ADVARER MOT ASYLSHOPPING: Statssekretær Jøran Kallmyr (til høyre), her sammen med justisminister Anders Anundsen (til venstre) og ekspedisjonssjef i Justisdepartementets innvandringsavdeling, Terje Sjeggestad. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Kallmyr advarer mot asylshopping

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener at brudd på
Schengen-avtalen kan føre til at enda flere flyktninger vil ta seg til Norge, som et av landene med høyest velferdsnivå i Europa.

Artikkelen er over fire år gammel

Norge kan dermed bli hjemland for store grupper med asylsøkere som hverken kan returneres til hjemlandet Syria, eller til landet hvor de først ankom Europa.

– På EUs ministermøte mandag må det komme en bred diskusjon om hva vi rår over av tvangsmidler for å sørge for at flyktningene blir registrert i det første landet de kommer til, sier Kallmyr til VG.

Rekordstor asylsøkning

I august kom det 2 313 asylsøkere til Norge. Det var det høyeste antallet siden Bosnia-krisen på 90-tallet.

I forrige uke registrerte politiet 753 asylsøknader. Denne ukens antall offentliggjøres mandag ettermiddag av UDI.

Ifølge Kallmyr tyder mye på at det blir høyere enn i forrige uke.

Blir tema med EU

Han kommer nå med et klart signal fra regjeringen om hva Norge og justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker å få ut av det viktige EU-møtet i Brussel på mandag, som også er den norske valgdagen.

-– Vi har reist dette temaet med EU også tidligere, senest i ministerrådsmøtet i juli. Men etter at Danmark og senere Sverige lot være å registrere flyktningene, har strømmen til Norge økt betydelig, sier statssekretæren.

Sammenbrudd

Sent fredag kveld sa statsminister Erna Solberg til VG at Schengen-avtalen har brutt sammen, og at Sverige og Danmark måtte følge Schengen-avtalen og registrere ankommende flyktninger.

– Jeg har vært i kontakt med de svenske immigrasjonsmyndighetene, og de har bekreftet at de respekterer reglene. Men samtidig sier de at de ikke kan utelukke at det kan være uregistrerte som nå befinner seg i Sverige, og som de ikke kjenner identiteten til, sier Kallmyr.

Dansk dilemma

– Har du vært i tilsvarende kontakt med Danmark?

– Nei, men jeg ser tydelig dilemmaet for Danmark: Man kan ikke tvinge noen til å avgi identitet og fingeravtrykk, men man kan holde dem tilbake i inntil 72 timer. Da tiden løp ut, måtte danskene slippe flyktningene fri. Man kan utvise, men man kan bare returnere til hjemlandet eller til det første landet de søkte asyl i, i henhold til Dublin-avtalen. Men retur til Syria er ikke mulig i dagens situasjon, og det finnes heller ikke noe førsteland å returnere dem til, forklarer Kallmyr.

– Så Danmark har gode grunner til å la være å foreta registrering?

– Det sier jeg ikke. Jeg sier at jeg ser dilemmaet, sier han.

Hanne Skartveit kommenterer: Høyre og Ap sammen i alvoret

– Prinsippet om at asylsøkerne ikke kan velge land selv, men skal søke i det første Schengen-landet, står for fall. Dermed øker sjansen for asylshopping, med den følge at de tar seg fram over åpne grenser i Europa, til det landet med høyest velferdsnivå, sier statssekretæren.

- Ikke et naturfenomen

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell reagerer på Kallmyrs ordvalg.

– Jeg tar sterk avstand fra å bruke ord som «shopping» om mennesker, sier Solhjell til VG.

– Veldig mange av dem flykter fra de største og farligste konfliktene i verden. Det er en utfordring for Norge og andre land som vi må møte med solidaritet og med å lage gode løsninger for å ta imot folk og integrere dem på en god måte. Ja, det kommer flere til Norge, men det er vi i stand til å håndtere.

SV-NESTLEDER: Bård Vegar Solhjell. Foto: Frode Hansen , VG

Samtidig er Solhjell enig i at dagens system ikke fungerer, og påpeker at SV har tatt til orde for flere endringer både i Norge og Europa.

– Jeg merker meg at flere av de endringene vi har foreslått er blant de tingene EU-kommisjonen nå tar til orde for. Vi mener at flere må ta ansvar og at ansvarfordelingen må bli jevnere. At Dublin-avtalen må reforhandles og at Norge bør følge Angela Merkel og slutte å sende tilbake syrere for en periode, forklarer SV-nestlederen.

I slutten av august vraket den tyske forbundskansleren Dublin-avtalen for å ta imot syriske flyktninger.

Solhjell-kronikk om flyktningkrisen: Kaldt hode, varmt hjerte

– Dessuten bør vi etablere lovlige veier til Europa ved å opprette steder der man kan søke asyl, før man må ta den farefulle ferden over Middelhavet. Ja, vi må ha endringer, men det må være for å hjelpe mennesker i en desperat situasjon, ikke for å holde dem ute.

– Yttergrensene må styrkes

Flere forskere som VG har snakket med mener grensekontrollen inn mot Europa må styrkes. Leder hos NUPI, Ulf Sverdrup, mener at grensekontrollen må inn i Europa må styrkes og at byrdefordelingen mellom europeiske land må bli bedre.

–Vi må erkjenne at det er et felles europeisk problem som vi må løse sammen, sier Sverdrup til VG.

Janne Haaland Matlary, professor ved Universitetet i Oslo, mener Dublin-avtalen må skrinlegges og at yttergrensene i Schengen-landene må styrkes vesentlig.

– Klarer vi ikke å kontrollere yttergrensene til Schengen kan samarbeidet og det frie flyten mellom landene være en saga blott – og det vil være svært uheldig for den økonomiske utviklingen, sier Matlary, og mener Schengen-landene må bidra med ressurser for å styrke yttergrensene i de landene som har størst press.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder