NOK EN MONIKA-SAK: Politiet i Bergen kan bli etterforsket for straffbare brudd på arbeidsmiljøloven da en politimann slo alarm om dårlig etterforskning av Monika-dødsfallet. Her Monika og mamma Kristina Sviglinskaja på Fløien i Bergen. Foto:Privat,

Oppretter ny sak mot politiet i Bergen

Spesialenheten vurderer å etterforske hvordan politi-varsleren i Monika-saken ble behandlet av sin egen ledelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet i Bergen kan bli etterforsket for straffbare brudd på arbeidsmiljøloven da de ble varslet om elendig drapsetterforskning i Monika-saken, bekrefter etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker, advokat Halvor Hjelm-Hansen overfor VG.

Det var en erfaren drapsetterforsker ved Hordaland politidistrikt som sist vinter slo alarm da han nærmest ved en tilfeldighet fikk se dokumentene i den da henlagte Monika-saken fra 2011: Han fant store hull og svakheter i etterforskningen, og meldte fra om dette. Han ble imidlertid avvist og har opplevd at han ble truet med å få sparken om han rotet mer i den saken.

32-åring drapssiktet

Men etterforskeren ga seg ikke, og det hele endte med at den nå tre år gamle saken ble gjenopptatt som drapssak, og en 32 år gammel litauer ble i oktober pågrepet siktet for drapet på den da 8 år gamle skolejenta.

Drapsetterforskerens advokat, Jens-Ove Hagen, krevde i høst at hans klient ble gitt status som varsler, en status som iverksetter et særskilt vern i arbeidsmiljøloven. Dette ble godtatt av politimester Geir Gudmundsen i Bergen.

Advokat Hagen krevde også at det ble iverksatt en gransking av den behandlingen varsleren ble utsatt for fra han slo alarm.

Kan bli etterforskning

Politimester Gudmundsen svarte med å sende dette kravet over til Spesialenheten. Og nå kan det se ut som om dette kan bli en etterforskning – i tillegg til selve granskingen av politiet håndtering av Monika-dødsfallet.

– Det er verdt å presisere at vi nå har opprettet sak på dette, og setter nå i gang noen forundersøkelser med sikte på å beslutte om vi skal etterforske mulige straffbare brudd på arbeidsmiljøloven i forbindelse med denne varslersaken, sier Hjelm-Hansen.

Har gjort 15 avhør

– Det er altså ikke besluttet etterforskning. I så fall blir dette en egen sak. Vårt mandat vil være å utrede om det har skjedd straffbare lovbrudd. Rent generelt kan jeg si at det også kan være et utfall av vår behandling at vi kan påpeke kritikkverdige forhold som bør følges opp administrativt, sier han.

Han opplyser at Spesialenheten har gjort mer enn 15 avhør i sin etterforskning av politiets Monika-etterforskning:

– De aller fleste avhørene er av ansatte ved Hordaland politidistrikt. Vi antar nå at avhørene i hovedsak vil bli avsluttet før jul. Når saken kan være ferdig etterforsket, er uvisst, men jeg vil anta på nyåret, sier Hjelm-Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder