FRA RAPPORTEN: Den omfattende rapporten fra granskningsgruppen inneholder også flere bilder. Foto: Faksimile granskningsrapporten

In Amenas-granskningen: - Flere hendelser burde ført til at alarmklokkene ringte

FORNEBU (VG) Torgeir Hagen, leder for gruppen som har gransket angrepet på In Amenas, mener Statoil burde reagert på andre hendelser i regionen i forkant av gisseldramaet.

Artikkelen er over seks år gammel

Fem norske Statoil-medarbeidere ble drept av errorister som angrep anlegget i ørkenen i januar i år.

Totalt ble 40 ansatte i selskapene Statoil, BP og algeriske Sonatrach drept av gisseltagerne, som truet med å sprenge anlegget i lufta.

LES ALT OM GISSELDRAMAET I ALGERIE HER

På pressekonferansen på hovedkontoret til Statoil på Fornebu klokken 12 i dag var det granskningsleder Torgeir Hagen som presenterte rapporten. I slutten av februar fikk granskningsgruppen mandatet.

- Jeg tror vi kan si at rapporten beskriver et godt bilde av det som skjedde på In Amenas. Jeg tror også vi kan gi et godt svar på hva Staoil kan lære, innledet Hagen.

Hadde innsideinformasjon

- De samlede indre og ytre sikkerhetstiltakene på anlegget sviktet. Hverken Statoil eller samarbeidspartnerne kunne forhindret angrepet. Statoils bidrag til krisehåndteringen var effektiv og profesjonelt, oppsummerte Hagen som hovedppunktene i rapporten.

I rapporten heter det imidlertid at «det er grunn til å stille spørsmål ved at de baserte seg i så stor grad på det algeriske militæret».

Grankningsgruppen har også vurdert påstandene om at terroristene hadde innsideinformasjon.

- Vi vet at terroristene hadde kunnskap om det som var inne på anlegget, og at de spurte etter personer ved navn, sa Hagen.

- Må styrkes

Deretter gikk han over til å komme med gruppens anbefalinger. Totalt har de kommet frem til 19 anbefalinger på fem ulike områder.

- Statoils kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende områder, sa han.

GISSELTAKER: Rapporten inneholder også et bilde av en av gisseltakerne mens angrepet pågikk. Foto: Faksimile granskningsrapporten

Han sa også at selskapet må investere i indre sikkerhetstiltak. Ifølge Hagen kan slike kanskje aldri brukt, men de vil være viktig dersom andre sikkerhetstiltak svikter.

Han pekte på at den regionale sikkerhetssituasjonen forverret seg etter den arabiske våren.

- Likevel endret ikke joint venture-selskapet sine sikkerhetsrutiner fra februar 2012 og frem til angrepet, sa Hagen.

Etter framleggelsen kommenterte Statoils styreleder Svein Rennemo rapporten.

Minnet om ansvaret for drapene

- Et samlet styre mener vi har fått en god rapport - grundig og kritisk. Den gir ny informasjon om hendelsesforløpet og er av stor betydning for pårlørende og de ansatte som var der, men også for styret og øvrige ansatte. Vi håper rapporten hjelper oss alle videre, sa Rennemo.

- Styret akepterer og legger grankingsgruppens konklusjoner til grunn for videre forbedringer.

- Men det er grunn til å minne om at ansvaret for at 40 uskyldige mistet livet ene og alene ligger på terroristene, sa styrelederen.

Rennemo mener rapporten underbygges av det Statoil har funnet i sine interne granskninger, der selskapet gir seg selv sikkerhetsstryk.

- Oppfølging ikke god nok

Deretter gikk konsernsjef Helge Lund opp på podiet.

- Rapporten gir oss som selskap et grunnlag for læring og forbedring. Angrepet representerer et tidsskille for Statoil og jeg tror for hele industrien. Dette setter selskapet i en helt ekstrem situasjon. Som person og leder har dette angrepet påvirket meg sterkt, sa Lund.

Deretter gikk han gjennom hovedkonklusjonene i rapporten, før han kommenterte det gruppen utsatte på Statoils håndtering av sikkerhetstiltak.

ÅSTEDET: Her i In Amenas slo terrorister til i januar og drepte minst 40 gisler, deriblant fem norske Statoil-ansatte. Foto: Nilas Johnsen / vG

- Vår oppfølging av sikkerheten har ikke vært god nok. Dette tar jeg som leder og vi som selskap innover oss. Rapporten peker på områder som krever forbedring, økt innsats og sterkere ledelse. Dette kommer også frem gjennom vår interne granskning.

- Det er mitt ansvar at vi omsetter den innsikten granskningsgruppen har gitt oss, slik at vi forbedrer oss, avsluttet Lund.

- Må jobbe mer systematisk med tiltak

Deretter ble det åpnet for spørsmål fra pressen. På spørsmål fra VG om hvorfor Statoil ikke gjorde mer for å bedre sikkerheten, svarte Lund følgende.

- Det var fra inntreden i Algerie gjort løpende vurderinger om sikkerhetssituasjonen i landet. Vi gjorde grundige vurderinger i forbindelse med den arabiske vår. Vår vurdering var at algeriske styrker hadde kapasitet til å motstå angrep. Vi skulle vært tettere på sikkerhetsarbeidet lokalt i Algerie. Det er en del av arbeidet vi har iverksatt nå, sa Lund.

- Det var konkrete bombeangrep sør i Algerie, guvernøren ble kidnappet. Det var flere hendelser som burde ført til at alarmklokkene ringte, kommenterte granskningsleder Hagen deretter, før Lund igjen tok ordet.

- Vi må jobbe enda mer systematisk med tiltak. Jo mindre vi vet om den militære kompetansen, jo mer systematisk må vi jobbe.

REDEGJORDE: Fra venstre: Statoils konsernsjef Helge Lund, styreleder Svein Rennemo og granskningsleder Torgeir Hagen. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Senere tydeliggjorde Hagen hvor han mente at alarmklokkene burde ringt.

- Det er ikke nok å registere enkelte hendelser. Man må ha evnen til å sette hendelser i en helhet. Alarmen burde gått hos joint venture-selskapet og morselskapene.

Mangler svar

Flere spurte også om Statoil har vurdert å trekke seg ut av Algerie, uten at Lund ville gi et klart svar på det.

- Hvis vi ikke mener at vi ikke kan ha tilfredsstillende sikkerhet, kan vi ikke være i det aktuelle landet.

Granskningslederen fikk spørsmål om det var noe de ikke hadde funnet svar på.

- Om hendelsene i bilkonvoien, vet vi nok hvordan personer ble lastet inn, vi vet en del om hvem som var i kjøretøyene og hvordan skytingen foregikk. Men ingen har sett de to Statoil-ansatte bli drept. Det samme gjelder i produksjonsanlegget. Ingen har sett dem bli drept. Vi håper etterforskningen som pågår kan finne svar på det, sa Hagen.

- Har ikke vurdert konsekvensene for min rolle

Både styreleder Rennemo og konsernsjef Lund fikk spørsmål om de har vurdert sin stilling etter å ha sett kritikken for manglende sikkerhetstiltak i rapporten.

- Som styreleder har jeg ikke vurdert konsekvensene for min rolle. Styrets tillit til konsernsjefen er uendret, svarte Rennemo.

- Gitt alvoret i situasjonen, er det naturlig at det spørsmålet stilles. Vi har ikke vært gode nok. Nå er fokuset å gjennomføre et forbedringsprogram med full kraft, svarte Lund, og fulgte senere opp:

- Jeg har ansvar for sikkerheten i Statoil. Bare terroristene har ansvar for at liv gikk tapt. Det er en viktig erkjennelse for selskapet og meg som leder, at sikkerhetsarbeidet ikke har vært godt nok. Jeg har ikke vurdert å trekke meg. Styret har bedt meg om å gjennomføre et betydelig arbeid for å styrke sikkerhetsarbeidet.

Han bekreftet på spørsmål fra E24 at Statoil har iverksatt tiltak i andre land «der vi mener det er nødvendig», som følge av angrepet på In Amenas.

Usminket versjon

- Mandatet til granskingsgruppen under ledelse av Torgeir Hagen har vært å kartlegge hendelsesforløpet og identifisert områder hvor Statoil kan styrke sine sikkerhetstiltak, sa informasjonsmedarbeider Bård Glad Pedersen i Statoil til VG onsdag.

Statoil har helt siden granskingen startet 26. februar sagt at de vil være åpne om de funnene Torgeir Hagen og hans kolleger gjør underveis, og det er grunn til å anta at rapporten er blitt en usminket versjon av hendelsene under det brutale angrepet i In Amenas.

Les også

 1. Statoils In Amenas-rapporter gir stryk

  To interne granskninger avdekker flere kritikkverdige forhold i Statoils generelle utenlandssikkerhet.
 2. Statoil legger fram In Amenas-rapport i morgen

  Etter et halvt års gransking vil Statoil i morgen legge fram rapporten om terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas i…
 3. Gissel: 20-30 algeriere hjalp In Aménas-terrorister

  Mellom 20 og 30 algeriere som jobbet på In Aménas i Algerie, bisto terroristene som angrep gassanlegget i januar, ifølge…
 4. Statoil legger fram In Aménas-rapporten

  Denne uka sluttfører Statoil sin egen gransking etter gisselaksjonen i Algerie i januar. Fem nordmenn ble drept.
 5. Vil ikke betale løsepenger for gisler lenger

  Lederne i G8-landene er enige om at de ikke lenger skal betale løsepenger til terrorister.
 6. In Aménas-anlegget trolig i full drift i løpet av året

  Anlegget ved In Aménas i Algerie vil være ved full drift i løpet av året eller ved starten på neste år.
 7. Belmokhtar skal ha fått terrorkritikk av al-Qaida før In Amenas-angrepet

  (VG Nett) Kun måneder før 37 mennesker ble drept i gisselaksjonen på Statoils gassanlegg i Algerie, fikk Mokhtar…
 8. Canadiere i gisselaksjon i Algerie identifisert

  Canadisk politi bekrefter at det var Xristos Katsiroubas (22) og Ali Medlej (24) som deltok i gisselaksjonen i In Aménas…
 9. Algerie-terrorister var klassekamerater fra Canada

  To unge menn fra engelsktalende Canada som var med på gisselaksjonen i In Aménas i Algerie i januar, var i 20-årene og…
 10. Styrker kriseberedskapen etter Algerie-terroren

  Evalueringsrapporten etter terrorangrepet i Algerie avdekker en rekke svakheter ved krisehåndteringen.
 11. UD godkjenner sin egen innsats i Algerie

  Utenriksdepartementet mener det håndterte terrorsituasjonen i In Aménas i Algerie «på en god måte», ifølge…
 12. Hevder In Aménas-terrorist står bak nye angrep

  Mokhtar Belmokhtar, som trolig sto bak terrorangrepet mot Statoils gassanlegg i januar, skal fortsatt være i live og ha…
 13. CBC: In Amenas-terrorist jobbet ved anlegget

  Minst en av canadierne som deltok i terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas i Algerie hadde jobbet ved anlegget.
 14. Lå skrekkslagen på et kontor i halvannet døgn

  BERGEN (VG) Den aggressive terroristen kaster seg seg med full kraft mot den spinkle kontordøren. Først én gang.
 15. Statoil-granskerne besøkte In Amenas-anlegget: Granskingsleder: Sterkt å se åstedet for terroren

  Granskingsleder Torgeir Hagen innrømmer at det gjorde sterkt inntrykk å se åstedet for terrorangrepet mot gassanlegget i…
 16. Gjemte seg midt i skuddlinjen

  BERGEN (VG) På den ene siden lå algeriske styrker og skjøt - på den andre siden skjøt terroristene tilbake.
 17. Løp fra terroristen og reddet livet

  BERGEN (VG) I det terroristen beordret ham ned på bakken, løp Bjarne Våge (58) det han kunne inn mellom rørene i…
 18. Fransk radio viser angivelig bilde av Belmokhtar

  En fransk radiostasjon la mandag ut på sin nettside et mobiltelefonbilde som hevdes å være av liket av den…
 19. Al-Qaida bekrefter at leder i Nord-Afrika er drept

  Terrornettverket al-Qaida bekrefter på en nettside at nettverkets leder i Nord-Afrika, Abdelhamid Abou Zeid, er drept i…
 20. Frankrike: al-Qaida-leder «trolig» drept i Mali

  Den franske forsvarssjefen sier al-Qaidas leder i Nord-Afrika, Abdelhamid Abou Zeid, trolig er drept i Mali, og…
 21. Belmokhtar hevdes å være i live

  Al-Qaida-lederen Mokhtar Belmokhtar, som tsjadiske militære sier de har drept, hevdes å være i live, opplyser en…
 22. Tror ikke Belmokhtars gruppe vil overleve uten ham

  Dersom Mokhtar Belmokhtar virkelig er drept, kommer ikke hans utbrytergruppe «De som signerer med blod» til…
 23. General forteller: Slik angrep vi «Den enøyde»

  (VG Nett) Det er fortsatt ingen offisielle kilder utenfor Tsjad som bekrefter at Mokhtar Belmokhtar ble drept av lørdag.
 24. - Mannen bak gisselaksjonen i Algerie er drept

  Terrorlederen Mokhtar Belmokhtar er drept, ifølge en talsmann for Tsjads væpnede styrker.
 25. Statoil-sjefen: Opp til de ansatte om de vil snakke

  Statoil-sjef Helge Lund sier ansatte som ønsker å uttale seg om terrorangrepet i Algerie, oppfordres til dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder