I RETTEN: Sigurd Klomsæt og hans forsvarer Arvid Sjødin i Borgarting lagmannsrett. Foto: Birgitte Iversen / NTB scanpix

Politiets datasikkerhet sentral i Klomsæt-saken

Politiets datasikkerhet var så slett at bevisene mot Sigurd Klomsæt i lekkasjesaken ikke er holdbare, mener Klomsæts forsvarer. Aktor avfeier innsigelsene som oppkonstruert tvil.

Artikkelen er over seks år gammel

Ankesaken mot Sigurd Klomsæt ble avsluttet i Borgarting lagmannsrett fredag.

Klomsæt er tiltalt for å ha lekket flere tusen sider med saksdokumenter i terrorsaken, inkludert 700 bilder av terrordømte Anders Behring Breivik, i forkant av rettssaken våren 2012.

Klomsæt var blant de 171 bistandsadvokatene i 22. juli-saken, men endte opp med å miste oppnevningen og senere også advokatbevillingen sin etter siktelsen.

Klomsæt har hele tiden bedyret sin uskyld, og han ble i mars i fjor frikjent i Oslo tingrett. Retten mente politiets bevis mot ham ikke holdt mål. Påtalemyndigheten anket deretter saken.

Mulig hacking

Sentralt i ankesaken er spørsmålet om politiets datasikkerhet og troverdigheten til en polititjenestemann som fikk i oppdrag å lage en datafelle for å finne ut hvem som sto bak de stadige lekkasjene til pressen i 22. juli-saken.

I forkant av en planlagt utsendelse av saksdokumenter til de mange bistandsadvokatene i saken 3. februar 2012, manipulerte politimannen bildene med blant annet unike vannmerker som ble knyttet til hver bistandsadvokat.

Bare noen timer etter at en ansatt ved Klomsæts kontor hadde hentet ut saksdokumentene hos politiet, dukket det opp bilder av Breivik i seks ulike medier, og alle bildene utenom ett hadde Klomsæts vannmerke på seg.

Ifølge Klomsæts privatoppnevnte datasakkyndige i saken, Stein Møllerhaug og Gisle Hannemyr, var imidlertid datasikkerheten under utarbeidelsen av fellen så amatørmessig og slett at det er umulig å utelukke at materialet har vært hacket eller at andre har hatt tilgang til Klomsæts materiale.

Politimann etterforskes

Polititjenestemannen er også tatt i uriktig forklaring på flere punkter knyttet til fellen han laget, og er for tiden under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for falsk forklaring.

Politimannen hevdet blant annet i tingretten at hjemme-PC-en han brukte i arbeidet aldri var knyttet til internett, noe som senere viste seg å ikke være riktig.

Ifølge Møllerhaug var politimannens private PC ikke bare konstant tilkoblet internett, den var også tilkoblet en ekstern lagrings- og fildelingsboks av typen Seagate som er særdeles lite sikker. De sakkyndige pekte på at polititjenestemannen på det tidspunktet var kjent gjennom mediene som en av hovedetterforskerne i saken og dermed var et særdeles utsatt hackingmål.

Forsvarer Arvid Sjødin pekte også på at ansatte i politiet kunne ha et motiv for å legge mistanken for de mange lekkasjene over på noen andre, ettersom Spesialenheten kort tid før hadde fastslått at det ble lekket fra politiet, men det var umulig å si fra hvem.

- For en som kjenner systemet ville det være en lett vei inn til materialet som Klomsæt fikk tilsendt, sa Sjødin.

Klomsæt gikk selv langt på rettens første dag i å insinuere at noen hadde utsatt han for et komplott, og hevdet at det var en kjent sak at mange var ute etter han.

- Oppkonstruert

Aktor Jarland beklaget i sin prosedyre at polititjenestemannen hadde gitt en uriktig forklaring, men insisterte samtidig på at verken dette eller den diskutable datasikkerheten i prosjektet rokker ved bevisbildet i vesentlig grad.

Jarland framholdt at bevisene mot Klomsæt er særdeles overbevisende og advarte retten mot å forholde seg til det han kalte oppkonstruert tvil.

Arvid Sjødin kom på sin side med krass kritikk av politiets etterforskning, som han mente ensidig hadde konsentrert seg om bevis som gikk i Klomsæts disfavør og oversett alle bevis som kunne gi et motsatt bilde. Dette fikk også politiet kritikk for i tingrettens dom i fjor.

Dom i saken faller 17. februar. Den vil ha stor betydning for ankesaken Klomsæt har anlagt mot Advokatbevillingsnemda for å få tilbake sin advokatbevilling. Den saken starter i mars.

Flere artikler

 1. Lagmannsretten omgjør Klomsæt-frifinnelse

 2. Mener Klomsæt må ha hatt medhjelper til lekkasje av Breivik-bilder

 3. Riksadvokaten: Politiadvokat gjorde grov tjenestefeil i Klomsæt-saken

 4. Forkastet Klomsæts anke om bildelekkasjer

 5. Voldtektssiktet politimann varetektsfengslet i én uke

Fra andre aviser

 1. Sakkyndige mener bilder kan være manipulert

  Aftenposten
 2. Politimann erkjente feil forklaring

  Aftenposten
 3. - Politi-pc kan ha blitt hacket

  Aftenposten
 4. - Klomsæt må idømmes bot på 24000

  Aftenposten
 5. - Sjokkert over at politi-pc ble tatt med hjem

  Aftenposten
 6. Klomsæt nekter straffskyld

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder