Fikk truende telefon dagen før skjebnemøte

Føler seg trygg i dag

Kristiansunder mistenkt

ENGASJERT: Else-May Botten (Ap) har vært stortingsrepresentant for Møre og Romsdal siden 2013. Hun sier hun aldri har opplevd lignende trusler tidligere. Foto:VIDAR RUUD,NTB SCANPIX

Ap-politiker ble truet under sykehusstriden

Dagen før det første skjebnemøtet i den betente sykehussaken på Nordvestlandet ble Else-May Botten truet på telefon.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over fem år gammel

Stortingspolitikeren vil ikke gå i detalj om hva som ble sagt, men sier det dreier seg om alvorlige trusler.

- Det var såpass alvorlig at jeg anmeldte det til politiet. Det var svært ubehagelig, sier Botten til VG.

Hun sier en person ringte henne og kom med trusler 16. desember, dagen før Helse Møre og Romsdal skulle avgjøre om det nye sykehuset som skal bygges i regionen skulle ligge i Kristiansund eller Molde.

BAKGRUNN: Høie avgjorde - nytt sykehus til Molde

- Store ord i media

Botten mener truslene kom som et resultat av krass ordbruk om saken i media.

- Dette er en sak som har engasjert voldsomt, og aktører som har kommentart saken i media har brukt store ord i sine formuleringer. Dette kan ha påvirket dem som leser om saken. Jeg tror truslene kom etter spissformuleringer i media, sier hun.

Ap-politikeren anmeldte truslene til politiet i Oslo 17. desember, og saken ble senere sendt videre til Nordmøre og Romsdal politidistrikt. Til RBNett, som først omtalte saken, sier påtalesjef i distriktet, Ove Brudevoll, at personen som ringte Botten truet med noe som medfører over seks måneders fengsel.

- Det er en mann fra Kristiansund som er mistenkt i saken, sier han.

BAKGRUNN:Høie-saken til kontrollkomiteen

Ikke utrygg

Botten sier til VG at hun føler at politiet har tatt saken på alvor.

- Politiet har gjort en veldig god jobb, og jeg har ikke følt meg utrygg etter truslene. Det er en ekkel følelse å oppleve noe slikt, men det går over, sier hun.

Hun sier hun aldri har opplevd noe lignende i forbindelse med sitt politiske arbeid.

- Jeg har opplevd stort engasjement også tidligere, men aldri noe så konkret. Jeg oppfattet det som langt over streken, og da er det viktig å reagere. Vi politikere må kunne gjøre jobben vår uten å måtte sitte hjemme og være redde, sier hun.

Truslene mot Botten er heller ikke de første truslene som faller i den betente striden. Molde-ordfører Torgeir Dahl bel truet på livet i i desember i fjor, skriver Sunnmørsposten. I 2010 ble styremedlem i Helse Nordmøre og Romsdal, Oddbjørn Tomren drapstruet på Facebook, og i 2012 ble styreleder i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid drapstruet på telefon.

Sju spørsmål til Høie

Sykehusstriden på Nordvestlandet har vært svært betent, med blant annet store demonstrasjonstog i både Molde og Kristiansund, påstander om lovbrudd og et etterspill mot helseminister Bent Høie som fremdeles pågår.

Tirsdag ble det kjent at kontroll- og konstitusjonskomiteen er ikke tilfreds med svarene Bent Høie ga om kontakten med styrelederen i Helse Møre og Romsdal. De ber om en oppklaring.

Fremdeles holder komiteen det åpent om de vil gå inn for åpen høring i sykehussaken. I første omgang ber de helse- og omsorgsministeren om å svare mer utfyllende på hvor grensen går i uformelle samtaler.

– Det begrunnes særlig ut fra den betraktning at Høie sier i sitt svar til Stortinget at det er helt legitimt å gi signaler utenfor foretaksmøte. Vi spør ham helt konkret hvor mye han kan opplyse før det oppfattes som styringssignaler, altså i strid med loven, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Høie får frist til neste tirsdag med å svare.

KONTROLLERES: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto:Frode Hansen,VG

Sp ønsker høring

Saken vakte voldsomt engasjement da beslutningsprosessen var inne i siste fase før jul. Komiteen har fått en rekke nye opplysninger i løpet av jula som de ønsker belyst ytterligere.

– Det er en enorm mengde henvendelser til komiteen i denne saken, hvor mange vet jeg ikke, sier Kolberg.

Like før jul sendte komiteen helse- og omsorgsministeren et brev med ti spørsmål for å avklare hans rolle i prosessen da plasseringen av det nye sykehuset på Nordvestlandet skulle avgjøres. Høie beskrev at han har hatt samtaler med styreledere, men avviste at han har instruert noen.

Senterpartiet har tidligere varslet at de ønsker seg høring.

– Vi har blitt styrket i oppfatningen av at det er riktig, sier partiets komitémedlem Per Olaf Lundteigen, som likevel ønsket å gi Høie muligheten til å belyse saken ytterligere først.

Beslutningen om å sende Høie et nytt brev , ble gjort mot stemmene til de to Høyre-representantene i komiteen.

Lukkede dører

Utover spørsmål om hvor grensene går for signaler, vil komiteen ha svar på hva som har skjedd i samspillet mellom Helse Møre og Romsdal og Helse Midt Norge og hva som har skjedd i styrene. Blant annet har det framkommet at styret i Helse Midt-Norge holdt sju møter bak lukkede dører i høst.

– Det handler spesielt om disse møtene som ikke er karakterisert som styremøter, men som likevel har vært møter. Vi vil ha statsrådens syn på om dette har vært autoriserte møter og om det er en form som han aksepterer, sier Kolberg.

– Nest best

– Dette er det nest beste som kunne skje. Det viser at de har tatt saken på fullt alvor, mener Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap). Sammen med ordførere fra Halsa og Smøla hadde han tatt turen til Oslo for å følge komiteens beslutning på nært hold.

Orkidé, en sammenslutning av kommuner på Nordmøre, håper at saken skal ende med høring i Stortinget.

Skuffelsen var svært sterk i Kristiansund da Molde vant kampen om sykehusplasseringen. De første dagene kom krav om at saken måtte få rettslig etterspill og at beslutningen måtte nullstilles. Men nå begynner håpet å svinne, antyder Øyen. Han vet ikke om det er mulig å reversere prosessen.

– Det er jeg veldig usikker på. Det tror jeg kanskje blir tyngre. Men det er klart, det ligger i vårt håp at det skal være mulig å behandle saken på nytt, sier han.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Sykehus

Flere artikler

  1. Sykehusstriden avgjort: Nytt sykehus til Molde

  2. Helse-Høie om omstridt møte: Denne versjonen er riktig

  3. Styrelederen: Forstår hvis folk tror jeg beskytter statsråden

  4. Ikke flertall for å kritisere Høie i sykehussaken

  5. Høie kan bli saksøkt i sykehusstriden i Kristiansund

  6. Vil granske Bent Høie etter sykehusbråket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder