KLATRING FORBUDT: Rektor Anne Brit Ree på Hognestad skule tror ikke det skal by på problemer å håndheve det nye forbudet mot klatring i disse trærne på skoleområdet. Foto:Ole Kristian Larsen,Jærbladet

Innfører forbud mot å klatre i trær

Har aldri skjedd ulykker

Press fra foreldre som frykter fall

Disse trærne har i årevis fristet elevene på Hognestad skole til å klatre. Nå er det slutt. Rektor har innført forbud mot at elevene får klatre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter press og advarsler fra flere foreldre bestemte rektor Anne Brit Ree nylig at det etter høstferien blir forbudt å klatre i trærne på skoleområdet i Time kommune på Jæren.

- Det er trist og leit at vi har tatt fra elevene våre en kjær aktivitet, sier rektor Ree til VG.

Hun legger ikke skjul på at det var en vanskelig beslutning.

- Det var et dilemma. Men jeg har falt ned på at det er så farlig å dette ned fra disse trærne, at et forbud var nødvendig, begrunner rektoren.

FIKK PÅTRYKK: Hun opplever at nye elev-foreldre har mer fokus på elevenes sikkerhet, rektor Anne Brit Ree. Foto:Ole Kristian Larsen, Jærbladet,

Det var lokalavisen Jærbladet som først omtalte klatreforbudet fredag.

Elever på Hognestad skule har i årevis boltret seg i trærne på skolens område.

Tillatt i årevis

- Tidligere har jeg vurdert det slik at det har vært tillatt for barna å klatre, med en forventning om at foreldre oppfordrer til forsvarlig klatring i trærne. Vi har også alltid lagt vekt på at en lærer fører tilsyn med treklatringen i friminuttene. Dette har fungert fint. Lærerne har hatt en fin dialog med barna som klatrer, forteller rektor.

VG OPPVEKST: Tips oss gjerne om saker om barn og unge. Foto: ,

Hun har fått massevis av reaksjoner fra foreldre og andre som mener hun fortsatt burde ha tillatt klatring i trærne.

Vedtak på klatring

Rektor Bjarte Ramstad på Trudvang skule i Sogndal har gjort skolen sin kjent i skole-Norge på grunn av en kraftig satsing på fysisk aktivitet og barnas motorikk i skolehverdagen. Han mener barn bør få klatre.

- Ved den tidligere skolen jeg jobbet på gjorde FAU (Foreldrenes Arbeidsutvalg) vedtak på at barna skulle få klatre i trærne. Det er viktig at barn får klatre og utvikle både fin- og grovmotorikk. Med stadig mer stillesittende barn og ungdommer, er klatring supert, sier Ramstad.

Han vektlegger imidlertid at bakken under trærne bør bestå av gress, jord eller annet underlag som barna kan lande på.

- Overbeskyttende

Ramstad og mange med ham mener flere norske foreldre har blitt for overbeskyttende.

- Det er jeg helt enig i, sier rektor Anne Brit Ree, som nedla klatreforbudet. Hun registrerer et økende fokus på barnas sikkerhet.

- Jeg har vært rektor på denne skolen i ti år. Nå skjer det en utvikling i foreldregruppen i retning av mer oppmerksomhet om hva som kan skje hvis barna detter ned fra trærne. Og de har jo rett i at det kan skje alvorlige ting dersom et barn faller fire meter ned, sier Ree til VG.

- Innskrenker leken

Hun har likevel forståelse for at barna allerede savner muligheten til å klatre i trærne.

– Det vanskelige er at du ser så mange unger som mestrer å klatre i slike trær. Det betyr at vi innskrenker en del av leken deres, nyanserer Ree.

Skolen har fått bevilget 2 millioner kroner til å oppgradere uteområdet. Dette skal nå brukes de to neste årene til et sikrere og mykere underlag under trærne. Et gjerde skal tas bort, og faren for fallende barn skal minimeres, i følge rektoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder