SØKTE ASYL: Da den eritreiske mannen kom til Norge i 2010 hadde han ingen pass eller andre reisedokumenter. UDI opplyser til VG at en retur til Eritrea vil utløse en risiko for forfølgelse siden mannen hevdet han forlot landet på ulovlig vis. Foto: SCANPIX ,

2010: Hevdet at han flyktet fra militærtjeneste
2015: Skal ha forsøkt å bli med i IS

Da den terrorsiktede mannen fra Eritrea søkte asyl i Norge i
2010, oppga han å være 17 år og mindreårig. Han ble avslørt av medisinske undersøkelser som viste at han var 20 år.

Artikkelen er over fire år gammel

Likevel fikk han permanent opphold i Norge fordi han kom fra Eritrea.

Nå er den eritreiske mannen siktet etter en terrorbestemmelse i straffeloven. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen forsøkte å slutte seg til den bestialske terrororganisasjonen IS.

Ifølge alderstesten er mannen i dag 25 år, men i folkeregisteret er mannen derimot oppført som 23 år gammel.

Eritreeren kom til Norge i 2010 uten pass eller andre reisedokumenter. Han skal ha hevdet at han hadde flyktet fra Eritrea tre år tidligere. Til utlendingsmyndighetene oppga han at han ble tvunget til å gå inn i forsvaret, men at han hadde klart å flykte fra militæret.

– Forlater Eritrea på ulovlig vis

Den viktigste asylanførselen fra menn fra Eritrea er desertering eller unndragning fra militærtjeneste, opplyser seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i Kommunikasjonsstaben i Utlendingsdirektoratet (UDI).

ETTERFORSKER: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den eritreiske mannen på Gardermoen og siktet ham for terror. Mannen sitter i varetekt. Foto: SCANPIX ,

– De forlater Eritrea på ulovlig vis, og ulovlig utreise fra Eritrea vil kunne utløse risiko for forfølgelse ved en retur dit, skriver Bergwitz-Larsen i en epost.

Da den eritreiske mannen kom til Norge skal han ha oppgitt å ha bodd i en lengre periode i Libya. Han skal ha fløyet fra Libya til Italia og videre til Norge, får VG opplyst.

Da han kom til Norge søkte han om asyl som mindreårig asylsøker.

PST mener siktede kan knyttes til IS

Mannen bosatte seg i Lillesand hvor han skal ha hatt en deltidsjobb. Men han skal ikke ha noen familie i Norge.

Den eritreiske mannen ble søndag 11. oktober pågrepet av tyrkisk politi i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria. Området der han ble tatt ligger i den tyrkiske provinsen Kilis, nord for den syriske byen Aleppo.

I politiavhør har mannen forklart at han var på ferie i Tyrkia og dro til dette området etter tips fra en kelner. Men han har også forklart at han hadde blitt kontaktet av personer som var opprørere mot den syriske presidenten Bashar al-Assad, og at disse ønsket at han skulle komme til Syria.

I tillegg har politiet funnet koblinger på sosiale medier mellom den eritreiske mannen og en person som politiet antar å ha tilknytning til IS.

Sitter i varetekt

Mannens forsvarer Dag Svensson er ikke kjent med VGs opplysninger utover at klienten kom til Norge i 2010 og fikk oppholdstillatelse.

– Han nekter straffskyld, sier advokaten.

Mannen hadde en returbillett til Norge med avgang 10.oktober. Han har selv forklart at han ikke benyttet seg av denne flybilletten. Oslo tingrett fester ikke lit til hans forklaring om at dette var et alminnelig ferieopphold og konkluderte med at det er sannsynlighetsovervekt for at han forsøkte å slutte seg til IS i Syria.

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder