Destruerte eiendeler og klær *Undersøkte lugaren etter seks uker *Vitnene kjente ham ikke igjen *Ingen tekniske spor *Kritiske forsvarere

IKKE PÅ SKINNER: Erik Mørk Andersens navn dukket tidlig opp i etterforskningen av brannen på "Scandinavian Star". Etterforskningen gikk ikke helt som planlagt. Foto: Helge Mikalsen/Privat

Tabbe på tabbe i jakten på brannstifteren

En mann ble pekt ut som ansvarlig for mordbrannen som drepte 159 mennesker på «Scandinavian Star». Da politiet etter seks uker undersøkte lugaren til Erik Mørk Andersen, var den tømt og eiendelene destruert.

 • Anne Stine Sæther
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over seks år gammel

Det fantes heller ikke andre tekniske spor og ingen vitner hadde sett ham tenne på. I den interne politirapporten etter prosjektet «Erik Mørk Andersen» er seks vitner spesielt nevnt. Bare resepsjonisten og bartenderen kjente ham igjen med sikkerhet.

VG-grafikk: Se Erik Mørk Andersens bevegelser på skipet.

Hjelpemann

Den 37 år gamle dansken var hjelpemann for en av trailersjåførene som reiste med danskefergen «Scandinavian Star» fredag 6. april 1990. Det var 482 mennesker ombord.

Erik Mørk Andersen var tidligere dømt for brannstiftelser i Danmark og hadde sonet en fengselsstraff for dette. Allerede dagen etter brannen som kostet 159 mennesker livet, ble det trolig kjent for politiet at han hadde vært ombord. De fikk en opplagt moduskandidat å jobbe med.

Skråsikker

Da etterforskningen ble henlagt etter bevisets stilling 11. mars 1991, sa Oslos politimester Willy Haugli:

- Andre muligheter enn dansken er utelukket.

FULGTE SAKEN: Riksadvokat Tor Aksel Busch. Foto: Helge Mikalsen

Assisterende riksadvokat Tor Aksel Busch fulgte opp med:

- Etterforskingen har avdekket at bare en person kan mistenkes for ildspåsettelsen, nemlig dansk statsborger Erik Mørk Andersen.

Kritiske

- Det fremstår som en svært sterk og sikker konklusjon på et usikkert grunnlag, sier advokat Frode Sulland.

- Det finnes ikke DNA-spor eller andre tekniske bevis. Hvordan kan man da være så sikker at man slår fast at det bare er en mulig brannstifter? Det er et stort spørsmål, sier advokat Harald Stabell.

De to svært erfarne forsvarerne har på VGs oppfordring lest dokumenter fra Riksadvokaten og politiets vurderinger av Erik Mørk Andersen.

Reagerer

Reagerer: Advokat Frode Sulland reagerer på skråsikkerheten hos politi og påtalemyndighet. Foto: Bjørn Thunæs

Advokat Frode Sulland reagerer på skråsikkerheten.

- Det er vanskelig å se hvordan Riksadvokaten så bastant kunne slå fast at det bare var en mulig brannstifter. Det var verken vitner eller tekniske spor, for eksempel DNA, som knyttet ham til selve gjerningen, de hadde en avis og noe sengetøy. Det var absolutt en mulighet for at det kunne være Mørk Andersen som sto bak og at det var forenlig med hans bevegelser og brannforløpet. Men det er langt fra en slik mulighet til at det foreligger fellende og sikre bevis som kunne ført til en domfellelse om han hadde overlevd. Det er også egnet til undring at det slås fast at alle andre muligheter kan utelukkes, sier Sulland.

Moduskandidat

Flere av VGs kilder mener at politiet allerede søndag 8. april visste at det hadde vært en opplagt moduskandidat ombord i fergen. 37 år gamle Erik Mørk Andersen var dømt for flere brannstiftelser i Danmark.

KRITISK: Advokat Harald Stabell. Foto: Kristian Helgesen

- Når er slik kandidat dukker opp i en etterforskning, kan det bli skjebnesvangert. Det er lett å få tunnelsyn. Han er død, han har tent på før, han er observert der og der. Det er lett å stoppe der, sier Harald Stabell.

- Omfanget og kompleksiteten i saken gjør det farlig å låse seg bastant til en teori under ett år etter brannen. Det er klassisk og velkjent fra alt for mange saker at politiet tidlig bestemmer seg for en løsning som senere etterforskning innrettes mot å bekrefte. Dette er beskrevet som «bekreftelsesfellen». Det kan også forklare en senere motvilje mot å se saken i et annet lys, sier advokat Sulland.

Ikke på skinner

Etterforskningsrapporten viser tydelig at alt ikke gikk på skinner i etterforskningen av moduskandidaten:

URYDDIG: Tidligere Kripos-etterforsker John Christian Grøttum mener ansvarsfordelingen var uryddig. Foto: Jørgen Bråstad

- Lugar 530 ble ikke tilfredsstillende undersøkt med henblikk på at det var en mulig brannstifter som hadde bodd der, selv om det ble anmodet om dette så fort det ble kjent at Erik Mørk Andersen hadde bodd på lugaren, skriver politiet i sin interne rapport.

Levere tilbake

Politibetjentene som samvittighetsfullt gikk gjennom lugarene for å returnere eiendeler til etterlatte og overlevende, hadde destruert det de fant på lugar 530. Det gjorde det umulig å lete etter for eksempel rester av brennbar væske på Erik Mørk Andersens klær.

- Dette er selvsagt en tabbe. Oslo-politiet burde ha fulgt opp anmodningen om å undersøke lugaren for å være sikker på at det ble gjort. Dette viser hva den uryddige ansvarsfordelingen førte til, sier tidligere Kripos-etterforsker John Christian Grøttum.

Han deltok i identifiseringsarbeidet av de 158 passasjerene som døde under brannen natt til 7. april 1990.

Politiet lette trolig etter klærne hans:

- Det har ikke vært mulig å finne igjen klærne hadde på seg den aktuelle natten, bortsett fra buksen han hadde på seg da han ble funnet, skriver politiet.

Avslo gjenopptagelse

I 1992 fremmet Terje Bergsvåg og danske Mike Axdal en gjenopptagelsesbegjæring som statsadvokaten avslo. 29. april 1994 avslo også daværende riksadvokat Georg Fr. Rieber- Mohn å starte ny etterforskning. I avslaget skriver han:

«På rent (kriminal-) teknisk grunnlag har det aldri vært grunnlag for å mistenke Erik Mørk Andersen.»

Tok ikke stilling

Første statsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet sier at Riksadvokaten ved henleggelsen i 1991 ikke tok stilling til styrken i bevisene da han konkluderte med at bare en person kunne mistenkes for å ha tent på. Strand legger til:

- Vi er på det rene med at politiet i sin oversendelse av saken ga uttrykk for at det var «overveiende sannsynlig» at Mørk Andersen var gjerningsmannen.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Stabell til Riksadvokaten: - Si unnskyld til enken!

 2. Scandinavian Star: Nekter å svare på om han er habil

 3. Vil etterforske Scandinavian Star-saken på nytt

 4. «Scandinavian Star»: Enke vil renvaske sin mordbrannmistenkte ektemann

 5. - Etterforskningen av «Scandinavian Star» gikk galt fra start

Fra andre aviser

 1. Riksadvokaten avgjør i Scandinavian Star-saken

  Aftenposten
 2. Enke krever erstatning for at politiet utpekte hennes mann som pyroman på «Scandinavian Star»

  Bergens Tidende
 3. Justisministeren: - God vurdering i Scandinavian Star-saken

  Aftenposten
 4. Enke klager på henleggelsen av Scandinavian Star

  Fædrelandsvennen
 5. Sentralt vitne fra «Scandinavian Star» funnet død

  Aftenposten
 6. – Scandinavian Star-rapporten er fullstendig verdiløs

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no