Jarle Andhøy (36) i retten: - Fokuset var på manglende papirarbeid, ikke ulykken

TROMSØ (VG) Jarle Andhøy mener han ikke kan straffes for å ha seilt tilbake til Antarktis for å finne svar på «Berserk»-forliset.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Jarle Andhøy forklarer seg onsdag i retten om bakgrunnen for at han ønsket å reise tilbake til Antarktisk. Han sier det var et kaldt klima mellom ham og Norsk polarinstitutt i forkant av reisen.

- Jeg var nære venner med de som ble borte. Da jeg opplevde at alt fokuset var på manglende papirarbeid, mens det ikke var fokus på de reelle ulykkesårsakene som en slik dødstragedie fortjener, ble avgjørelsen tatt om å reise tilbake til Antarktis, sier Andhøy i retten.

Eventyreren og TV-kjendisen møtte onsdag morgen i retten tiltalt for å ikke ha hatt godkjenning for å reise tilbake til Antarktis.

- Trengte ikke godkjennelse

Andhøy (36) seilte i 2012 tilbake til farvannene ved Antarktis for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forliste i 2011 med tre av hans kamerater om bord; Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

I RETTEN: Jarle Andhøy i retten sammen med forsvarerne Gunnar Nerdrum Aagaard (t.v.) og Brynjar Østgård (t.h.). Solbrillene og hatten tok han av før retten ble satt. Foto:Terje Mortensen,VG

Han erkjente ikke straffskyld på de tre punktene han står tiltalt for i Nord-Troms tingrett etter at han nektet å vedta et forelegg på 40 000 kroner.

Forelegget fikk han for blant annet manglende godkjenning og dokumentasjon på forsikring i forbindelse med ekspedisjonen hans til Antarktisk i februar 2012.

Andhøy hevder andre land opplyste at han ikke trengte godkjennelse for å seile til Antarktis.

- Den søknaden ble aldri realisert fordi det var et enstemmig bilde fra andre land som har myndighet på Antarktis at man ikke trenger noe som helst slags godkjennelse, sier Andhøy i retten og viser blant annet til kontakt med russiske myndigheter. Båten «Nilaya» var eid i Russland.

Seksjonsleder Birgit Njåstad ved Norsk polarinstitutt avviser dette i sin forklaring.

- Andhøys aktivitet var ikke meldt og ikke godkjent av russiske myndigheter, sier hun.

Njåstad forteller i retten at det er første gang polarinstituttet ikke har godkjent en ekspedisjon til Antarktis.

- De som har meldt inn aktivitet før, har kunnet påvise forsikring, men de har også operert i områder og innenfor rammer som har vært betydelig mer forutsigbare, sier hun.

Vil frifinnes

Den dag i dag forstår ikke Andhøy hvorfor «Berserk» forliste.

- Skipet lå i havn og i beskyttelse mot et varslet uvær. Etter kontakt med marineskipet Wellington og etter at newzealandske myndigheter har gjort det klart at de er der ulovlig, forlater Berserk en trygg havn og går inn i stormen. Det er et fullstendig brudd på ekspedisjonsplanen og brudd på sjømenns fornuft, sier Andhøy.

Andhøy fikk et forelegg på 25 000 etter ulykkesekspedisjonen, som han valgte å vedta.

- Jeg hadde lyst til å få den saken ut av verden. Mitt fokus var på hva som hadde skjedd, mens myndighetene fokuserte på at vi hadde vært der ulovlig, sier Andhøy i starten av sin forklaring i retten onsdag.

Forsvarer Brynjar Østgård mener Andhøy må frifinnes denne gangen.

- Norge kan ikke reagere mot at Andhøy har seilt i åpent hav, slik havretten gir ham tillatelse til, sier Østgård.

I april 2012 ble han anmeldt av Norsk polarinstitutt, som forvalter det norske regelverket i Antarktis, den såkalte Antarktis-forskriften.

Fikk beskjed om å vente - dro likevel

I sitt innledningforedrag sa aktor Stine Melbye Sørensen at Andhøy ga beskjed til Norsk polarinstitutt om at han planla å reise til Antarktis, men at han ikke svarte da det ble etterspurt ytterligere informasjon.

Sørensen leser opp kommunikasjon partene mellom om forsikring for ekspedisjonen.

- I desember 2011 fikk Andhøy beskjed fra Norsk polarinstitutt om at ekspedisjonen ikke kunne gjennomføres. I mars dro han likevel, sa Sørensen i retten.

Andhøy selv mener han ikke var pliktig å få turen godkjent fra norske myndigheter fordi den etter hans syn ikke rammes av regelverket. Han peker i retten også på at han forsøkte å skaffe forsikring for turen, uten å lykkes.

- Jeg mener farvannet rundt Antarktis er internasjonalt farvann og dekkes av havrettskonvensjonen, som gir enhver rett til å seile der. Antarktis-forskriften gjelder ikke over havretten i disse farvannene. Det viktigste for meg var uansett å reise tilbake for å finne ut hvilke tiltak polarmyndigheter gjorde mot ekspedisjonen, sier Andhøy til VG før rettsaken. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jarle Andhøy møtte i Nord-Troms tingrett fordi han har nektet å vedta forelegg på 40.000 kroner. Dette er Ann Mari Skaanes som er mor til en av de omkomne, Robert Skaanes. FOTO: TERJE MORTENSEN / VG Foto:Terje Mortensen,VG

Til stede i Nord-Troms tingrett er også moren til Robert Skaanes, som var en av de tre som forliste i Antarktis.

- Det å være til stede her er det siste jeg kan gi Robert. Jeg ønsker å høre mer om selve ulykken, som jeg synes det er lite eller ingenting fokus på, sier Ann Mari Skaanes til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder