MØTTE MOR: Tordis Hareide, Knut Arild Hareides mor, sjarmerte tilsynelatende Erna Solberg under sistnevntes PR-turné. Her er Erna på besøk i familien Hareides hjem «Hareidtun». Foto: Tor Erik Mathiesen/VG

Knut Arild Hareide inviterte Erna hjem på lunsj

Hareide: Vanskelig å se for seg å sitte i regjering med FrP

Valgforsker: Tabbe av KrF å danne så sterke bånd til Høyre

BØMLO (VG) Krf-leder Knut Arild Hareide drømmer om å gjenopplive den gamle Bondevik II-koalisjonen. Derfor inviterte han Erna Solberg til barndomshjemmet på Bømlo.

  • Magnus Aamo Holte
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stuntet er en del av den 36 timer lange turneen på Vestlandet - landsdelen hvor Høyre er det desidert største partiet med 44,4 prosent oppslutning, ifølge VGs meningsmålinger.

Inne på «Hareidtun», som familien Hareide kaller hjemmet, bød KrF-lederen på egenbakte rundstykker, potetsalat og salma-laks.

- Det fineste Bømlo har å by på, konstaterte Hareide om lakseproduktet som har blitt en nasjonal suksesshistorie.

Det er ikke første gang Knut Arilds mamma Tordis Hareide har hatt Høyre-folk i hus.

- Alle mine sjefer opp gjennom årene har vært Høyre-menn. Det sies at dere er greie å ha med å gjøre, spøkte hun, da hun ønsket Høyre-lederen velkommen.

Mediesirkus

Det ble kaotiske tilstander og mediesirkus i den vesle stua på Hareidtun, da Hareide skulle vise Erna Solberg bilder fra oppveksten foran flere titalls journalister, lokale politikere og næringslivsfolk.

Men bak de brede smilene og latteren ligger et alvor som de borgerlige politikerne helst ikke vil snakke så mye om:

Det borgerlige partiene er ikke enige om hvordan de skal klare å danne en regjering, dersom mandatfordelingen etter meningsmålingene holder frem til valgnatten.

- At jeg inviterer Erna på lunsj hjemme på Bømlo, er et symbol på at vi ønsker at hun skal bli Norges neste statsminister, sier Hareide, som ikke legger skjul på at han drømmer om å gjenopplive Bondevik II-koalisjonen mellom Høyre, KrF og Venstre.

FrP-problemet

- Vi står nærmere Høyre enn vi står Fremskrittspartiet. Ønskedrømmen er at vi havner i vippeposisjon, slik vi gjorde i 2001, sier Hareide.

Fremskrittspartiet sier imidlertid at de nekter å støtte en borgerlig regjering som de ikke selv deltar i. Samtidig sier KrF-leder Hareide at det er vanskelig å se for seg at partiet vil klare å sitte i regjering med FrP.

- Det er vanskelig å se det for seg, med de store uenighetene vi har mellom oss. Å tro at KrF vil støtte en nedbygging av vinmonopolet som institusjon og få øl inn i butikkene, det er som å tro på julenissen, sier Hareide.

Han medgir at KrF og Høyre også har sine motsetninger som de må enes om, dersom drømmen om en sentrum-høyre-regjering går i oppfyllelse.

- Vi ønsker en solidarisk alkoholpolitikk og en god distriktspolitikk. Dersom vi går i regjering, blir det KrFs oppgave å ta bøndenes side. Der må vi innrømme at vi er uenige, sier Hareide.

Erna Solberg vil ikke avsløre om hun helst vil regjere en blå-blå regjering, eller om hun ønsker en Bondevik II-koalisjon.

- Jeg har sagt hele veien at jeg vil ha en firepartiregjering, sier hun til VG.

- Men det kommer til å bli vanskelig?

- Ja. Men når vi sitter der med fasiten i hånd etter valget, er vi enig om at vi alle sammen skal sette oss ned og snakke sammen. Hva vi da får til kommer til å stå på viljen og de innrømmelsene partiene er villige til å gi, svarer Høyre-lederen.

Valgforsker: Tabbe av KrF

Valgforsker Frank Aarebrot mener imidlertid at KrF gjør en tabbe ved å danne så tette bånd til Høyre i ukene frem mot valget, ved at de nærmest går til valg med Høyre-lederen som statsministerkandidat.

- De har lovet velgerne at Erna er den som skal få gå til kongen. Det burde de ikke gjort. Hareide burde stilt seg friere, og ikke bundet seg til Erna, sier Aarebrot, som er professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han drar assossiasjoner til Venstres katastrofevalg i 2009, som endte med at partiet nå sitter med stusselige to representanter på Stortinget.

- Ingen av småpartiene bør binde seg opp til de to storpartiene slik de nå gjør. Ved å gjøre det, skyver de velgerne over til Arbeiderpartiet på den ene siden, og Høyre på den andre, mener Aarebrot.

Knut Arild Hareide sier han er klar over risikoen for å bli en nikkedukke for Høyre.

- Det tror jeg Høyre også forstår. Derfor skal vi markere oss som et annerledes parti, som i enkelte saker har motsatte synspunkter av Høyre. Det håper jeg velgerne ser, når valgdagen er her, sier Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder