7-åring tapte kampen mot kreften

HVILE: Ylva og mamma sammen i sykehussengen. Dette bildet delte Magne på sin Facebook-profil i september. Foto: PRIVAT

- Nå har jeg blitt pappa til en engel

Over 80.000 mennesker har fulgt lille Ylvas kamp mot kreften gjennom pappa Magne Helanders Facebookside. Onsdag trakk hun pusten for siste gang.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Shazia Sarwar

Artikkelen er over seks år gammel

«Da har jeg blitt pappa til en nydelig engel... Akkurat nå dro hun videre til en ny verden.»

Dette skriver Magne Helander (43) på sin Facebook-profil onsdag morgen.

Engelen ble syv år og heter Ylva. Hun er Magne og Cecilie Dybings (37) datter, som de har fulgt med optimisme, tårer og latter siden hun fikk kreftdiagnosen som treåring. Grunnen til at vi vet dette, er at Magne har latt følgere få bli med på den vanskelige veien, gjennom åpenhjertige oppdateringer på Facebook de siste årene.

Enormt engasjement

Og Ylvas historie engasjerer enormt. Godt over 80.000 mennesker følger Helanders glimt inn i tilværelsens mange nyanser av sårhet, sorg og glede. Over 45.000 har uttrykt sin støtte under pappaens engelerklæring.

STØTTE: Mamma Cecilie Dybing gir datteren en klem i sykehussengen på Ylvas bursdag 21. februar. Bildet gjengis med tillatelse fra familien. Foto: Privat

Tirsdag kveld formulerte han seg slik om hva som ville komme:
«Det er ikke alle som får oppleve å bli pappa til en engel. Det at du skal dø nå, Ylva, kan jo faktisk være som å oppleve en fødsel til en ny fantastisk verden. Tanken på to små nydelige vinger, opplevelsen av å være smertefri... Slik velger jeg å tro at det skal bli. I mine drømmer har du vist meg en nydelig verden et sted. Når jeg våkner opp virker den mer til stede en den jeg våkner opp til. I din verden er ikke den til stede for deg, men du er til stede for den.»

Helander har gitt sitt samtykke til at VG refererer fra hans Facebook-profil.

Reaksjonene har vært mange og varme. Slik én leser uttrykte det i kommentarfeltet under denne oppdateringen:

«Finere måte å beskrive døden på, tror jeg ikke jeg har lest før. Takk Magne for at du deler med deg av dine følelser i det som må være det mest hjerteskjærende en forelder kan oppleve. Takk for at du har så stort hjerte, og gir oss så mange måter å se døden på. Alle mine tanker går nå til deg, din kone, og alle de som var så heldig å ha kjent lille Ylva. Hun lever videre ikke bare i dere, men også i alle oss som du har delt denne tiden med. På denne måten vil hun være for alltid i våre minner.»

Støtte i mange former

Underveis i kampen mot hjernesvulsten, har familien fra Drøbak mottatt tusenvis av tilbakemeldinger. Mange har villet sende Ylva og familien gaver, men da har foreldrene bedt om at folk heller støtter stiftelsen Sykehusbarn. Den opprettet Helander og en annen far med kreftsykt barn, Trond Espen Hansen, i 2011, og formålet er å bedre trivselstilbudet til alvorlig syke barn og unge innlagt på sykehus.

Én av støtteerklæringene har også kommet i form av en sang. Åtte musikere og én tekniker spilte i midten av oktober inn «Ylvas sang», med tekst og melodi av Jakob Lund Paulsen. Videoen, der det også oppfordres til å støtte Sykehusbarn, har så langt over 120.000 visninger på YouTube.

Ylvas familie har også gitt uttrykk for at støtten de har fått gjennom å dele historien i sosiale medier har betydd mye. Tirsdag kveld sa Helander det slik på Facebook:

«Det har vært en lang reise, det virker som om den nærmer seg slutten her nå. Mange av dere har fulgt oss veldig nært. Det ser ikke ut til å komme noe stort mirakel, men jeg føler at det har skjedd mange mirakler ut i fra tusenvis av brev, mailer og meldinger. Mange har deltatt som gode medmennesker i ukevis. Takk alle sammen der ute!»

Ylvas symptomer startet da hun var to år gammel, med skjeling, balanseproblemer og sviktende syn, fortalte Helander og Dybing i et intervju med Foreldre & Barn i mai i fjor. En CT-undersøkelse viste at datteren hadde en hjernesvulst som ikke lot seg operere.

HVILE: Ylva og mamma sammen i sykehussengen. Dette bildet delte Magne på sin Facebook-profil i september, og det er gjengitt med familiens tillatelse. Foto: Privat

Hun var gjennom en 18 måneder lang cellegiftkur, og ble senere også operert i magesekken. Komplikasjoner etter denne førte til endringer i medisineringen som gjorde at hun havnet i koma en stund, ifølge et intervju med NRK i august i fjor. Hun var etter dette blind på det ene øyet og hadde vanskeligheter med å snakke.

Hverdagslykke

I intervjuet beskriver mamma Cecilie Ylva som en jente som ikke har latt livet stoppe opp på grunn av kreften. I fjor høst begynte Ylva også på skolen, i en spesialklasse på Drøbak barneskole.

- Når man lever i en situasjon som dette så blir hverdagslivet så utrolig viktig. Du setter pris på de små tingene og nyter hver eneste stund. Dette kaller vi hverdagslykke, forteller Cecilie i NRK-intervjuet.

På Facebook har Magne jevnlig oppfordret andre foreldre til å glede seg sammen med barna sine, og til å dele bilder av dem på hans side. Nå på høsten satte Ylva spesielt stor pris på blader med gylne høstfarger.

12. oktober skrev pappaen: «En nydelig høstdag, kom dere ut! Kle på barna, denne dagen skal brukes til å glede hverandre, kos dere sammen for oss. Har nettopp hvisket i øret til Ylva: I dag er det mange barn som er ute og leker for deg, så kan du se på dem med alle tankene dine. Legg gjerne inn bilder av dagen deres i denne tråden her.»

Onsdag formiddag delte Helander også en beskrivelse av avskjeden med Ylva:

«Hun er så nydelig der hun ligger, den siste pusten hun tok var så rolig og stille. Ansiktet hennes har aldri sett så fornøyd ut. Jeg har virkelig gruet meg til det minuttet, men selv det siste minutt var ingen vond opplevelse, kjenner en fred inne i meg nå. Ylva har aldri vært så mye til stede i meg som nå, jeg vet med sikkerhet at hun er der for alltid. Jeg kan se på bildet av henne i gangen hvor hun var frisk og leker ute i hagen... Jeg ser på bildet og kjenner tanken av glede over den tiden vi har fått.»

Les også

 1. WHO advarer mot motstandsdyktig malaria

  En farlig variant av malaria som har blitt motstandsdyktig mot medisin, er nå i ferd med å spre seg fra Sørøst-Asia til…
 2. Norsk kritikk mot «Broen»-Saga: - Ufølsom

  Den norske forfatteren Gro Dahle (51) mener at «Broen» og seriens etterforsker Saga Norén fremstiller mennesker med…
 3. Leger kan miste autorisasjonen etter babydødsfall

  To leger risikerer å miste muligheten til å praktisere etter at et spedbarn døde og et annet ble alvorlig skadet etter…
 4. Professor mener abortloven snikjusteres

  Professor og gynekolog Ole Erik Iversen mener det foregår en snikjustering av abortloven dersom fastleger kan nekte…
 5. Derfor mener norske ungdommer de har dårlig helse

  Norske barn og unge vurderer sin egen helse som dårligere enn barn i Romania og Latvia, viser en ny undersøkelse fra…
 6. My (26) fikk strikkepinne gjennom ansiktet

  My Lorentzon fra Kalmar våknet av at hyllen over senga raste ned over hodet hennes.
 7. Nå starter Movember: Slik får du fart på barten

  Eldar Vågan (53) har hatt bart i 37 år. Denne måneden får han selskap av mange menn som lar bartene blomstre, for…
 8. Høie avviser ikke OUS-gransking

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) åpner for en ny gransking av prosessen rundt sammenslåingen av Oslo-sykehusene.
 9. Refser reservasjonslegene: Twitter-legen mener kollegene ikke respekterer loven

  Legekolleger mener det er uprofesjonelt å reservere seg mot aborthenvisning, og ber reservasjonslegene tenke seg om…
 10. 16 av 28 sykehus-barnedødsfall var innvandrerbarn

  28 barn under to år har dødd uventet eller plutselig i Oslo og Akershus de siste fem årene.

Mer om

 1. Helse
 2. Sosiale medier

Flere artikler

 1. Mintes Ylva med såpebobler og ballonger

 2. Hva Ylva har lært oss

 3. Pluss content

  - Godt å vite at Ylva ikke er glemt

 4. Foreldrene etter at Ylva (7) døde av kreft: - Vi skulle klare alt selv

 5. Far delte kreftssyke Ylvas siste uker med 80.000 på Facebook: – Godt å vite at Ylva ikke er glemt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder