Kjempehull stenger vei i Oslo

Nabo til VG: Jeg hørte et smell **Kan skyldes «Tirpitz-plate»

SAGENE (VG) Først hørte Robin Själander et kjempesmell. Så oppdaget han et gigantisk hull som hadde åpnet seg på veien rett under terrassen hans.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg hørte den voldsomme lyden. Så tenkte jeg ikke så mye mer på det, jeg bor tross alt i byen og det er mye bråk, sier Robin Själander, nærmeste nabo til hullet, til VG.

Men da han noen minutter senere tittet ned fra terrassen i boligbloken på Sagene, fikk han seg en solid overraskelse:

- Over innkjøringen til garasjen har det ligget en stor metallplate. Nå var det bare et stort hull der, sier Själander - som var den første som ringte politiet og varslet om kjempehullet.

Hullet som nå gaper mot redningsmannskapene i Sagveien rett ved Akerselva, er om lag tre meter i diameter. De første meldingene tydet på at det var 30 meter dypt. De endelige målingene viste et hull på 12,5 meter dybde som var langt større i omkrets under bakken enn det som var synlig over.

BILDESPESIAL: Se bildene av kjempehullet i Oslo her!

Ved 21-tiden raste det fortsatt masser ned i hullet. Men om lag en time senere hadde det begynt å stabilisere seg, selv om det fremdeles lå mye løsmasse i et lag rett under asfalten som var svært ustabilt.

Kan tyde på dårlig fundamentering

Senioringeniør Bjørn Kalsnes fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) undersøkte hullet og er rimelig sikker på at det ikke dreier seg om et klassisk synkehull.

- Det kan tyde på at det er dårlig fundamentering selv om det er for tidlig å konkludere. En betongkonstruksjon er lagt nedi bakken over et stort åpen hull. Det er denne som høyst sannsynlig ga etter og forårsaket det store hullet. Dette er et sannsynligvis et problem som er oppstått over tid, sier senioringeniøren til VG.

Han frykter det kunne ha gått virkelig galt dersom noen hadde befunnet seg i nærheten.

- Dette kunne vært dramatisk dersom det hadde kommet biler eller gående utfra garasjeanlegget, sier Kalsnes til VG.

- Beredskapsetaten fra Oslo kommune skal bruke fiberoptikk for å forsikre seg om at ingen har falt ned i hullet, sier operasjonsleder Gjermund Stokkeli i Oslo-politiet til VG.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Politiets foreløpige teori er at det kraftige smellet skyldes en stor jernplate som lå over hullet - og som falt nedi da bakken åpnet seg enda mer.

NÆRMESTE NABO: Fra balkongen sin tittet Robin Själander plutselig ned i et gapende hull. Da ringte han politiet. Foto: HELGE MIKALSEN

- Vi tror hullet har vært der fra før av, og at vannmassene har ført til at det har åpnet seg enda mer. Da har trolig «Tirpitz-platen» falt ned i hullet og forårsaket smellet, sier Stokkeli.

«Tirpitz-plater» er store jernplater fra skroget av det gamle tyske krigsskipet «Tirpitz» som ble senket i Nord-Norge i 1944. Som VG har skrevet tidligere, brukes de store, solide jernplatene brukes fortsatt som lokk over hull og grøfter i Oslo 70 år etter havariet.

Så langt er ingen av naboene til Oslo-hullet evakuert.

Det har regnet kraftig i Oslo det siste døgnet, og stedet der hullet åpnet seg ligger like ved Akerselva. Regnværet har ført til svært kraftig vannføring i elven.

Geologer sjekker tirsdag kveld hullet, for å sjekke at det ikke er fare for nye, store ras.

- Det er ingenting som tyder på at det er fare for nye ras i forbindslse med dette hullet. Her ligger det fjell eller betong rundt på alle sider, sier senioringeniøren fra NGI til VG.

Ifølge brannvesenet er det foreløpig ikke meldt om skader hverken på mennesker eller bygninger i området.

Synkehull som plutselig åpner seg fører årlig til flere dødsfall - og store overskrifter - når de sluker alt fra sportsbiler til hele soverom.

SE DE UTROLIGE BILDENE: Slik har synkehull rammet verden rundt

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder