Ekstra studiestøtte kan bli avlyst av Høyre-Frp

To barnehageopptak i året heller ikke sikkert

Norske studenter bør ikke juble for tidlig over 11 måneders studiestøtte. De nye regjeringspartiene vil ikke love at glad-nyheten fra de rødgrønnes statsbudsjett vil bli stående.

- Jeg vil verken avlyse noe, eller bekrefte noe. Vi må inn i regjeringskontorene og se på handlingsrommet først, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til VG.

VGs kilder har sagt at han er påtenkt statsråd-jobben som kommunalminister når den nye Høyre-Frp regjeringen utnevnes onsdag.

Helt siden 2005 har de tre avgående regjeringspartiene Ap, SV og Sp lovet å øke studiestøtten fra 10 til 11 måneder, men forslaget kom aldri med i de to rød-grønne regjeringsplattformene, verken i 2005 eller 2009.

Nå sier Stoltenberg-regjeringen i sitt statsbudsjett at de vil innføre den 11. måneden med lån og stipend fra studieåret 2014-2015, med første utbetaling i juni 2015.

Det betyr at regningen må dekkes av Solberg-regjeringen i 2015-budsjettet.

Bakgrunn: Handlingsrom: Fem milliarder, ikke 50 milliarder

- En budsjett-finte

- Jeg har merket meg at Stoltenberg-regjeringen nå kommer med forslaget, men sender regningen til vår regjering. Det samme gjelder forslaget om to årlige barnehage-opptak, sier Jan Tore Sanner.

Hans Olav Syversen (KrF), som blir leder i Stortingets finanskomitè, kaller forslaget om økt studiestøtte for en budsjett-finte fra Stoltenberg-regjeringen:

- Det kommer ikke en krone fra dette løftet før i juni 2015. Forslaget om 11 måneders studiestøtte er noe KrF er helt enig i, men spørsmålet er om vi greier å finansiere det mellom andre formål som også skal prioriteres.

I MÅL: Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, smilte stort da han var på vei til regjeringsforhandlinger på Sundvolden hotell forrige uke. Foto: HEIKKO JUNGE, NTB SCANPIX


Den nye regjeringen vil ha om lag tre uker på seg til å vri budsjettet til en mer tydelig blå profil.

Jan Tore Sanner sier at han foreløpig ikke har funnet steder å kutte betydelig. Men han slår fast at budsjettet til den nye regjeringen vil spisses opp mot de åtte hovedsatsingene i Sundvollen-erklæringen.

Der er ikke 11 måneders studiestøtte nevnt.

VGTV: Her legger Erna og Siv frem regjeringsplattformen

Også påtroppende statsminister Erna Solberg (H) er klar på at hennes regjering må foreta en helt ny vurdering av forslaget i løpet av de nærmeste ukene:

- Budsjettforslaget bærer nok preg av at den avtroppende regjeringen kvitterer ut en del saker som den ikke har fått gjennomført og som den nye regjeringen vil måtte betale for blant annet i 2015, sa Solberg under en pressekonferanse i Stortinget mandag.

Store penger

Budsjettet til Statens Lånekasse for utdanning øke med 1,6 millarder kroner i friske penger de neste tre årene for å dekke opp utgiftene til blant annet økt studiestøtte.

Les hele statsbudsjettet på regjeringens hjemmeside .

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV ) skriver dette om økningen av utgiftene i sine budsjettdokumenter:

«Flere studenter ved universitetene og høgskolene, blant annet som følge av opprettelse av nye studieplasser de senere årene, bidrar til å øke utgiftene til utdanningsstipend og rentestøtte for Statens lånekasse for utdanning. Utgiftene til rentestøtte øker også som følge av antatt stigende rente i perioden. Videre bidrar innføring av elleve måneders studiefinansiering fra og med studieåret 2014/15 til en betydelig økning i utgiftene til studiestipend i årene framover.»

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder