HVA NÅ? Likestillingsminister Solveig Horne skriver på Twitter at trakassering ikke skal være en del av noens liv. Tonje Strugstad i Jentevakta lurer på hva ministeren skal gjøre for å bekjempe seksuell trakassering Foto:Petter Emil Wikøren/privat,VG

– Hva gjør du med #jegharopplevd, likestillingsminister?

Norges likestillingsminister stilles til veggs etter
sitt engasjement for #jegharopplevd på Twitter.

Blant over 15.000 tweets i #jegharopplevd-kampanjen er likestillingsminister Solveig Hornes tweet som peker på at kampanjen bringer frem sterke og viktige historier.

«Hva vil du bidra med? Som du ser har vi nok av ord, vi trenger mer handling», svarer Twitter-bruker Majka.

– Når hun sier det offisielt så håper jeg hun faktisk gjør noe med det, for alle disse Twitter-meldingene viser et tydelig tegn på et samfunnsproblem, sier Tonje Strugstad i Jentevakta.

Hun mener at staten ikke har tatt problematikken alvorlig.

– Denne kampanjen viser flere tusen enkelthendelser, men når man setter det i system, så ser man hvor stort problemet er. Jeg er derfor spent på hva ministeren vil gjøre for å få slutt på seksuell trakassering.

Horne: – Tar det på alvor

– Før sommeren vil jeg legge frem en likestillingsmelding der både vold og seksuell trakassering er blant temaene som blir berørt, svarer barne-, likestillings- og diskrimineringsminister Solveig Horne (Frp).

– Denne regjeringen tar alle former for diskriminering og trakassering på alvor, sier hun og viser til at de blant annet har gitt støtte til kampanjen «Stopp hatprat på nett».

Horne sier hun ønsker å gjøre dagens diskrimineringsvern bedre og minner om at de arbeider med en ny felles likestillings- og ikke-diskrimineringslov. Den skal på høring i løpet av 2015.

Jette Christensen: Dessverre viktig

Ap-politiker Jette Christensen støtter kampanjen fullt ut.

VIKTIGE HISTORIER: Stortingsrepresentant Jette Christensen fra Ap Foto:Frode Hansen,VG

– Dette er et veldig bra initiativ som forteller historier på en måte slik at flere bli

påmint om det. Det er fortsatt en likestillingskamp i Norge som knytter seg til hvordan kjønnene oppfører seg mot hverandre, sier Christensen til VG.

– Så dessverre er dette fortsatt viktig å sette fokus, fortsetter hun.

Flere Twitter-brukere peker på viktigheten av å få riktig opplæring i skolen.

De får støtte av Bjørnar Moxnes i det politiske partiet Rødt, som mener skolen svikter når det gjelder seksualundervisningen.

– Gutter vet ikke hva seksuell trakassering er

– Tre av ti menn mener at en voldtektsutsatt kvinne er delevis ansvarlig for voldtekten hvis man flørtet med mannen på forhånd, mens en av ti menn mener hun er delevis ansvarlig hvis hun er kjent for å ha hatt mange partnere. Dette er et stort problem, sier Rødt-politiker Bjørnar Moxnes.

SKOLEN SVIKTER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener seksualundervisningen i skolen er for dårlig, og sier at mange unge gutter ikke en gang vet hva seksuell trakassering er. Foto:Mats Rønning,NTB scanpix

I over to døgn har det nå kokt på Twitter, der norske kvinner har delt opplevelser knyttet til seksuell trakassering under emneknaggen #jegharopplevd.

– Halvparten av norske kvinner har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, sier Moxnes.

– Vi trenger en bevisstgjøring rundt temaet, for mange unge gutter vet ikke hva seksuell trakassering er.

Men hvordan kan dette være en del av hverdagen i et land som har kommet langt innenfor likestilling?

Sjokkert av manglende opplæring

– Senest denne uken hadde jeg undervisning for konfirmanter, og der kom det frem at de ikke har lært noe om seksuelle overgrep eller voldtekt på skolen. Det er oppsiktsvekkende, de er 15 år, og burde i sin seksualundervisning hatt fokus på grensesetting og ansvar, sier Skrugstad i Jentevakta.

Moxnes mener også at skolen svikter.

– Jeg mener skolen svikter når det gjelder informasjon om seksuelle overgrep og grensesetting. En undersøkelse Amnesty har gjort viser at kun 14 prosent er fornøyde med denne opplæringen. Det betyr at 86 prosent er misfornøyde med undervisningen, og det er et problem, sier Rødt-politikeren.

For rundt ti år siden var han med i et prosjekt kalt «Sett grenser», der blant annet ungdomspolitikere holdt foredrag på skoler om seksuell trakassering.

– Det vi opplevde var at veldig mange, og spesielt gutter, ikke hadde skjønt hva som faktisk var seksuell trakassering.

– For mange tror jeg det ble tydelig hvor grensen mellom flørting og trakassering går, og at det handler om uønsket seksuell oppmerksomhet. Det sjokkerte meg at det var så lite snakk om grensesetting i skolen, og slik er det ennå. Jeg mener dette må inn i undervisningen, og jeg mener lærere må gis utdanning innenfor dette feltet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder