Foto: Jarle Brenna

Demonstranter raser mot støttemarkeringen for Israel: Politiet bruker tåregass mot demonstranter

EIDSVOLLS PLASS (VG Nett)Politiet bruker tåregass mot motdemonstrantene under støttemarkeringen for Israel utenfor Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Flere hundre demonstranter protesterte mot støtteemarkeringen for Israel som startet på Eidsvolls plass foran Stortinget klokken 17.

Det er fremdeles svært amper stemning i Oslo sentrum, og demonstrantene har kastet stein og flasker mot politiet. Litt før kl 18 kveld angrep noen av demonstrantene en buss som skulle kjøre vekk folk som hadde deltatt i støttemarkeringen. Det var i forbindelse med dette opptrinnet at politiet tok i bruk tåregass første gang.

Demonstrantene har skutt opp fyrverkeri flere steder, og politiet måtte ta i bruk hester for å spre mengden.

VG-journalist Bjørn Haugan forteller på telefon at en demonstrant kastet en brannbombe i krysset mellom Stortingsgaten og Rosenkrantz gate.

- En demonstrant ble truffet, og det brant på ryggen hans. Politiet grep straks inn med tåregass og området ble straks ryddet for folk, forteller Haugan som overvar episoden. Han så ikke hvordan det gikk med personen som ble truffet.

Kaster egg og brenner flagg

Store politistyrker forsøker å holde kontroll på situasjonen og har så langt kontroll. Noen av demonstrantene er allerede fjernet med makt.

Det er blitt kastet flasker inn blant de som markerer sin støtte for Israel, men ingen skal være truffet. Demonstrantene har satt fyr på det israelske flagget.

Da politiet begynte å bruke tåregass, var det mange personer som flyktet inn i Stortinget.

- Fordi dørene sto åpne, ble inngangspartiet til slutt fylt med så mye tåregass at man så seg nødt til å låse dørene inn til Stortinget, sier VG-journalist Bjørn Haugan på telefon fra Stortinget.

Det skal være en ny demonstrasjon mot krigen på Gaza klokken 19.00, og demonstranter er spredd over hele Oslo sentrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅGREPET: Politiet pågrep en rekke demonstranter i Oslo sentrum torsdag kveld. Foto: Scanpix

Flere til legevakta

Da de Israel-vennlige demonstrantene skulle avslutte sin markering, ble det fullt kaos utenfor Stortinget. En mengde rasende demonstranter slo løs på bussene som skulle frakte Israel-vennene.

Politiet brukte tåregass, som drev opp mot Israel-demonstrantene, mange av dem gamle mennesker. Disse ble samlet i Stortingsgaten, der politiet satte opp en jerning for å holde folkemengdene fra hverandre.

Flere eldre mennesker ble sendt til legevakten for sjekk, etter at de fikk i seg tåregass, ifølge politifolk på stedet.

Gjeng-medlemmer blant demonstrantene

Politiet har beordret ut store styrker for å holde orden på demonstrantene. De har også sendt ut sivile spanere for å holde oppsikt.

En av disse spanerne oppdaget flere medlemmer fra de kriminelle gjengene Young Guns og B-gjengen i folkemengden utenfor Stortinget.

Politiet pågrep ingen av gjengmedlemmene.

Appell fra Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen holdt appell da arrangementet startet,

- Israel bruker sin rett til å forvare seg. Det er brutalt men situasjonen i Midtøsten er brutal for alle, sa Siv Jensen i sin appell.

Mens Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sto på talerstolen foran Stortinget, ble det israelske flagget brent blant hissige motdemonstranter.

- La meg slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg, sa Jensen.

Under sin appell gikk også Jensen hardt ut mot mediedekningen av konflikten, så vel som Irans støtte til Hamas.

- Jeg forsvarer ikke overdreven militær bruk, men det jeg forsvarer er Israels rett til å forsvare seg som en suveren stat, sa Jensen.

Ropte slagord

Mange hundre motdemonstranter samlet seg på utsiden av sperringene der de ropte slagord:

De roper «israel-terrorist» og «barnemordere», samt «boikott Israel».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder