SVIKTET: Varsleren Robin Schaefer (45) sier han føler seg sviktet av sine sjefer. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Monika-saken: Varslerens sjef: - Jeg følte jeg sto ganske maktesløs

Også Robins sjef, Rigmor Isehaug, sier hun ble bedt om å holde seg unna Monika-saken. Hun beklager at Robin ikke ble hørt tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Rigmor Isehaug er seksjonslederen til Robin Schaefer på vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Nå kommer det frem nye opplysninger om at også hun skal ha opplevd å bli presset av sine sjefer til å holde seg unna saken. I et intervju med politiforum stiller hun seg fullstendig bak Robin Schaefer.

– Jeg vil berømme Schaefer for det pågangsmot og den styrke han har vist i saken, sier hun.

Rigmor Isehaug var sjefen til Robin Schaefer Foto:Tor Erik H. Mathiesen,NTB scanpix

I boken kommer det frem at hun i starten lytter og støtter Robin Schaefer og oppfordrer ham til å skrive alt ned i en rapport på feilene han har funnet i Monika-saken.

Isehaug uttaler også til sine overordnede at hun mener saken bør sendes til Kripos, slik at de kan gå gjennom saken. Robin anklager sin seksjonssjef for å svikte når presset blir stort.

«Jeg kan nesten ikke tro at mine nærmeste ledere, som så langt har gitt mine faglige innspill i saken full støtte, nå bøyer av for urett og har så lite mot at de ikke står sammen med meg om saken lenger. Jeg kjenner en gryende følelse av forakt for mitt eget system, hvor misforstått lojalitet ser ut til å dominere»

– Stiller seg bak Robin

Rigmor Isehaug sier hun ikke vil kommentere saken i VG.

Men til bladet Politiforum er hun tydelig på at også hun fikk ordre om å holde seg unna saken.

– Jeg oppfatter at Schaefer mener jeg burde ha gjort mer, og jeg har forståelse for hans frustrasjon, sier Isehaug til politiforum.

– Sto maktesløs

Isehaug forteller bladet at hun via sin overordnede, politistasjonssjef Olav Valland, ved to anledninger tidlig i 2014 ble gjort oppmerksom på at påtaleansvarlig Sidsel Isachsen hadde uttrykt at Schaefer og Isehaugs innblanding burde få personellmessige følger – dersom de ikke sluttet å blande seg i saken.

Sidsel Isachsen var påtaleansvarlig Monika-saken Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Hun ble ikke veldig bekymret av den grunn.

– Når vi etter flere henvendelser, der jeg støttet Schaefer, fikk en klar ordre via stasjonssjefen fra visepolitimesteren om å be Schaefer holde seg unna, fulgte også jeg ordren. Jeg følte jeg sto ganske maktesløs i å følge opp det som videre skjedde, blant annet fordi jeg ikke lenger hadde tilgang til saken, sier Isehaug, uten at hun ønsker å utdype hvordan hun ikke lenger hadde tilgang til saken.

– Medfører ikke riktighet

VG har prøvd å få en kommentar fra Isachsen, men ikke fått noe svar.

Når Politiforum konfronterer politiinspektør Sidsel Isachsen med beskyldningene om at hun overfor politistasjonssjef Valland skal ha uttrykt at det «burde få personellmessige følger» dersom ikke blant annet Isehaug sluttet å blande seg inn i Monika-saken, kommer svaret på e-post:

– Dette medfører ikke riktighet.

Politistasjonssjef Olav Valland vil ikke kommentere saken overfor VG, men han bekrefter historien overfor Politiforum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder