SISTE SJANSE: Tidligere har tidligere statsminister Silvio Berlusconi blitt dømt to ganger for skattesvindel. Tirsdag avgjør trolig høyesterett om dommen skal opprettholdes. Foto: REUTERS

SISTE SJANSE: Tidligere har tidligere statsminister Silvio Berlusconi blitt dømt to ganger for skattesvindel. Tirsdag avgjør trolig høyesterett om dommen skal opprettholdes. Foto: REUTERS

Skjebnedag for Berlusconi

Italiensk høyesterett avgjør trolig tirsdag om skattesvindel-dommen mot tidligere statsminister Silvio Berlusconi skal opprettholdes.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Berlusconi ble i fjor dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser gjennom TV-konsernet Mediaset, som han eier. Han ble også idømt fem års utestengelse fra italiensk politikk. Dommen ble opprettholdt i en første ankesak tidligere i år. Dette er Berlusconis siste sjanse til å få dommen omgjort.

Hvis dommen mot Italias konservative leder opprettholdes, vil det være den første endelige dommen mot Berlusconi, som har vært innblandet i en rekke rettssaker.

Kan bli utsatt

Om dommen opprettholdes vil han trolig bli tvunget til å forlate plassen i Italias nasjonalforsamling.

Men høyesterett kan tirsdag komme til å utsette avgjørelsen i saken med en dag eller to, til september eller til og med bestemme at saken skal sendes tilbake til en lavere ankedomstol, skriver Financial Times.

- Ingen har peiling på hva som kommer til å skje. Kanskje heller ikke dommerne, sier Deborah Bergamini, folkevalgt for Berlusconis parti, til FT.

Regjeringen faller?

Det er ventet at resultatet av dommen kan få store konsekvenser for regjeringen til statsminister Enrico Letta, som er avhengig av støtte fra Berlusconis høyreparti PDL. Berlusconi har sagt at resultatet av rettssaken ikke skal få konsekvenser for regjeringen, men mange tror utfallet blir et annet, skriver Financial Times. Flere i Berlusconis parti har sagt at de vil sørge for regjeringens fall dersom dommen opprettholdes.

Berlusconi ble også dømt til sju års fengsel 24. juni i år for å ha misbrukt sin stilling som statsminister og for å ha kjøpt seksuelle tjenester fra en mindreårig. Han kalte dommen «ekstrem» og lovet å kjempe videre.

Høy alder

Flere jurister mener at det uansett at det er usannsynlig at 76-åringen må sone denne straffen i fengsel ettersom Italia vanligvis skåner personer over 70 år fra kortere fengselsdommer.

Selv har Berlusconi sagt at han heller vil gå i fengsel om han blir dømt.

- Dersom de dømmer meg, dersom de tar på seg det ansvaret, da går jeg i fengsel, sa han til avisen Libero i helgen.

Berlusconi er blitt dømt flere ganger tidligere, men har i alle tilfeller sluppet å se innsiden av en fengselscelle, da alle dommene mot ham enten ikke er blitt opprettholdt etter ankebehandling, eller ved at sakene er blitt foreldet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder