MOTSATT EFFEKT: KrF-leder Knut Arild Hareide sier flere av forslagene fra regjeringen og statsråd Sylvi Listhaug hemmer integrering.

MOTSATT EFFEKT: KrF-leder Knut Arild Hareide sier flere av forslagene fra regjeringen og statsråd Sylvi Listhaug hemmer integrering. Foto: Therese Alice Sanne , VG

SV raser mot Listhaugs asylplan: Hun er totalt uegnet

KrF: Kan stanse flere av forslagene **De Grønne: Fullstendig urimelig

KrF-leder Knut Arild Hareide varsler at de kan komme til å gå mot flere av asyl-innstrammingene til Sylvi Listhaug. SV mener hun viser seg som uegnet til å håndtere flyktningekrisen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at VG mandag presenterte deler av innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaugs innstrammingsforlag i asylpolitikken.

– Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav, og det gjør vi med dette forslaget. Det må få konsekvenser om man ikke oppfyller kravene. Slik har det ikke vært tidligere, sa Listhaug om forslagene.

– Vi skal vurdere forslagene, men vi ser allerede nå at det her er flere forslag som er problematiske og som først og fremst bare vil gjøre situasjonen for dem som kommer til Norge verre og dermed hemme integrering, er KrF-leder Knut Arild Hareides svar.

KrF var en del av flertallet bak asylforliket før jul og kan sørge for at Listhaug og regjeringen ikke får flertall for flere av forslagene.

KrF sentral

– KrF er opptatt av at vi nå setter inn tiltak som stopper mennesker uten beskyttelsesbehov fra å reise til Norge, men vi skal fortsatt hjelpe de som trenger det og ivareta våre internasjonale forpliktelser, sier Hareide.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Venstre-leder Trine Skei Grande sier begge at de vil avvente til tirsdag middag før de kommenterer saken.

Aktuelt: Sandberg aldri aktuell som integreringsminister

– Totalt uegnet

IKKE IMPONERT: SVs Karin Andersen. Foto: Neumann Roger , VG

SVs innvandringspolitiske talskvinne, Karin Andersen, er opprørt.

– At Listhaug tror at å flykte fra krig og nød er å bli båret på gullstol, viser hvor totalt uegnet hun er for å håndtere flyktningkrisen, sier Andersen:

– Ikke en eneste gang har Listhaug vist at hun forstår krigens helvete og at hun ikke vil legge to pinner i kors for folk i nød. Hun gliser og kommer med et forslag som vil gjøre integreringen vanskelig. Hun vil skremme folk fra å be om beskyttelse i Norge. Det er en skam og skammen må også AP, venstre og KrF bære om de ikke setter ned foten og stopper Listhaug som kaster norske verdier på skraphaugen, sier hun.

Les også: Kan komme ny flyktningstrøm

– Nå må Venstre, KrF og Ap våkne opp fra panikken som har tatt dem og se at avtalen de gikk med på vil skade integreringen, hindre at folk kan klare seg og skape mer fattigdom, sier Andersen.

De Grønne

– Det er fullstendig urimelig at de skal være selvforsørgende i tre år. Når du ser de problemene asylsøkere, flyktninger og innvandrere allerede har i arbeidsmarkedet, så er det et meningsløst krav, sier De Grønnes Rasmus Hansson.

Aktuelt: Her er den nye integreringsavtalen

– Jeg er også kritisk til at de risikerer å bli kastet ut hvis det blir fred i hjemlandet. Vi har i dag gode ordninger hvor de får økonomisk støtte for å reise hjem. Det har fungert godt på Balkan. Når det gjelder strenge krav til norskopplæring, er vi enig i det, sier Hansson.

– Lite realistisk

– Vi er helt enig i målet, om at flest mulig asylsøkere skal raskest mulig i arbeid, men vi er skeptiske til flere av metodene for å få det til, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere:

– Vi reagerer sterkest på forslaget om at de skal være selvforsørgende, altså ha jobb, i tre år før man får permanent opphold. Det betyr altså at en asylsøker må være i jobb to år etter ankomsten for å få opphold etter fem år. Det er lite realistisk og vi håper Stortinget vil stanse det, sier Martinsen.

– Start i mottakene

– De bør i hvert fall sørge for at opplæringen begynner med en gang på asylmottakene, sier han og legger til:

– Vi tror også at forslaget om å utvide perioden til du får permanent opphold fra tre ti fem år, er uheldig; de vil hindre integrering, mer enn å bedre integreringen. Fordi mange vil være usikre om de får permanent opphold om fire-fem år; usikkerhet kan bidra til at en del ikke går i gang med integreringen like helhjertet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder