Venstre: Brudd på samarbeidsavtalen fra Nydalen

Regjeringen: Kostbart og lite hensiktsmessig

KOSTBART OG LITE TREFFSIKKERT: Finansminister Siv Jensen la onsdag fram et statsbudsjett uten det varslede ENØK-fradraget. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Statsbudsjettet: ENØK-fradraget forsvant

Regjeringen sier nå blankt nei til skattefradrag for ENØK-tiltak i eget hjem. Dermed bryter de sitt eget løfte til velgerne fra ett år tilbake.

Artikkelen er over fem år gammel

- Dette holder ikke. Vi var enige om et ENØK-fradrag i fjor. Dette må regjeringen gjennomføre, hvis ikke er samarbeidsavtalen brutt på dette punktet, sier Ola Elvestuen, Venstre-nestleder og leder i Stortingets energi- og miljøkomite, til VG.

For under et år siden møttes valg-vinnerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF til samtaler i Nydalen for å avklare regjeringsgrunnlaget. I avtalen fra Nydalen er forpliktelsen krystallklar:

«Det innføres et skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet.»

Setningen er gjentatt i regjeringsplattformen fra Høyre og Frp.

Men i statsbudsjettet som regjeringen la fram onsdag morgen, kom det ikke noe nytt fradrag for ENØK-tiltak i hjemmet, men en rettighetsbasert støtteordning hvor Enova kan utbetale tilskudd for enkelte ENØK-tiltak, som foreløpig ikke er spesifisert.

Kostbart og lite treffsikkert

Regjeringen legger 150 millioner friske kroner inn i ordningen.

Om skattefradraget sier Høyre og Frp-regjeringen nå at det vil være «kostbart og lite treffsikkert», og «krevende å administrere».

Men samtidig åpner regjeringen for at senere kan gjøres om til en fradragsordning i skattesystemet.

- Vi er selvfølgelig skuffet over at det ikke kom på plass. Samtidig er vi noe forvirret over at regjeringen argumenterer sterkt imot en fradragsordning, for så å åpne for at den kan komme senere, sier Jon Sandnes, adm direktør i NHO-tilsluttede Byggenæringens Landsforening, til VG.

ROT-fradraget forsvant

Både regjeringserklæringen og samarbeidsavtalen lovet også å utrede et ROT-fradrag (Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg) for arbeid i hjemmet. Det skulle gi fradragsrett for håndverker-jobben med oppussing, og samtidig være et verktøy i kampen mot svart arbeid.

- Vi har lett grundig, men har ikke klart å finne noen omtale eller utredning av ROT-fradraget i statsbudsjettet, sier Sandnes.

ENØK-fradraget var ment å stimulere husholdningene til å investere i energisparing som varmepumper, solcelleanlegg, isolasjon og andre tiltak som kunne få ned energiforbruket.

Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening sier at salget av varmepumper gikk noe ned i fjor høst, etter regjeringsskiftet.

- Noen ventet kanskje på et nytt skattefradrag, men årsaken kan like gjerne være den milde vinteren, sier Baardsen.

Tilskuddsordning

Enova betaler nå mellom 10 000 og 25 000 kroner i tilskudd til de som bytter ut oljefyr med luft-til-vann og vann-til-vann varmepumper. Luft-til-luft pumpene får ingen slik støtte.

Jon Sandnes sier at mange kan ha ventet med større investeringer i nye vinduer og bedre isolasjon hjemme, fordi de var stilt et skattefradrag i utsikt.

AVTALEBRUDD: Venstre-nestleder Ola Elvestuen savner det avtalte ENØK-fradraget i statsbudsjettet. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

- Vi vil ta kontakt med Venstre og andre på Stortinget for å uttrykke vår skuffelse over fradraget som ikke kom, for å forsøke å få endret på dette, sier han.

Ola Elvestuen i Venstre sier imidlertid at mye av statsbudsjettets klimaprofil må endres i budsjettforhandlingene:

- Det er ikke regjeringens opplegg fra i dag som gjelder, men det som skal vedtas i Stortinget etter forhandlinger mellom samarbeidspartiene. Det er ingen tvil om at det må komme store endringer og at det må skje en betydelig grønn skatteveksling, sier han.

- Nå drar statsbudsjettet i helt feil retning. Privatbilistene er jo budsjettvinnerne med 1,3 milliarder kroner i avgiftslettelser. Dette må endres på, sier Elvestuen.

Avgiftslettelsene på bil, campingvogn, snøscooter og motorsykkel vil åpenbart ikke bli slik regjeringen nå har foreslått, hvis Venstre skal være med på en budsjettavtale, varsler han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder