KrF mot historisk dårlig valg: Hareide: – Jeg tar min del av ansvaret

BALLROOM OSLO (VG) KrF karret seg over sperregrensen, men gjorde likevel et historisk dårlig valg.

  • Oda Leraan Skjetne
  • Hanna Haug Røset
  • Espen Rasmussen

Artikkelen er over to år gammel

I det 94,7 prosent av stemmene er talt opp ligger Kristelig Folkeparti an til å få 4,2 prosents oppslutning. Det betyr at partiet høyst sannsynlig har gjort sitt dårligste stortingsvalg noensinne.

VG-spesial: Få alt om valget her!

Det var sjokkstemning på KrFs valgvake i selskapslokalet Ballroom i Oslo sentrum. Jubelen brøt ut da målingene kom på skjermen og viste borgerlig flertall – men falt som en stein da de viste et KrF som kjempet mot sperregrensen.

– Dette kommer til å bli en spennende kveld, mer spennende enn vi hadde ønsket. Ja, jeg vil si ubehagelig spennende, sa partileder Knut Arild Hareide fra talerstolen i 22-tiden.

Hareide gikk allerede søndag ut i VG og sa at han kunne gjort en bedre jobb i valgkampen og at han hadde sovet lite etter partilederdebatten.

Hareide: – Jeg kunne gjort en bedre jobb i valgkampen

Internt i partiet var det søndag reaksjoner på om det var lurt å gå ut med et så selvkritisk budskapet ett døgn for valget. Og om Hareide burde vært skjermet i en sårbar situasjon.

Hareide: – Skal reise oss igjen

Da Hareide gikk opp på scenen foran sine kolleger på valgkvelden, la han heller ikke skjul på at han hadde en del av ansvaret for at KrF har gjort en dårlig valgkamp.

– Jeg tar min del av ansvaret for at vi kom gjennom med vårt budskap, sier Hareide.

– Vi skal så tidlig på valgkvelden være veldig forsiktig med hva valgresultatet blir. Men på vegne av KrF vli jeg si: Det har kostet å være ærlig. Vi har vært i bølgedaler før. Vi skal reise oss igjen, sier Hareide.

Kommentar: KrFs dype bølgedal

– Dårlig stemning

På KrFs valgvake medga nestleder Kjell Ingolf Ropstad overfor VG at resultatet ikke er bra nok.

– Hvordan er stemningen her nå?

– Den er dårlig, sa Ropstad til VG.

– Hvordan reagerer du på målingene?

– Det er selvsagt med skuffelse. KrF har et mye større potensiale enn rundt sperregrensa. Jeg hadde håpet på et bedre resultat, sa Ropstad.

Krise

KrF bar hele kvelden preg av å være et parti i krise, med diskusjoner rundt bordene om hva fallet skyldes og hvorfor partiet har gjort en så dårlig valgkamp.

Partiet gikk inn i valgkampen med mål om å se bedre resultater enn sist stortingsvalg. I stedet ser det ut til at partiet vil få sitt dårligste resultat siden 1945.

Aldri før har KrF kommet under 5,5 prosent. Forklaringen innad i partiet er at KrF ikke har fått frem sakene sine godt nok. Men hvorfor de ikke har greid det, har det blitt vanskeligere å sette fingeren på. Da vi gikk inn i 2017, hadde ikke KrF-ledelsen regne med at valgnatten skulle bli slik, med en kamp mot sperregrensen.

I spagat om samarbeid

Spørsmålet om KrF skal gå til Høyre eller Arbeiderpartiet har preget dem i valgkampen. KrF har vært klare på at de vil ha Erna Solberg som statsminister, og presiserte sist torsdag også at de ikke vil felle Erna Solberg hvis det blir borgelig flertall på valgdagen.

Dermed åpner de også for at Frp kan fortsette i regjering. Det selv om de ikke vil være støtteparti for regjeringen, slik som de er i dag.

Forvirret? Les hva KrF sier om Frp-samarbeid her

Mer om

  1. Stortingsvalg 2017

Flere artikler

  1. Krisemøter i KrF etter valgnederlaget

  2. Venstres over sperregrensen - redder regjeringen

  3. Erna leder i kampen om regjeringsmakten: Thriller om sperregrensen

  4. KrFs dype bølgedal

  5. Mot katastrofevalg for Arbeiderpartiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder