SIKTET: Frp-politiker og seriegründer Henning Holstad (63) er siktet for grovt heleri av rundt sju millioner kroner. Foto:TROND SØRÅS,VG

Politiet tar hårprøve av Holstad

Fikk rettens medhold - siktelsen utvidet

FrP-politiker Henning Holstad (63) nektet politiet å ta en blodprøve av ham etter pågripelsen. Nå går politiet rettens vei for å ta en hårprøve av Holstad.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den kjente politikeren nektet å avgi en blodprøve etter at han ble pågrepet samtidig med Imran Saber (37), også kjent som «Onkel Skrue», i en koordinert politiaksjon tirsdag for to uker siden, får VG opplyst.

Ettersom politikeren motsatte seg blodprøven, sendte politiet en begjæring om kroppslig undersøkelse til Oslo tingrett.

Oslo tingrett har nå fattet en kjennelse om at etterforskerne ved Seksjon for organisert kriminalitet kan ta en hårprøve av Holstad, og siktelsen er nå utvidet til også å omfatte brudd på narkotikaparagrafen i straffeloven.

Kroppslig undersøkelse

Politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt er påtaleansvarlig i saken.

– Vi ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere om siktelsen eventuelt er utvidet. Etterforskningen pågår og vi ønsker ikke kommentere hva denne konkret består av, sier Riegels.

Rusfremkallende stoffer har begrenset påvisningstid i blodprøver, og blodprøvene må analyseres innen timer eller inntil få dager etter inntaket. I hårprøver kan påvisningstiden for enkelte stoffer derimot være flere måneder etter inntaket, og for noen stoffer også opptil år, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det er som er avgjørende er blant annet hvor mye og hvor hyppig vedkommende har misbrukt det aktuelle stoffet.

Politiet kan foreta det som heter kroppslig undersøkelse hvis det foreligger skjellig grunn til mistanke for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, men bare når undersøkelsen har betydning for opplysningen av saken og den ikke fremstår som et uforholdsmessig inngrep.

Når en person nekter en slik undersøkelse, som i Holstads tilfelle, kan politiet bare foreta den etter at retten har gitt tillatelse til undersøkelsen.

Nekter skyld og anker

Holstads forsvarer Tom H. Glosimot vil ikke kommentere VGs opplysninger.

– Useriøse spørsmål som angår privatlivets fred bør hverken stilles eller besvares, sier Glosimot til VG.

For folk flest er 63-åringen kanskje mest kjent som ildsjelen bak «Alternativ jul» i Oslo, ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Sentralt i etterforskningen mot Henning Holstad (63) er forklaringer fra hans tidligere regnskapsfører, får VG opplyst.

Henning Holstad nekter å ha gjort noe straffbart og har anket denne avgjørelsen. Han har også anket avgjørelsen fra Oslo tingrett om å la politiet ta en hårprøve av ham.

Polititeori om Nokas-utbytte

Politiet mener Henning Holstad (63) kan ha bidratt til å hvitvaske syv millioner kroner samtidig som han blant annet var gruppeleder og komitéleder for Frp i Oslo bystyre.

Ifølge siktelsen skal hvitvaskingen ha foregått fra 2005 og helt frem til i dag. Ifølge politiet, skal dette ha skjedd ved at kriminelle penger skal ha blitt sprøytet inn i Holstad-selskaper og deretter tatt ut som hvit lønn til Imran Saber (37). Saber står fortsatt oppført som ansatt i ett av Frp-politikerens selskaper.

VG tidligere har omtalt er en av politiets hovedteorier at deler av pengene som skal være hvitvasket stammer fra dødsranet mot Nokas i 2004.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder