Til helgen løslates mulla Krekar fra fengsel, tirsdag kommer avgjørelsen på hvor han skal bo. Her er han avbildet under rettssaken hvor han var tiltalt for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg. Foto:Helge Mikalsen,VG

Mulla Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra - får ikke forlate kommunen

Meling tar vedtaket til retten: - Ikke et sted som kan aksepteres

Anundsen: – Bra og viktig

Sandberg: «IKKE tilfredsstillende»

Frp-gruppeleder: - Nei, nå bare tuller du!

Når mulla Krekar slipper ut av fengsel til helgen, flytter han til Kyrksæterøra i  Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag forrige varslet regjeringen at mulla Krekar skal pålegges meldeplikt og oppholdssted utenfor Oslo når han løslates til helgen. Oslo-politiet fikk ansvar for å finne ut hvor mulla Krekar skal bo, og tirsdag falt avgjørelsen.

– Mulla Krekar pålegges oppholdssted på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Han pålegges å bo på Jarlen mottakssenter, og til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grense, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Videre heter det at Krekar må melde seg for det lokale politiet tre ganger i uken og at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted «etter flere kriterier fra PST».

Sør-Trøndelag politidistrikt bekreftet senere vedtaket i en pressemelding.

– Politiet har fått oppdrag å finne ut hvor han kan bo, og de har gjort sine vurderinger. De har bedt oss om å finne et mottak som kan egne seg i henhold til de vurderinger og kriteriene som de har satt. Bakgrunnen må politiet svare for, sier Jon Olav Kroken, presserådgiver i UDI til VG.

– Det er sikkert hyggelige mennesker der og et greit sted å være, men for mulla Krekar er ikke det et sted som kan aksepteres, sier Brynjar Meling, Krekars advokat til VG.

Han forteller at Krekar ønsker å være med familien sin i Oslo og det det er uaktuelt for familien å flytte fra hovedstaden.

– De er vanlige samfunnsborgere som er etablert med barn i Oslo. Det er der de holder til, og der de kommer til å fortsette å være, sier Meling.

Det er om lag 520 kilometer fra Kyrksæterøra til Oslo.

– Nå må jeg gå gjennom vedtaket og så snart som mulig bringe det for retten. Når dette blir vet jeg ikke, jeg må avvente og se vedtakets innhold og rekkevidde, fortsetter Meling og føyer til at klagefristen vil bli holdt med god margin, sier han til VG.

Han sier til VG at vedtaket vil bli brakt inn for Oslo tingrett. Han sier også at vedtaket vil bli anket helt til Høyesterett om nødvendig.

– Intuitivt vil jeg si at det går en grense på en times ferdsel utenfor Oslo, før det krenker menneskerettighetene. Et at vilkårene i lovet er at et vedtak skal være formålstjenlig. Hadde mulla Krekar tilhørt et miljø i Oslo hadde det vært forståelig, men det gjør han ikke. Han går ikke en gang i den samme moskeen hver fredag, men bytter av sikkerhetsmessig årsaker. Mulla Krekar bedriver sin vikrsomhet på internett og internett har de også på Kyrksæterøra så vidt jeg vet, sier Meling.

MÅ FLYTTE HIT: Kyrksæterøra blir mulla Krekars nye hjemsted, har Oslo-politiet bestemt. Foto:Jon Arne Sæter/NN,Samfoto

Anundsen: - Bra og viktig

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG at det er bra og viktig at den nye instruksen nå følges opp.

– Det er først og fremst en politisk oppgave å sikre at myndighetene har kontroll på personer som må oppholde seg i landet til tross for at de truer rikets sikkerhet. Deretter er det en politifaglig oppgave å vurdere på hvilken måte dette skal foregå. Vi ser nå det første eksempelet på at den nye instruksen følges opp. Det er bra og viktig. Instruksen er generell og vil kunne brukes også i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, sier justisministeren til VG.

Frp-nestleder Per Sandberg sier til VG at han ikke vil kommentere saken.

«Det er ikke noe å kommentere. Intet nytt fremkommet. Hvilke vurderinger politiet har foretatt kjenner jeg ikke til. Jeg mener fortsatt at dette IKKE er tilfredsstillende» skriver han i en tekstmelding.

Desentralisert bygg

Mottakssenteret ligger på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Tettstedet har om lag 2500 innbyggere og ligger ved Hemnefjorden 110 kilometer vest for Trondheim.

– Mottaket er delt i to deler, det er et vanlig mottak og den andre delen består av desentraliserte bygg. Det ligger an til han skal bo i et desentralisert bygg, sier Kroken i UDI.

Jarlen mottakssenter er et delvis desentralisert mottak som har 180 beboere. Hovedkontoret, infosenter og beboerrådskontor ligger i sentrum av Kyrksæterøra.

– Beboerne er fordelt på to-tre store bygg og 19 leiligheter, sier leder av asylmottaket Herbjørn Jenssen til VG.

Jenssen sier at han fremdeles ikke har fått en offisiell beskjed om at Krekar kommer til mottaket, men bekrefter at det i forkant har vært samtaler der muligheten for at Krekar blir Hemneværing har vært diskutert.

– Vil det bli bygd noe nytt eller vil Krekar bo i en av disse leilighetene?

– Dersom det blir slik at han kommer, vil han bo i en slik leilighet ja, sier Jenssen.

Rådmann Torger Aarvaag sier bekrefter at Hemne kommune har fått en offisiell bekreftelse på at Krekar flyttes dit.

– Mannen har jo levd i samfunnet før i Oslo, med naboer. Han har levd et normalt liv før han ble satt i fengsel. Det er jo det han skal gjøre her på Kyrkjsæterøra også, sier Arvaag til VG.

– Dette håndterer politiet helt greit. Vi må ikke overvurdere trusselen, dette ser jeg på som en mediesak, bedyrer rådmannen.

Frp-gruppeleder: – Nå tuller du

Gruppeleder Per Olav Lund for Hemne Frp blir sjokkert når VG overbringer nyheten om at Krekar kommer til bygda.

– Har du hørt at Oslo-politiet har bestemt at mulla Krekar skal sendes til dere?

– Nei, nå bare tuller du!

– Hva synes du om at Krekar kommer til bygda?

– Det er ikke noe særlig det. Jeg forstår jo at de kanskje vil ha ham ut av byene, men de trengte vel ikke sende ham hit? Det er vel for at han skal få et redusert nettverk.

– Men han har jo vært veldig aktiv på internett. Dere har internett i Hemne kommune også, antar jeg?

– Jaja, vi har internett, så jeg vet ikke om det vil hjelpe.

Lensmann i Hemne kommune, Anette Ertvåg, er ikke tilgjengelig for kommentar, men sier til NRK at hun ikke er kjent med at Krekar skal bosettes i hennes område.

Langvarig prosess

58 år gamle mulla Krekar slipper ut av fengsel til helgen etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

I elleve år har skiftende norske regjeringer forgjeves forsøkt å få Krekar ut av Norge.

I lang tid har regjeringen jobbet med hva de skal gjøre med ham etter endt soning. Høyesterett besluttet i 2007 at Krekar skulle sendes ut av landet fordi han utgjorde en fare for rikets sikkerhet.

Men fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet, kan ikke Norge sende ham ut uten å bryte menneskerettighetene.

Krekars advokat Brynjar Meling har varslet rettssak dersom hans klient pålegges å flytte langt fra Oslo.

– I henhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen har alle rett til å leve med sin familie og til å ha et privatliv. Staten kan gjøre inngrep i dette, men slike inngrep må være forholdsmessige, sa universitetslektoren Eirik Bjørge,ved Universitetet i Oxford, til VG forrige uke.

Han er en av Norges fremste eksperter på menneskerettighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder