Ber voksne skjerpe språkbruken på sosiale medier

ANGRIPER VOKSEN MOBBING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ber voksne nordmenn skjerpe språkbruken i nettdebatter. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto: ,

Kunnskapsminister Røe Isaksen: - Netthets kan gi mobbing blant barn

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han er sjokkert over hva voksne kan få seg til å skrive på nettet og sier det kan bidra til at barn mobber andre.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

I dag gikk AUF-leder Mani Hussaini ut og fortalte om trakasseringen han utsettes for, fordi han har utenlands bakgrunn. Han ber folk delta i en dugnad på nettet, og tørre å svare folk som trakasserer andre.

– Skremmende

– Jeg synes det er skremmende og trist at AUF-leder Mani Hussaini blir trakassert fordi han har en annen bakgrunn enn rotnorsk. Jeg synes hans budskap om at de som sjikanerer andre blir konfrontert med det de har formidlet. Jeg må si at jeg er sjokkert over hva voksne mennesker greier å skrive på nettet, med fullt navn. Det er ikke til å tro, sier Røe Isaksen.

– Mobbing

– Dette er ikke bare en debatt om hva man kan skrive på nettet: Den er også relatert til den debatten som har kommet i etterkant av Odin-saken, som dreier seg om mobbing. Tror virkelig voksne mennesker som skjeller ut andre på nettet, at det skjer uten at barn og ungdom ikke får det med seg? Selvfølgelig får leser også de unge slik sjikane.

– Voksne har ansvar

– Og når voksne sjikanerer hverandre, kan det oppleves som om det er en grei måte å omtale andre på. Mobbing er ikke bare skolens ansvar å gripe fatt i. Det er også et ansvar foreldre og landets voksne befolkning må ta. Vi må være forbilder for å hindre mobbing. Og da går det ikke an å skjelle ut andre på sosiale medier. Slik sjikane er et udyr i samfunnsdebatten, som vi må angripe og bli kvitt.

Han sier at ytringsfriheten skal hegnes om.

– Jeg mener vi skal ha stor toleranse når det gjelder ytringsfriheten, men å sjikanere andre er en del av den som vi ikke trenger. Vi er forbilder og jeg ber landets voksne befolkning om å bidra til at vi blir kvitt slik trakassering i den offentlige debatten.

Mer om

 1. Mobbing
 2. Arbeidsliv
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Når voksne mobber

 2. Kunnskapsminsteren og statsministeren: Ber landets elever bli med på dugnad mot netthets

 3. I dag begynner dugnaden mot netthets: Frp-Siv om netthets: – Slutt med det!

 4. MDG-Lan om hetsen: – Som et gufs fra fortiden

 5. Frp-politiker tar ikke gjenvalg på Stortinget

 6. Må de som tar ordet tåle alt?

Fra andre aviser

 1. Debatt: Vi voksne er rollemodeller

  Bergens Tidende
 2. Hvor er de voksne forbildene?

  Fædrelandsvennen
 3. «Det er ikke rart det finnes mobbing i skolen når ikke engang de voksne kan oppføre seg»

  Bergens Tidende
 4. Riises oppgjør med nettmobberne: - Sjokkert over hva voksne er i stand til å gjøre

  Fædrelandsvennen
 5. De truet Utøya-overlevende. Nå opprettes saker mot ni personer.

  Bergens Tidende
 6. En ubehagelig frihet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder