ASYLSØKERE I OSLO: Dette bildet er fra september 2015 da mange asylsøkere hadde sin første natt i Norge. Den gangen hersket det kaotiske tilstander ved mottaket i Oslo, og det var lange registreringskøer. Foto: Trond Solberg , VG

UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur

Forrige uke valgte UDI å sende 53 asylsøkere med drosje fra Oslo til Kristiansand samme natt. Minst ti drosjer ble brukt til transporten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Alle drosjene kjørte fra samme sted i Oslo og ankom Kristiansand mellom klokken 2 og 4 natt til torsdag forrige uker, skriver Fædrelandsvennen.

– Det var så mange drosjer at vi nesten helt mistet oversikten, sier Bala Venkatasamy, som leder Refstad transittmottak i Oslo.

Så du denne? 2014: Barna kan ta skade av å bo her 2015: Bra nok for enslige asylbarn

En slik drosjetur koster vanligvis 10.000 kroner, ifølge avisa. Disse turene var trolig noe rimeligere på grunn av en avtale mellom UDI og drosjeselskapet.

Les også: Ordfører raser etter hærverk mot planlagt asylmottak

Bruker vanligvis buss

– Det er et paradoks at vi som driver mottak skal kritiseres for hver krone vi tjener, mens ingen stiller spørsmål når det offentlige selv sløser, mener Morten Jørgensen i selskapet Mirador, som driver akuttmottaket i Kristiansand.

Les også: Dette er de nye asyl-investorene

Utlendingsdirektoratet (UDI) sier at de vanligvis bruker buss til transport av asylsøkere, men at det noen ganger er nødvendig å bruke drosje på grunn av tilgjengelighet eller kjøre- og hvilebestemmelser.

– Hvis de skulle ha ventet til neste dag, ville kost og losji der de var, også kostet penger. Vi er dessuten ofte avhengige av å flytte raskt, for å omdisponere plasser i mottakssystemet nå som vi har presset kapasitet, sier direktoratets kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad.

Så du denne? Ordfører etter asylbranner: – Vi skal aldri la de brune kreftene vinne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder