Minst seks med norsk tilknytning drept i Syria

Kjemper i «skandinavisk» brigade, tilknyttet ISIL

PST-varsel om «ekstremt, islamistisk miljø»

VINNER FRAM: ISIL-soldater i den syriske byen Raqqa i slutten av juni. Flere norske ekstremister er blitt knyttet til ISIL. Foto:Uncredited,Ap

De norske Syria-farerne kjemper med ekstremistgruppe

Rundt 50 norske statsborgere skal ha deltatt i borgerkrigen i
Syria, og minst seks med tilknytning til Norge har mistet livet i kamp for jihadistene.

 • Magnus Wright Jacobsen
 • Brynjar Skjærli
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

På torsdagens pressekonferanse om den nye terrortrusselen mot Norge, opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge i løpet av få dager.

- Våre opplysninger går ut på at det planlegges en aksjon i Europa, hvor Norge er nevnt. Vi har eksplisitt ikke sagt noe om at det er norske borgere som eventuelt står bak, presiserer PST-sjef Benedicte Bjørnland overfor VG.

- Hvem vi har mottatt informasjon fra, hvor konkret den er, er opplysninger som kan være svært uheldig om det kommer ut, blant annet ut fra kildevern-hensyn, presiserer hun.

- Trusselen er ikke spesifikk, men er konkret ved at den er avgrenset i tid, og den er vurdert av oss som troverdig, sier Bjørnland.

Ekstreme islamister

- Kan du spesifisere hvilke eller hvilken gruppe i Syria som står bak?

- Det ønsker jeg ikke å spesifisere, ut over at det er ekstreme islamister, sier PST-sjefen.

- Det vi har fått informasjon om, er at trusselen inneholder personer som deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria, sier hun.

PST påpekte imidlertid at i forhold til folketallet er Norge en av de nasjonene der flest har reist til Syria for å kjempe i borgerkrigen.

Men på direkte psørsmål ville ikke PST-sjefen kommentere om dette dreide seg om miljøet knyttet til den ekstreme gruppen «Profetens Ummah». Flere av personene fra denne grupperingen har tidligere stått fram som islamistiske krigere i Syria.

Mange av dem med tilknytning til Norge som reiser til Syria for å delta i hellig krig, tilhører en egen skandinavisk avdeling i den islamistiske brigaden «Kataebal-Muhajeren», har VG tidligere fått bekreftet.

Rundt 50 personer er i Syria eller har i løpet av de siste årene dratt fra Norge til Syria, hvor de risikerer å bli drept i den brutale borgerkrigen, ifølge PST. Ifølge den kjente islamisten Sjeik Omar Bakri Mohammad skal så mange som 65 norske islamister ha reist fra Norge til Syria for å føre hellig krig, skriver TV2.

Etter hva VG erfarer, går PST nå ut i fra at det er minst seks personer, med tilknytning til Norge, er drept i Syria.

Det er to ekstreme islamistiske grupper som kjemper mot Bashar al-Assad i Syria. Det er al-Qaida gruppen al-Nusra og det er den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Mange undergrupper er imidlertid tilknyttet disse store gruppene, som også kjemper mot hverandre. Enkelte av de norske Syria-krigerne har bekreftet at de er tilknyttet ISIL.

Pågrepet

I mai ble tre personer pågrepet av PST etter mistanke om at de hadde deltatt som fremmedkrigere for ISIL i Syria. PST uttalte da at de siktede ble ansett å representere en trussel også mot Norge og våre allierte.

De tre norske statsborgerne – en mann (29) født i Somalia og to menn, 27 og 24 år, født i tidligere Jugoslavia – ble fremstilt på nytt for Oslo tingrett torsdag, og varetektsfengslingen ble forlenget for ytterligere fire uker.

- Vi har ingen holdepunkter for å si noe om noen tilknytning mellom denne saken og det trusselbildet vi nå går ut med, sier PST-sjefen.

Derfor er de så farlige

Felles kontraterrorsenter (FKTS), som er en avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bemannet av personell fra PST og Etterretningstjenesten (E), vurderer at de returnerte fremmedkrigerne fører til en skjerpet trussel mot Norge og norske interesser.

De lister følgende årsaker:

Fremmedkrigerne kan for det første få økt intensjon om og kapasitet til å gjennomføre terroraksjoner, enten i Syria eller i Vesten fordi:

** Det er sannsynlig at fremmedkrigerne får økt kapasitet gjennom erfaring med våpenbruk, kamphandlinger, og i noen tilfeller også mer spesialiserte ferdigheter

** Det er en risiko for at noen av fremmedkrigerne kan returnere med oppdrag om å utføre terrorangrep på vestlig eller norsk jord, gitt av lederskikkelser i gruppene de tilhører i Syria

** Det er sannsynlig at fremmedkrigerne blir ytterligere radikalisert gjennom å oppholde seg i et miljø av overbeviste ekstreme islamister over lengre tid, og hvor mange også opplever at svært grove voldshandlinger blir rettferdiggjort av lederskikkelser

** Det er også en risiko for at noen av fremmedkrigerne på eget initiativ kan planlegge angrep som følge av denne radikaliseringen

Flere artikler

 1. PST følger 20 hjemreiste Syria-krigere

 2. VG mener: Terrorturistene

 3. «Norsk» mottaksapparat
  på bakken i Syria og Irak

 4. Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

 5. PST: Antall fremmedkrigere er høyere enn kjent

 6. PST-sjefen: Norske syriafarere burde vært stanset

Fra andre aviser

 1. PST frykter terror fra Syria-farere

  Aftenposten
 2. PST varslet om mulig terroraksjon i Norge

  Fædrelandsvennen
 3. PST varslet om mulig terroraksjon i Norge

  Fædrelandsvennen
 4. PST: Flere reiser til Syria fra andre deler av landet enn Østlandet

  Bergens Tidende
 5. PST: Tre personer siktet for terrorvirksomhet

  Aftenposten
 6. Dette må du vite om islamistene i ISIL

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder