VIL ANERKJENNE PALESTINA: Ap-leder Jonas Gahr Støre under partiets landsmøte i Oslo torsdag. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Ap vil anerkjenne palestinsk stat

– Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partilederen slo dette fast i sin oppsummering av første dag av landsmøtet i Oslo torsdag.

– Det må ikke lenger være en forutsetning at en fredsavtale er på plass, sier Støre.

Hovedkjernen i problemet er og blir okkupasjonen, understreket Ap-lederen, som samtidig la vekt på at Arbeiderpartiet er «venn av begge folk, både israelere og palestinere».

Tidligere torsdag gikk Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ut med en advarsel til Arbeiderpartiet. Å anerkjenne Palestina som egen stat nå, vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, mener han.

– Jeg er en sterk tilhenger av en palestinsk stat som kan leve fredelig side om side med Israel. Samtidig er jeg dypt overbevist om at en anerkjennelse av Palestina som en egen stat nå, er et feilgrep. Dette er også det israelske perspektivet, skriver Schutz i en kommentar til NTB.
LES OGSÅ: Støre ble rørt av telefon fra pappa på nitti

Ambassadør advarer


Schultz var selv til stede under landsmøtetalen til Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag. I Arbeiderpartiet er det sterke krefter som jobber for at Norge skal anerkjenne en palestinsk stat.

Ambassadøren mener en anerkjennelse ikke vil bemektige eller støtte opp om de moderate kreftene på palestinsk side, slik flere på Ap-landsmøtet torsdag kveld argumenterte for.

– Det er et feilgrep fordi en anerkjennelse verken vil bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel, sier Schutz.

– Å legge all skyld og alt press på den ene parten samtidig som man fullstendig unntar den andre for ethvert ansvar, vil aldri bidra til å løse konflikten, men tvert imot bidra til å forlenge den, tilføyer han.

Støres tale under landsmøtet torsdag formiddag ble møtt med jubel i AUF, mens Frp gikk ut og beskyldte ham for «rå populisme». Under talen til landsmøtet, der han blant annet gikk inn for at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder