KONTROLL: Aps Martin Kolberg leder kontrollkomiteen. Her sammen med Erna Solberg i 2011. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Solberg kan bli kalt inn på teppet

Aps Martin Kolberg sier det kan bli aktuelt for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å be statsminister Erna Solberg (H) forklare seg om asylbarnsaken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Statsministeren kan bli innkalt til kontrollkomiteen. Hun har lagt ansvaret over på politiet og Politidirektoratet, og med bakgrunn i de nye opplysningene om at Anundsen var løpende orientert, kan det bli aktuelt å spørre henne om hvorfor hun gjorde det, sier Kolberg til Klassekampen.

Mandag ble det kjent at 76 lengeværende asylbarn er sendt ut av landet i løpet av årets ti første måneder. Dette er flere enn årene før. Tallet framgår av en gjennomgang av alle sakene fra 2014 som omhandler uttransportering av asylbarn som har vært i landet i fire år eller mer.

Månedlige rapporter

Justisminister Anders Anundsen (Frp) beordret gjennomgangen etter at Bergens Tidende forrige uke skrev at Justisdepartementets beskjed om at lengeværende asylbarn ikke lenger skal prioriteres, ikke hadde nådd fram til politiet.

Erna Solberg sa fra Stortingets talerstol forrige uke at saken er et eksempel på dårlig ledelse i politiet. Fredag skrev imidlertid Bergens Tidende at Anundsen hadde fått månedlige rapporter om utsendingene.

Fredag ble KrF og Venstre enige med regjeringen om en ny forskrift som skal sikre at barns beste ivaretas på en bedre måte enn tidligere i asylsaker.

Ikke over

– Denne saken er ikke over selv om regjeringen har kommet til enighet med KrF og Venstre om en ny avtale. Vårt anliggende er ikke forholdet de fire partiene imellom, men om statsråden har uttalt seg korrekt til Stortinget, sier Aps Martin Kolberg.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste mandag at gjennomgangen viser at departementets føringer er forstått og lagt til grunn.

Når komiteen møtes tirsdag, kan resultatet bli at Anundsen får enda flere spørsmål. Aps Jette Christensen, som også sitter i komiteen, sier saken kan få alvorlige følger dersom Anundsen og Solberg ikke klarer å svare for seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder