FÅR KRITIKK: PST-sjef Benedicte Bjørnland får kritikk etter avsløringen om mobilovervåkning i Oslo. Foto:Frode Hansen,VG

Overvåkningsavsløringen: Peker mot Kina og Russland

PST tause om egne funn

Kina og Russland peker seg ut som to av landene som kan ha interesse av å overvåke mobiltrafikken rundt norske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Aftenposten avslørte i går at det er falske basestasjoner som overvåker mobiltrafikken rundt de viktigste institusjonene i Oslo sentrum.

PST (Politiets sikkerhetstjeneste) sier at det kan være flere institusjoner som har plassert ut de falske basestasjonene:

– Det kan være private aktører, industrispionasje eller statlig etterretning, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

Hun vet ikke om det er en eller flere som har plassert ut basestasjonene, og sier de avventer en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet(NSM) om mobilsikkerheten. De kjente ikke til overvåkningen.

Falske stasjoner

Olav Lysne, som jobber i Simula, og leder regjeringens digitale sårbarhetsutvalg, mener disse basestasjonene kan brukes til å overvåke innholdet på mobilene i nærheten.

– Hvis det er stater som står bak disse falske basestasjonene må vi anta at de kan avlytte telefonene. Samtalene er i utgangspunktet kryptert, men ressurssterke land vil kunne lese de krypterte signalene, sier Lysne.

Han tror myndighetene allerede kjente til falske basestasjoner:

– Jeg blir overrasket hvis ikke PST jevnlig skanner områdene rundt Stortinget og regjeringsinstitusjoner. Jeg regner med at PST nå sammenligner Aftenpostens funn med sine egne, men hvilke likheter og forskjeller de finner der får vi jo aldri vite, sier Lysne.

Fremmede makter

TEKNO-SJEF: Direktør Tore Tennøe i Teknologirådet. Foto:Magnar Kirknes,VG

Leder Tore Tennøe i Teknologirådet mener plasseringen rundt myndighetene peker i retning av at det er andre land som står bak.

– Plasseringen rundt Stortinget, UD, og Forsvaret peker i retning fremmede makter. Tidligere var det USA, Kina og Russland som hadde slik kapasitet, men nå er det jo åpent for flere, sier Tennøe.

I fjor ble det nærmest diplomatisk krise da det ble avslørt at USA overvåket Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Men selv om også USA er tatt med overvåkningsbuksene nede, mener Tennøe det likevel er naturlig å se mot Russland og Kina hvis det er fremmede makter som mobilovervåker i Oslo sentrum.

Dersom det er industrispionasje, mener han Oljefondet er det mest sannsynlige målet.

– Oljefondet er en stor aktør internasjonalt, og hvis man vet hva de skal invester i kan man tjene masse penger, sier Tennøe.

Også NUPI-forsker Karsten Friis mener ifølge Aftenposten at det er naturlig å se østover, altså mot Kina og Russland dersom det er stater som står bak.

Kina og Russland truer

I august fortalte E-sjef Kjell Grandhagen til Dagbladet at bortsett fra terrorisme, frykter han mest spionasje mot Norge fra nettopp disse to landene:

– Den andre trusselen er cyberspionasje. Russland og Kina er aktører som utvider sine kapasiteter på dette feltet. Vi mener at risikoen er styrket i løpet av året, og ser en økt aktivitet fra disse to aktørene gjennom de siste månedene, sa Grandhagen.

Han fortalte da at de allerede hadde registrert aktiv spionasjevirksomhet mot Norge, og at de også var rettet mot næringslivet. Men han ville ikke si hvilket av de to landene de hadde avslørt spionasje fra:

– Jeg vil ikke kommentere det ytterligere utover å si at de to landene er sentrale aktører innen spionasje mot Norge, sa Grandhagen til Dagbladet.

Forsvaret ville ikke utdype synspunktene overfor VG i går kveld, men viser til PST. Politikere fra flere partier er kritiske til PSTstilsynelatende avslappede holdning til avsløringen.

KRITISK: Hadia Tajik (Ap) vil ha redegjørelse om mobilavsløringen. Foto:Roger Neumann,VG

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener avsløringen er pinlig for PST, mens Hadia Tajik (Ap) mener avsløringen viser en uakseptabel situasjon og krever en redegjørelse fra justis- og forsvarsministeren.

Kan være i en koffert

PST-leder Benedicte Bjørnland stilte selv opp for å forsvare seg i går kveld.

– Sånne mobile basestasjoner er vanskelige å avdekke, i hvert fall hvis man har håp om ta noen på fersk gjerning. Dette er utstyr som kan være plassert i en koffert og man kan sitte med den i en bil utenfor en bygning, sier Bjørnland.

Ingen har tidligere undersøkt falske basestasjoner

Aftenposten skriver søndag at verken PST, NSM, Post- og teletilsynet (PT) eller teleselskapene tidligere har undersøkt falske basestasjoner som kan brukes til overvåking i Oslo.

– For PST har det ingen hensikt å prøve å løpe rundt for å finne selve utstyret, opplyste PST til avisen fredag.

Da VG lørdag stilte spørsmål om hvorvidt PST hadde lett etter slike basestasjoner, var PST-lederen unnvikende.

– Jeg vil ikke si hva vi har gjort i vårt forebyggende arbeid. Vi har gitt sikkerhetsbriefer til tidligere regjeringer og nåværende regjering om faren ved å prate i mobiltelefon om sensitive saker, sier Bjørnland.

– Men hvem har ansvaret for å lete etter slike basestasjoner?

– Hvis det er statlige aktører som står bak etterretning mot norske myndigheter så har PST et ansvar for å forsøke å forebygge det, stanse det og eventuelt etterforske det.

– Betyr at det at man må vite hvem som har plassert ut basestasjonene før man begynner å lete?

– Det vil være inngangsvilkår for å starte en etterforskning, men det er grunn til å anta at det vil være et lavt mistankegrunnlag for at PST skal kunne iverksette en etterforskning, sier Bjørnland.

– Har dere funnet noen basestasjoner tidligere?

– Det er gradert materiale som jeg ikke vil kommentere, sier Bjørnland.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at de tar avsløringene på alvor, og avviser at de er naive i sin mobilbruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder