FRIHET: Henning Holstad forblir løslatt. Politiets anke til Høyesterett førte ikke frem. Her er Frp-politikeren avbildet i 2006. Foto:Espen Braata,VG

Høyesterett: Politiets Henning Holstad-anke avvises

Helerisiktede Henning Holstad (Frp) blir ikke varetektsfengslet på ny. Politiet tapte slaget i Høyesterett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det besluttet Høyesterett fredag.

Oslo-politiet mener det er bevisforspillelse i helerisaken mot Frp-politikeren, og anket løslatelsen fra Borgarting lagmannsrett. Men heller ikke i landets øverste domstol fikk politiet medhold.

– Høyesteretts ankeutvalg bemerker at utvalgets kompetanse er begrenset til å prøve lagmannsrettens saksbehandling og lovtolkning, jf. straffeprosessloven § 388 første ledd. Det er ikke anført noe som utvalget kan prøve, skriver Høyesterett i avgjørelsen.

Politiets anke ble avvist, og den 63-årige helerisiktede mannen slipper dermed å returnere til varetekt.

– Veldig gledelig og positivt for Henning Holstad. Høyesterett mente at lagmannsretten hverken hadde gjort en saksbehandlingsfeil eller tolket loven feil, dermed ble han løslatt, sier forsvarer Tom Glosimot til VG.

Bakgrunn: Henning Holstads ville liv

Løslatt allerede mandag

Da Borgarting lagmannsrett besluttet å løslate Holstad tidligere denne uken, ba de ikke om såkalt oppsettende virkning – at 63-åringen skulle forbli varetektsfengslet frem til Høyesterett kom med sin avgjørelse.

Holstad har derfor vært ute i det fri i noen dager allerede.

– Ja, han slapp ut allerede mandag kveld etter avgjørelsen i Borgarting, sier Glosimot.

Uenige om beslag

De siste dagene har forsvareren og politiet vært i en rettstvist på grunn av uenighet om hvilke dokumenter politiet har lov til å ta beslag i. Oslo tingrett avgjør trolig dette spørsmålet til uken.

VG har ikke fredag ettermiddag oppnådd kontakt med politiadvokat Asmund Riegels.

Tidligere er politiet nektet å ta hårprøver, for å sjekke eventuell narkobruk, av Holstad.

Helt siden slutten av 1980-tallet har Holstad vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo.

Så sent som i 2008 var han både gruppeleder og komitéleder for Frp i bystyret. Holstad er for tiden er vararepresentant for Frp til bystyret i Oslo.

Kobles til «Onkel Skrue»

Holstad ble sammen med Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue», pågrepet av politiet i en koordinert politiaksjon i midten av februar. De er begge siktet for grovt heleri.

Etter det VG har fått opplyst mener politiet at Saber og Holstad angivelig har hvitvasket kriminelle penger gjennom forretningsdriften til politikeren.

Saber skal blant annet ha fått utbetalt lovlig lønn, og vært ansatt som blant annet konfliktløser. En av politiets teorier er at pengene stammer fra Nokas-ranet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder