleggende uenig» i påstanden.

– Nakstad mener at uenigheten mellom kommunen og nasjonale helsemyndigheter brakte partipolitikk inn i coranahåndteringen og at det var unødvendig. Jeg er grunnleggende uenig. Selvsagt er en pandemihåndtering politikk. Det har det vært hele veien. Det som er unødvendig er å fremsette tabloide og lite faglig funderte påstander som sår tvil om den kraftinnsatsen som har vært gjort i Oslo, spesielt av Oslos befolkning, skriver byrådslederen.

VG har vært i kontakt med Espen Rostrup Nakstad tirsdag kveld. Han ønsker ikke kommentere Johansens innlegg. VG har også forsøkt å kontakt Raymond Johansen uten å lykkes tirsdag kveld.

Publisert:

Les også

 1. Tam og feberfri! Bokanmeldelse: Espen Rostrup Nakstad: «Kode rød»

  Svenskene får høre det, men ellers er dette en svært forsiktig bok fra Espen Rostrup Nakstad.

Mer om

Espen Nakstad

Raymond Johansen

FHI

Flere artikler

 1. Espen Nakstad tar oppgjør med Raymond Johansen i ny bok

 2. Nakstad: FHI-råd gjorde den fjerde smittebølgen «unødvendig stor»

 3. Ny smitterekord i Norge

 4. Nakstad om corona-høsten: Deler den fjerde smittebølgen i to faser

 5. Oslo kommune ber om at smittesporingen forenkles

Fra andre aviser

 1. «En stor skuffelse.» Nakstad tar oppgjør med Oslo-byrådet og Raymond Johansen i ny bok.

  Aftenposten
 2. Midt i pandemien har Espen Nakstad rukket å skrive bok

  Bergens Tidende
 3. Ny smitterekord både nasjonalt og i Oslo. Byrådet vil ikke stenge ned hovedstaden.

  Aftenposten
 4. Pressekonferanse om korona torsdag: Nakstad sier de «ikke har veldig god kontroll»

  Bergens Tidende
 5. Gjenåpningen: Slik blir den nye hverdagen

  Bergens Tidende
 6. 1294 nye koronasmittede registrert siste døgn. Ny rekord i Norge

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no